.

.

TOTS 21

El reliquiari de Sant Pere, davant de l’Ajuntament. Foto: Reus Cultura

La Professó solemne i la darrera Tronada han clos una Festa Major de Sant Pere multitudinària, que ha retornat a les essències. A les 18.30 h, a la Prioral s’havia celebrat la solemne missa concelebrada, presidida pel prior Mn. Joan Anton Cedó, assistit pels preveres de l’Arxiprestat, amb l’acompanyament musical de l’Orfeó Reusenc, la coral l’Encís i l’orgue de la Prioral. Quan la imatge de Sant Pere sortí per la porta de la prioral, l’Àliga feu el seu ball solemne curt en un moment màgic de la festa, i aleshores començà el seguici dels grups festius de la ciutat.

La Professó seguí l’itinerari dels carrers del centre, amb la creu i els cirials, la capella de cantors, el bust reliquiari de Sant Pere sota tàlem, vicaris, rectors, prior i arquebisbe, els Ministrers de la Ciutat, la Bandera de Reus, els macers, les autoritats, la Guàrdia Urbana de gran gala i, tancant la professó, la Banda Simfònica de Reus.

La imatge de Sant Pere, tornant a l’urna de l’altar major de la Prioral per ser guardada novament amb les tres claus. Foto: Reus Cultura

Quan el reliquiari de Sant Pere inicià la baixada del Fossar Vell, tornà un any més el repic de les campanes amb el Toc General de Festa i avisos pirotècnics. En arribar la imatge de Sant Pere a la plaça del Mercadal, es visqué un altre moment estelar amb l’espectacular ballada de tots els grups festius i l’esclat de la darrera Tronada de la Festa Major.

La tradició marcà que aleshores, la imatge de Sant Pere es dirigiria cap a la Prioral i, en arribar a la porta, es visqué el gran esclat de festa i tronada aèria. La imatge fou llavors retornada a l’urna de l’altar major de la Prioral, i es procedí a guardar-la amb les tres claus que custodien l’alcalde, el prior i, antigament, el síndic de la Comunitat de Preveres, fins a l’any vinent. La festa clogué amb la tornada festiva al Mercadal, les darreres ballades, encesa de la Víbria i el Drac i carretillada de Sant Pere a càrrec del Ball de Diables.