.

.

TOTS 21

Milers de persones tallant l’A-7 a la sortida de Sant Pere i Sant Pau. Foto: Tarragona21

La ràbia i la indignació, com poques vegades s’ha vist, ha desbordat la manifestació de Tarragona en protesta per l’empresonament dels líders polítics catalans i la detenció de Puigdemont, i ha passat per damunt dels seus organitzadors per continuar amb un multitudinari tall a l’autovia A-7, format per milers de persones, tal vegada unes 5.000, també l’autopista AP-7 i a l’autovia A-27. A l’autopista s’han viscut moments de tensió amb els Mossos d’Esquadra.

La manifestació improvisada, una llarga marxa a peu, s’anava desplaçant en direcció a la rplaça d’Europa de l’A-7, a diversos quilòmetres de la sortida de Sant Pere i Sant Pau, on ha començat, amb la intenció de tallar-la. Posteriorment, els talls s’han ampliat a l’autopista AP-7 i a la nova autovia A-27.

Tensió a l’autopista

A les cabines del peatge, s’han viscut alguns moments de tensió amb els Mossos d’Esquadra –que havien desplaçat tres furgones a lloc- quan alguns dels concentrats han tirat pedres i han donat puntades de peu als vehicles, informa ACN. Abans de marxar, perquè la gernació impedia que els policies fossin prous per impedir-los l’accés a l’AP-7, un antiavalot ha arribat a obrir la porta de la furgona i ha intentat donar cops de porra a la gent. Després d’entrar a l’autopista i tallar-ne completament el trànsit en els dos sentits (a l’alçada dels quilòmetres 247 i 248), els manifestants romanen asseguts a la calçada.

A l’autopista, els manifestants hi han entrat poc després de les nou de la nit. Ha estat al peatge quan s’han viscut alguns moments de tensió amb els Mossos, que havien desplegat tres furgones dels ARRO a la zona. Els agents inicialment han intentat fer servir els vehicles de barrera per impedir que els manifestants accedissin a l’AP-7, però veient la multitud, han desistit i han acabat marxant. Abans que ho fessin, alguns dels concentrats han llançat pedres i han donat puntades de peu als vehicles.

A les deu de la nit, els manifestants estan asseguts a la calçada de l’AP-7 a Tarragona. De moment, mantenen la protesta sense intenció de marxar-ne, com també passa en altres punts viaris de Catalunya.

Una gentada dirigint-se al peatge de l’AP-7. Foto: CDR Part Alta Tarragona

Tot començava a les set de la tarda. Tensa, crispada ha estat la concentració convocada pels CDR i l’Assemblea Nacional Catalana davant la Subdelegació del Govern estatal, a la plaça Imperial Tarraco. Més de 5.000 persones hi han fet cap cridant “llibertat, presos polítics”, i “Puigdemont, el nostre president”. Després dels parlaments, que han protagonitzat especialment els líder de l’ANC Carles Gómez i de l’Òmnium  Cultural del Tarragonès, Rosa Maria Codines, la concentració no ha fet cas a la crida a continuar fins la delegació de la Generalitat, al carrer Sant Francesc, i ha improvisat un monumental tall de carreteres a l’A-7 i després a l’autopista AP-7 i a l’A-27, format per milers de persones en el primer cas, que sortint de l’accés de Sant Pere i Sant Pau, s’han dirigit en direcció a Reus cap a la plaça Europa.

Un moment de la concentració a la plaça Imperial Tarraco. Foto: Tarragona21

La façana de la Subdelegació del Govern ha rebut l’impacte de diversos ous. Foto: Tarragona21

Llençament d’ous i crema d’una bandera espanyola

Durant la concentració, s’han llençat ous i tomàquets a la façana de la Subdelegació del Govern central, s’ha cremat una bandera espanyola i retrats del rei, mentre alguns cridaven a enretirar la bandera espanyola que penja de la façana i més minoritàriament a favor de Terra Lliure. Punys enlaire i el cant dels Segadors han acompanyat la concentració. També han estat increpats els Mossos d’Esquadra, que custodiaven la façana havent creat abans un cordó policial perquè la gent no s’hi atancés. La sensació que en qualsevol moment podien esclatar episodis violents ha estat present en tot moment.

S’han reprès el crit de guerra dels mesos de setembre i octubre passat (“Els carrers seran sempre nostres”), amb altres lemes com “Ni un pas enrere”, “És a la presó, el nostre conseller”, “És dictadura, no és justícia” o “Fora les forces d’ocupació”. Els manifestants tambñe han reclamat la convocatòria d’una vaga general. Alguns d’ells duien missatges contraris a la detenció de Puigdemont escrits en alemany.

Una careta amb la imatge de Puigdemont. Foto: Tarragona21

Els organitzadors de la concentració han insistit a demanar un comportament pacífic (“No tindran la foto de la violència”, han dit Carles Gómez, de l’ANC) i hi ha hagut esbroncada quan s’ha citat els noms d’Espanya, Europa i Alemanya. “Estem furiosos”, ha recalcat Gómez. Per la seva part, Rosa Codines ha insistit: “No defallim. Europa ha estat callada fins ara; Europa i Alemanya han de rectificar”. Representants d’organitzacions de l’esquerra independentista han denunciat “una situació aberrant que ha provocat un estat feixista. L’Estat espanyol no s’atura” i han fet una crida a la desobedència. “No ens queda altre sortida que estar als carrers”.

El clima de crispació era molt evident i s’ha visualitzat finalment quan els manifestants no han volgut donar per acabada la concentració quan així els ho han indicat els organitzadors.

Intent d’atropellament

De camí cap al centre, un cotxe ha intentat atropellar un manifestant a l’avinguda República Argentina, informa ACN. Els fets han passat quan els centenars de manifestants tornaven cap al centre després d’haver fet diversos talls de carretera. Un dels participants havia començat a travessar el carrer quan el cotxe l’ha envestit.

L’incident ha fet que els manifestants retraguessin al conductor la seva actitud, també amb algun cop contra el vehicle. El conductor els hauria respost, segons la versió dels manifestants, amb una escopinada. Després, el cotxe ha arrancat a una gran velocitat. Fins al lloc s’ha desplaçat una ambulància després que el manifestant notés que li feia mal la zona del turmell. Els testimonis presents han identificat el cotxe i la matrícula i ho han comunicat a la patrulla de Mossos d’Esquadra present al dispositiu pels talls de trànsit.

J. Garcia