La Pobla de Montornès va viure dissabte passat la tercera edició de la Fira del Vi, un certamen que s’està consolidant com a referent al Baix Gaià i en bona part del Tarragonès. I ho va fer recuperant l’escenari de la primera edició, l’estimada plaça de la Bassa, reformada per complet per l’Ajuntament. Unes 500 persones van assistir a la Fira, principalment a la tarda-nit, unes xifres molt satisfactòries per l’Ajuntament, organitzador de la proposta gastronòmica.
Un total d’onze empreses, set d’elles, cellers, hi prenien part, procedents de diferents denominacions d’origen del territori. Eren firmes com ara Costers del Priorat, situat al Molar, l’estand de la qual atenia un any més la Gisela. “Ens va anar molt bé l’any passat i hem volgut repetir presència”, deia mentre començava a repartir copes de vi blanc. La firma presentava un blanc i dos negres, amb El Pissarres com a priemra meyada ecològica certificada. Ara, totes les anyades a partir de 2022 seran ecològiques.
En un estand proper atenia Jaume Farràs, de Cellers Unió, que oferia vins de les DO Montsant, Priorat i Terra Alta, tot i que Unió també disposa de la DO Catalunya.
Més enllà, la Jordina mostrava una selecció de productes d’Adernats, de Nulles, la firma vitivinícola que s’ha fet coneguda arreu de Catalunya per la seva presència publicitària. Presentaven el producte estrella, el 100 veremes, que celebra els 100 anys de l’inici de les veremes –Adernats és de 1917-. Es tracta d’una edició limitada a 3.350 ampolles ja que es basa en vinyes velles de més de 80 anys, que donen el rendiment que donen. Era una oportunitat de fer-se amb una ampolla, com quan compres un llibre d’edició limitada.”És un macabeu blanc i ecològic”, detallava la Jordina.
L’Elena, de Vins 9+, també repetia presència a La Pobla. Són de La Nou de Gaià i servien vins ecològics orgànics sense sulfats, a partir d’un raïm madurat que li dóna un color més tèrbol. Ja van sorprendre l’any passat amb aquesta aposta ecològica tan intensa. I del Priorat teníem Cellers Rafel, de Pradell de la Teixeta, una bellíssima població rural poc coneguda que a més de ser la casa del poeta Xavier Amorós produeix vins. La Blanca ajuda a la seva família, propietària del celler, i presentava vins de la DO Montsant –Pradell és de la DO Montsant-, tot i que venien vins de la DO Priorat, d’una altra bodega.
La Fira es completava amb les empreses locals: els cobejats pastissos de Le Petit Plaisir, per exemple, i amb una agradable sorpresa gastronòmica -què serien les fires de vins sense la menja!-: el restaurant de Montornès La Cassoleta d’Arròs servia ostrons del Delta, a més de cargols, callos i muclos. Massa temptació per als degustadors de vins. Rere un mostrador en forma de barca-safata s’oferien els moluscs. Hi despatxaven l’Agustí i la Mari Carme. Per a qui no ho conegui, La Cassoleta té gran fama al Gaià per l’excel.lència de les seves menges i especialment els seus arrossos. Queda apuntat. Ja de tarda, s’apuntaria a la festa el forn Virgili, un clàssic de La Pobla amb pastissos artesans amb fórmules pròpies.
“Estem molt satisfets de la resposta dels cellers, que són set en total, uns repeteixen i altres s’estrenen enguany. És el que volem, que es consolidi la fira, que sigui de referència a l’entorn. A més, tenim l’ajuda dels professionals, de Sardà Vins i caves, i la Bodega del Sol”, afirmava Esther Giralt, regidora de Turisme de l’Ajuntament. “Les expectatives que teníem al matí han superat el que esperàvem”. Fou a la tarda-vespre quan es desbordà el recinte.
Director DiariTots21