.

Imatge de la bastida de Ca l’Ardiaca. Foto: Tarragona21

L’amenaça de l’Ajuntament de Tarragona de tirar pel dret i portar ca l’Ardiaca a subhasta ha fet reaccionar als propietaris d’aquest gran element patrimonial de la ciutat que cau a trossos, l’empresa aragonesa Desarrollos Arbe. Segons explicava la setmana passada a tarragona21 el regidor de Territori, Josep Maria Milà,”aquests senyors tenen llicència d’obres per fer l’hotel, llicència que els permet actuar del nivell de la plaça de la Catedral cap amunt. Cap al subsòl no poden, perquè abans s’havia de dur a terme l’excavació arqueològica. I sense això no poden saber com van els fonaments, ni si el soterrani es pot aprofitar o no”. Aquest és el pas previ imprescindible per poder donar el següent pas, que consisteix en la presentació del projecte executiu.

“Doncs bé -continua Milà-, l’empresa fa un mes i mig va presentar el projecte d’excavació arqueològic i el que permet garantir que mentre la duguin a terme, no els caurà l’edifici al cap i preservaran els béns existents a l’interior”. Això vol dir que a hores d’ara s’assignarà “un arquitecte, un arquitecte tècnic, dos arqueòlegs -un de l’època medieval i un altre de la clàssica- i una empresa constructora especialitzada en treballs d’aquests tipus per realitzar una feina que és manual i en la qual s’ha d’anar fent a poc a poc. Entre altres per garantir que els fonaments de l’edifici actual estan assentats sobre un terreny decent, perquè segons em diuen a l’època medieval era bastant habitual començar les edificacions sobre nivell del sol mentre els romans miraven d’arribar a la roca”.

Aquest projecte “s’ha tramitat a la Comissió de Cultura de la Generalitat” a l’espera del seu definitiu vistiplau “perquè aquest tipus de feines no són llicències sinó autoritzacions atorgades pel departament de Cultura. Quan la tinguin, començaran aquest treball previ que són les excavacions”.

Aquest document “fiable” presentat per l’empresa provoca certa tranquil·litat al consistori, cansat de veure com l’encefalograma de Ca l’Ardiaca no presentava signes de vida. Ara bé, encara es desconeix quan començaran les obres i, sobretot, “no té res a veure amb el procediment administratiu que vam iniciar des de l’Ajuntament. Arriba un moment que les coses es fan imparables, i per això el tràmit per a la subhasta d’aquest espai continua endavant. Una altra cosa serà si es troba algú que s’hi vulgui fer càrrec amb les càrregues d’hipoteques i altres que té a sobre”, reconeix Milà.

J.S.