TARRAGONA 21

Avui s’han presentat els actes de la Primavera Literària. Foto: Mauri

Els actes de la programació de la Primavera Literària arriben un any més coincidint amb el Dia Mundial de la Poesia. Enguany, un total de 23 entitats, coordinades per l’Ajuntament de Tarragona, han organitzat més de 50 activitats, que avui ha presentat en roda de premsa l’alcalde de Tarragona i conseller de Cultura, Pau Ricomà.

A l’entorn del Dia Mundial de la Poesia es proposa el Vermut poètic, que es farà a la Biblioteca Pública el divendres 20 amb la figura de Josep Carner de protagonista, amb motiu del cinquantenari de seva la mort, del qual es llegiran alguns poemes relacionats amb el paisatge tarragoní. Seguidament, el dijous 26 tindrà lloc la segona edició de la Marató de Poesia viva al Camp de Tarragona, també a la Biblioteca; que comptarà amb la participació d’una nodrida representació de poetes del Camp de Tarragona i el lema Llegim poesia intergeneracional.

Altres propostes específiques del Dia Mundial de la Poesia són el recital Els fruits saborosos, a càrrec d’alumnes del taller de poesia de l’Escola de Lletres, els espectacles Papallones i No llencis les cartes d’amor, en el marc del festival Ja veus. I, també com a novetat, enguany, el mateix Dia Mundial de la Poesia, dissabte 21 de març, als teatres de la ciutat que aquell dia tenen funció, es repartirà poesia entre els espectadors.

Com cada any, ens avançarem a la Diada de Sant Jordi i el dia 16 d’abril el dedicarem als protagonistes d’aquest món del llibre i la literatura amb la tradicional recepció al sector de les lletres, que enguany té com a convidada l’escriptora Margarida Aritzeta, degana de la Institució de les Lletres Catalanes.

Premis Literaris Ciutat de Tarragona

L’acte de Lliurament dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona serà el 16 de maig, a les 19 h, al Teatre Metropol. Enguany dedicarem la vetllada a celebrar el vintè aniversari del premi de traducció Vidal Alcover. L’acte serà de producció pròpia, concebut i dirigit per Marc Chornet, que posarà en valor el premi Vidal Alcover reflexionant sobre la dificultat del gènere de la traducció.

Dies abans, el 7 de maig, es farà la presentació del llibre resultant del Premi Vidal Alcover de 2016 L’artista del tupè i altres relats, de Nikolai Leskov, traduït per Xènia Dyakonova.

Cicles consolidats

A llarg dels anys, la programació de lletres de la ciutat ha anat afermant unes cites rellevants, en forma de cicles estables o festivals. D’una banda, el cicle Veus de poeta, nascut el 2017 per anar donant veu a poetes consolidats, que enguany té una cita el dia 21 de maig amb la poesia d’Olga Xirinacs.

D’altra banda, el cicle Zona Drama, nascut el 2014 i destinat a produir lectures dramatitzades d’obres de dramaturgs que encara no han estat estrenades, aquesta primavera el recuperem amb dues obres, Njudra, d’Albert Mestres i Ni morir us fa viure? de Carles Marquès. Tots dos cicles es faran al Teatre el Magatzem.

Homenatges

Si el Dia Mundial de la Poesia d’enguany tindrà com a protagonista singular el poeta Josep Carner, l’acció d’homenatge a la seva obra continuarà amb l’espectacle Per una flor de romaní, l’amor doní, el dia 11 de juny a les 19.30h al Teatre el Magatzem. Aquest espectacle està fet a partir de les composicions d’autors com Francesc Pujol, Miquel Ortega, Robert Gerhard, Joaquim Serra i Eduard Toldrà, interpretades per la veu del tenor David Alegret, acompanyat al piano per Daniel Blanch, junt a altres poemes de Carner interpretats per l’actriu tarragonina Mercè Rovira.

Enguany també es retrà homenatge a l’escriptor Jordi Tiñena a través d’una exposició itinerant, produïda la Casa de les Lletres i que properament s’instal·larà a l’Institut Campclar, on Tiñena va exercir la major part de la seva activitat professional.

A part d’aquestes activitats singulars, el programa de la Primavera Literària acull des de presentacions de llibres i clubs de lectura, a tallers d’escriptura, conferències, exposicions o representacions teatrals basades en textos literaris. Hi participen de manera destacada les llibreries, les biblioteques i els teatres de la ciutat.

Tota la informació que s’anirà actualitzant en els propers dies la podeu consultar a: https://www.tarragona.cat/cultura/lletres/que-fem