.

.

TOTS 21

El president de la Generalitat, Artur Mas, amb els líders d'ERC, Oriol Junqueras, d'ICV-EUiA, Joan Herrera, i de la CUP, David Fernández, anunciant l'acord de la pregunta i la data de la consulta

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha anunciat aquest migdia l’acord de CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP sobre la data i la pregunta de la consulta. La pregunta contindrà dos apartats. En el primer es preguntarà: “Vol que Catalunya esdevingui un Estat?. En cas afirmatiu, hi haurà una segona pregunta: “Vol que aquest Estat sigui independent?. Els grups també han pactat la data, que serà el 9 de novembre del 2014.

En una compareixença, entre d’altres, amb Oriol Junqueras (ERC), Joan Herrera (ICV-EUiA) i David Fernández (CUP), Mas ha considerat que amb aquest acord, tothom qui vulgui votar un canvi d’estatuts ho podrà fer, però també aquells que vulguin la independència.

La pregunta ha de passar pel Congrés de Diputats

Artur Mas ha declarat que amb la consulta en 2014 s’acompleix amb “el compromís de celebrar-la l’any vinent”. El fet que sigui en novembre és perquè és la millor data “per l’èxit del procés democràtic”. Mas ha anunciat que la setmana que ve, el Parlament posarà en marxa els mecanismes necessaris per dur la pregunta al Congrés dels Diputats. Al respecte, ha afirmat: “Esperem que l’Estat espanyol sigui democràtic. En aqeusts mesos esperem que Espanya deixi al poble de Catalunya poder expressar-se i escollir el seu futur”. L’acord s’ha substanciat en dos dies.

Després de recordar que els hauria agradat que el PSC també hi fos en aquest acord, ha reivindicat que la pregunta té el suport d’una majoria “molt àmplia” al Parlament. Però a més, ha subratllat que aquesta doble formulació permet que aquells que vulguin canviar l’estatus actual de Catalunya puguin votar-ho, però després també es pugui preguntar per la independència. “Tothom que vulgui un canvi d’estatus polític de Catalunya el podrà votar i tothom que vulgui que aquest canvi d’estatus sigui en forma d’una Catalunya independent també ho podrà fer. Fem honor a la demanda popular que hi ha en la línia de poder-se expressar i en aquests termes”.

Després de la compareixença d’Artur Mas, Oriol Junqueras ha reconegut que era imprescindible el consens i per això la pregunta és doble, i ha reconegut que no és la pregunta “que hagués volgut ERC”.

PP i PSOE: ‘No hi haurà consulta’

PP i PSOE s’han afanyat avui a negar que hi hagi consulta possible perquè no hi cap a la Constitució. El portaveu del PP al Congrés, Alfonso Alonso, ha assegurat “amb rotunditat” aquest dijous que “no es farà cap consulta” a Catalunya perquè “no hi cap a la llei” i no és constitucional. A més, ha afegit, l’Estat adoptarà “totes les mesures” necessàries perquè “la llei s’apliqui amb normalitat”. “No té cabuda a la Llei ni a la Constitució, i Espanya és un Estat de dret”, ha dit, i per tant és “impossible” que es produeixi. En tot cas ha recordat que per ara hi ha “només declaracions” i no ha volgut avançar l’estratègia per aturar-la, malgrat que ha recordat que la possibilitat de suspendre l’autonomia està a la Constitució.

D’altra banda, el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha comparegut aquest dijous davant els mitjans al Congrés dels Diputats per expressar el rebuig de la seva formació a la consulta i per advertir el president de la Generalitat, Artur Mas, que “està portant Catalunya a un carreró sense sortida”. Rubalcaba ha afirmat que “ho té tot parlat” amb el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, sobre aquesta qüestió i tots dos tenen “una posició que comparteixen”. No ha volgut valorar quina resposta ha de tenir la consulta per part del govern espanyol. “Deixem que prengui les decisions que consideri oportunes”, ha dit.

La portaveu del PSOE al Congrés, Soraya Rodríguez, al seu torn, ha advertit a CiU i a ERC que la sobirania sobre la integritat territorial de l’Estat resideix en tots els espanyols i que la consulta “ni cap ni cabrà a la Constitució”.