L’Ajuntament de Vila-seca ha anunciat que properament instal·laran biòtops marins ecològics en compliment d’uns dels acords del govern municipal amb Vila-seca en Comú per no oposar-se al pressupost de l’exercici 2020. Aquest biòtops compten amb el finançament de Repsol. Des del 2012, ja s’han col·locat un total de 135 exemplars a Altafulla, Torredembarra, Tarragona, Salou, l’Ametlla de Mar i l’Hospitalet de l’Infant.
Els biòtops artificials són grans peces d’obra i de pedra de forma cònica que, pel seu disseny i materials, atrauen la flora i la fauna marines tot formant un escull. Mesuren entre 1,30 i 2,00 metres d’alçada, per 1,50 metres d’amplada, i el seu pes oscil·la entre els 800 i els 1.600 quilos. Estan fets d’un ciment de PH neutre específic per al mar, que se sol utilitzar en obres submarines, i de carbonat de calci. Tenen formes i mides diferents, en funció de la fondària del punt on volen col·locarse, i inclouen multitud de cavitats, grans i petites, que es converteixen en metres d’habitabilitat per a les espècies existents, les quals hi troben protecció i refugi en moments de temporals.
A diferència de les boies convencionals, que tenen com a base blocs rectangulars de formigó que es treuen i es posen cada temporada, els biòtops artificials s’instal·len de manera permanent. Quan acaba la temporada d’estiu, es retira la cadena superior i la boia de plàstic que sura a l’aigua. El biòtop i tota la vida marina que s’hi ha generat es deixa al fons marí fins l’estiu següent, quan uns submarinistes localitzaran per GPS la posició exacte del biòtop per col·locar-hi novament una boia. Els biòtops, a més, incorporen un innovador sistema de boia intermèdia que fa que la cadena sobrant de la boia que sura quedi en suspensió i no es malmeti el fons marí quan hi ha temporal o onatge fort.
Des de Vila-seca en Comú es mostren molt satisfets. Mario Téllez, portaveu dels Comuns, ha volgut rememorar que en la darrera legislatura ja ho van proposar però “inexplicablement” la majoria absoluta de Poblet ho va tombar. Per aquest motiu ha volgut manifestar la seva satisfacció d’anar aconseguint fites que abans “xocaven amb el mur de la majoria absoluta”. No obstant, adverteix que és una primera pedra. Per aconseguir la preservació de el fons marí es requereix “una aposta decidida i global que vagi més enllà de la implantació de boies d’abalisament ecològiques” assegura.
Redacció
Equip de redacció