.

 

Imatge del polígon sud.

El Consejo Superior de Investigaciones Científicas, la Universitat Politècnica de Catalunya i la Universitat Rovira i Virgili consensuaran d’ara endavant els criteris per avaluar la qualitat de l’aire del Camp de Tarragona. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha assegurat que a principis de l’any que ve la Generalitat encarregarà un estudi exhaustiu del polígon petroquímic del sud del Camp, quan les tres institucions hagin acordat com fer-lo.

Dos nous punts de mesurament a La Canonja i a La Pineda

La Generalitat preveu que a principis de l’any que ve entrin en funcionament dos nous punts de mesurament de la contaminació atmosfèrica al Polígon Sud. Concretament, a La Canonja i a La Pineda. Aquests dos punts s’afegiran als onze que hi ha existents al Camp (cinc a Tarragona i un a Alcover, a Constantí, a El Morell, a Perafort, a Reus i a Vila-seca).

Pioners en l’anàlisi de 39 contaminants

La Directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Mercè Rius, assegura que la xarxa de mesuradors serà quatre cops més gran del que preveu la legislació europea, que demana un màxim de tres punts de control en una zona d’aquestes característiques. La xarxa recull els valors de 93 productes contaminants, 39 dels quals encara no han aparegut en cap dels estudis similars que el departament ha revisat fins ara.

Conflicte entre Cel Net i l’Ajuntament de la Pobla

L’estudi del Polígon Sud és una de les reclamacions de la Plataforma Cel Net, que enguany ha declinat de forma excepcional participar a la Taula de la Qualitat de l’Aire del Camp de Tarragona en senyal de protesta perquè s’ha triat celebrar-la a la Pobla de Mafumet. Segons els ecologistes, l’Ajuntament poblenc sempre s’ha mostrat reticent a participar en els grups de treball que celebren una sèrie de reunions previes a la Taula, que és una trobada de caire més institucional. De fet, Cel Net afirma que només els ajuntaments d’Alcover, la Canonja i els Garidells participen activament en aquests grups de treball.

El consistori de la Pobla ha emès un comunicat al respecte en què no menciona el seu paper en els grups de treball, però apunta com a causa del conflicte el seu rebuig a donar una subvenció demanada a l’Ajuntament de la Pobla i a altres consistoris per sufragar un estudi com el que es va fer al Polígon Nord. El comunicat apunta que “les competències en la medició de l’aire són de la Generalitat i, en conseqüència, les despeses d’aquest àmbit han de ser també de la Generalitat”, i es queixa d’una falta de seriositat basada en què “primerament se’ns van demanar 100.000 euros i, posteriorment, la xifra es va reduir a 60.000”.

Romà Rofes