.

.

TOTS 21

Imatges de l’operatiu. Fotos: Guàrdia Civil

La Guàrdia Civil, en el marc de l’operació PALIKA, ha desarticulat una organització criminal, arrelada principalment a la província de Barcelona, dedicada al tràfic d’haixix entre el nord d’Àfrica i les costes catalanes. S’ha detingut a 9 persones i s’ha intervingut més de 5 tones d’haixix i diversos vehicles. El valor econòmic de la droga confiscada hauria pogut aconseguir en el mercat il·lícit un preu superior als 18 milions d’euros a Bèlgica o 14 milions d’euros a Itàlia. Tot això tenint en compte el valor mitjà en aquests països, en els quals es trobarien els compradors finals de la droga.

La recerca es va iniciar a principis de l’any 2021 quan efectius de l’Agrupació de Reserva i Seguretat de la Guàrdia Civil i patrulles fiscals de la Comandància de Tarragona realitzaven un control policial en l’autopista AP-7, del terme municipal de Vilaseca.

Durant aquest, els agents van observar l’excés de càrrega d’una furgoneta, el conductor de la qual en advertir la presència del control policial, va mostrar signes de nerviosisme. Després d’indicar-li que estacionés el vehicle va accelerar el vehicle bruscament emprenent la fugida a gran velocitat. Poc després va abandonar el vehicle i va continuar la seva fugida a peu.

Una vegada inspeccionada la furgoneta, els agents van localitzar en el seu interior 27 fardells d’haixix, que van llançar un pes total de 985.44 quilos, valorats en prop de dos 2 milions d’euros.

Tràfic d’haixix entre el Marroc i la costa catalana

Després d’analitzar la documentació intervinguda, es va constatar que la substància intervinguda era part d’una partida recent en la costa mediterrània, mitjançant l’ús d’embarcacions semirígides, sent els seus responsables membres d’una organització criminal assentada a la província de Barcelona i dedicada al tràfic d’haixix entre el nord del Marroc i la costa catalana.

A conseqüència de les recerques, a principis d’agost es va detectar una partida en el litoral tarragoní, concretament a la platja ‘Wai kiki’. Es van intervenir 68 fardells d’haixix amb un pes total de 2.471 quilos i un valor de més de 4’8 milions d’euros i una furgoneta de càrrega.

A causa de la vigilància en tot el litoral tarragoní, l’organització investigada va decidir canviar d’estratègia. D’una banda, provant el litoral barceloní, intent que va resultar frustrat pel robatori de la mercaderia al país d’origen i, d’altra banda, intentant adquirir una embarcació pròpia per a realitzar ells mateixos els trasllats per via marítima. Per a finançar-se van planejar adquirir una gran càrrega d’haixix introduïda per una altra organització per la costa gaditana, per a posteriorment realitzar el transport per carretera des del sud fins a guarderies situades a la província de Barcelona on realitzar la seva venda.

Els investigadors, coneixedors d’aquest canvi d’estratègia, van establir un operatiu policial en les principals vies de comunicació terrestre, interceptant a la província de Màlaga un vehicle pertanyent a l’organització carregat amb 9 fardells d’haixix amb un pes de 315 quilos. Posteriorment, es va realitzar un registre en un garatge d’Algesires on s’havia adquirit la droga, descobrint 47 fardells amb un pes de 1.400 quilos.

Després d’aquesta última intervenció, el passat 29 de desembre de 2021 es van emportar altres 10 registres a les províncies de Barcelona i Algesires, en els quals es va detenir a 6 integrants de la xarxa.

“Laboratori” de tall d’haixix

Els detinguts posseïen un laboratori en el qual barrejaven l’haixix adquirit de millor qualitat amb altres variants. Fotos: Guàrdia Civil

Durant l’operació s’ha pogut constatar que els investigats posseïen un laboratori en el qual barrejaven l’haixix adquirit de millor qualitat amb altres variants que presentaven un baix nivell de THC o que es trobaven en males condicions, a fi de poder donar sortida a una major quantitat d’haixix, que distribuïen a la menuda per a finançar les seves activitats.

L’operació, dirigida pel Jutjat d’Instrucció núm.3 de Reus, ha estat desenvolupada per unitats de la Comandància de la Guàrdia Civil de Tarragona, Barcelona i Algesires, a més del OCON-SUD, CRAIN, GAR, GRS i UHEL.

Alerta policial creixent

Imatge de la roda de premsa d’aquest matí. Foto: Eloi Tost

El cap de la comandància de la Guàrdia Civil de Tarragona, Jordi Verger, ha exposat aquest dilluns en roda de premsa, convocada a la Subdelegació del govern per explicar detalls sobre aquest operatiu, que el 2017 es va iniciar un pla específic contra el narcotràfic al sud d’Espanya a causa d’un increment d’organitzacions. “Això ha provocat moltes desarticulacions i genera un efecte de desplaçament, i han vingut més cap al nord”, ha indicat Verger.

Això ha obligat els policies d’aquí també a incrementar esforços i l’any passat des de la Guàrdia Civil van detectar tant un increment de l’activitat com un canvi en el sistema utilitzat pels traficants per moure la droga. Així, des del cos estatal van intervenir fins a 4,5 tones d’haixix en diferents operatius a la demarcació durant el 2021, així com quatre narcollanxes que transportaven aquesta substància.

Segons ha concretat Daniel Gómez, responsable del grup de delinqüència organitzada i antidroga de la secció de policia judicial de Catalunya de la Guàrdia Civil, “en els últims anys s’observava que Catalunya era una zona de pas a través de l’AP-7”. Darrerament però, a banda de les embarcacions també han detectat diferents partides a Catalunya, algunes de les quals al delta de l’Ebre. “Això ens fa preveure que de cara al futur poden augmentar i tenim indicis que es poden traslladar a les províncies de Barcelona i Girona”, ha concretat. Així, els agents estan posant el focus en el muntatge de barques especialment pensades per transportar grans quantitats de droga i en com els traficants obtenen la gasolina, un aspecte que “és complicat” per les organitzacions.

Amb tot, els comandaments policials han indicat que “l’haixix és una droga de pas”. “A vegades es queda aquí guardada temporalment, però va cap a Europa”, ha concretat Verger. Un dels motius és que a altres països del continent com Bèlgica o Itàlia el benefici que en poden obtenir els delinqüents és superior. Héctor Muñoz, cap de la unitat orgànica provincial de la policia judicial de la comandància de Tarragona de la Guàrdia Civil, ha emfatitzat que una partida de cinc tones d’haixix valorada en uns 10 MEUR a Espanya es pot vendre per 14 MEUR a Itàlia o per 18 MEUR a Bèlgica.

Redacció / ACN