.

D’esquerra a dreta de la imatge: Joan Masdeu, produrador de la Confraria de la Sang de la Selva; Joan Olivella, diputat de la comissió de Cultura i Ensenyament de la Diputació; Josep Masdeu, vicepresident de la Diputació i alcalde de la Selva del Camp; Lluïsa Garriga, procuradora de la Confraria de la Sang; i Josep Maria Puig i Baiget, director de la Passió.

La Passió de la Selva del Camp tornarà a escena enguany, nou anys després de la seva estrena, interpel·lant directament a l’espectador plantejant-li els interrogants contemporanis davant la fe, les creences o els valors de la nostra societat. Amb vocació de trencar estereotips i, per tant, amb la intenció de ser un espectacle vigent en ple segle XXI, la seva  recuperació ha implicat a més de 250 selvatans en tots els aspectes derivats del muntatge. El seu esforç ha fet possible la recuperació de l’única obra d’aquestes característiques que es representa al Camp de Tarragona.

Escrita pel poeta i catedràtic en física quàntica Davi Jou, combina l’ànima i el raciocini a l’hora de crear un text propi lluny de catequismes “dur, cru i punyent amb personatges de gran humanitat, plens de dubtes, i que atorga un protagonisme especial de dones com Maria Magdalena i Maria, mare de Jesús”. Així ho sintetitzava Josep Maria Puig i Baiget, primer partidari d’emprendre el camí “arriscat” de l’heterodoxia i codirector de l’obra juntament amb l’actor reusenc Carles Bigorra, durant la presentació d’aquest esforç col·lectiu a la seu de la Diputació. Un ens del qual l’alcalde selvatà, Antoni Masdeu, n’és vicepresident i que ha ajudat econòmicament a ressuscitar el projecte. “No és una qüestió de localisme, perquè l’obra projecta temes i conceptes universals, reactualitzant un missatge tan vigent avui com fa 2.000 anys”, explicava el batlle. Masdeu ha aprofitat també per posar èmfasi en el valor que té per un municipi com la Selva del Camp disposar d’un actiu com és La Passió, així com d’entitats amb la capacitat de compromís per poder fer realitat un projecte d’aquestes característiques. Masdeu també ha assenyalat l’important paper que té la dona i les seves reivindicacions en el text selvatà, “molt en la línia del que, precisament, estem reclamant i pel que estem lluitant aquests dies”.

“La Passió només es pot concebre a partir de la col·laboració del gran teixit associatiu i cultural que té La Selva del Camp”, afirmava en la mateixa línia la procuradora de la Confraria de la Sang, Maria Lluïsa Garriga. Entitat impulsora i organitzadora de La Passió, la seva representant a la roda de premsa destacava la implicació del grup de teatre ‘La Moixera’ de la Defensa Agrària a l’hora de donar una base sòlida a la part interpretativa (cinquanta actors i actrius amateurs porten assajant des del passat mes de setembre), de l’Schola Cantorum i la Banda de Música de la Selva del Camp en el camp de la interpretació musical, del Club Rítmica la Selva en la realització del Ball de la Mort i de Canal Camp per l’enregistrament d’audiovisuals que formen part de l’obra. Perquè aquesta pretensió de “fugir de l’espectacularitat i anar a l’essència”, en paraules de Puig, implica “una escenografia austera” que es recolça en una gran pantalla on “es projecten imatges que ajuden a reforçar el missatge”, tal com especificava Garriga. Defugint d’assotaments i crucifixions, amb un vestuari atemporal i convertint espais del poble i de la seva rodalia en marc escènic de la història que abasta l’últim sopar fins la ressurrecció de Crist, les noves tecnologies serviran per reproduir visualment el drama dels refugiats i altres referències contemporànies.

Tot plegat tindrà com escenari com el de l’Església Parroquial de Sant Andreu -joia arquitectònica del renaixement català-, encara que amb canvis respecte a la representació del 2009. “llavors -comentava Garriga- l’espai va ser la nau, situant els espectadors en grades elevades al voltant siumulant un amfiteatre mentre músics i cantos ocupaven l’espai del presbiteri. El cost que va suposar ens va fer plantejar ara la necessitat d’un nou escenari al presbiteri de l’església, amb els músics i cantors ubicats al final, de forma que l’espectador es trobarà enmig en una situació immillorable per sentir-se dins de l’obra”.

La Passió també beurà de cants característics de la Setmana Santa de la vil·la, de la qual el Divendres Sant n’ha estat considerat Festa Tradicional d’Interès Nacional, amb un esment especial al Viacrucis camí del Calvari, declarat Element Festiu Patrimonial d’Interès Nacional.

Finalment, el diputat responsable de Cultura de l’ens supracomarcal, Joan Olivella, ha destacat  la capacitat d’iniciatives com la selvatana per donar valor al territori, donat que “no disposem de tantes ofertes com altres zones d’iniciatives d’aquest tipus”. Al mateix temps, ha indicat que el suport de la Diputació s’emmarca en la tasca que l’entitat realitza per donar valor i ampliar la força que puguin tenir les accions locals.

La Passió de la Selva es representarà a l’església de Santa Andreu (amb un aforament per sessió de 300 persones) els dissabtes 10 i 17 de març a les 21.00 hores i els diumenges 11 i 18 de març a les 19.00 hores. La reserva d’entrades (12 euros) es pot fer a l’adreça de correu electrònic passiolaselva@gmail.com