TOTS 21

L’alcalde i el conseller d’Educació de la Generalitat han visitat les obres de construcció

L’alcalde i el conseller d’Educació de la Generalitat han visitat les obres de construcció

 

El nou edifici de l’escola Arrabassada de Tarragona entrarà en funcionament el curs 2020-2021, segons ha explicat aquest dimarts el conseller d’Educació, Josep Bargalló. En una visita a les obres del nou centre, Bargalló ha assegurat que l’edifici satisfarà “totes les necessitats d’un projecte educatiu sòlid i innovador”.
L’immoble està pressupostat en uns 4 milions d’euros i s’aixeca en un lloc diferent d’on hi ha els barracons, que des de fa una dècada acullen els estudiants. L’escola Arrabassada té actualment 450 alumnes i d’entrada l’oferta no s’ampliarà, encara que s’estudiarà si en el futur s’amplia per tal que faci també la funció d’institut.
Per altra banda, el conseller no ha posat data perquè l’escola Ponent, que també està en barracons, tingui un nou edifici i ha comentat que tot dependrà de si millora el finançament de la Generalitat i hi ha un nou pressupost. La voluntat del Govern és que en set anys s’eliminin 700 dels 1.000 barracons que hi ha ara a les escoles catalanes.
La nova escola tindrà dues línies i acollirà els 450 alumnes que ja té ara. D’entrada no hi ha una previsió d’ampliar l’oferta, encara que per al futur hi ha l’opció de fer-hi un institut annex i convertir el centre en un institut-escola. Bargalló ha apuntat que Catalunya pateix una davallada demogràfica a parvulari però que aviat hi haurà un augment a secundària. “Hem d’estar atents per respondre adequadament a l’augment dels propers anys i la resposta no pot ser massificar els instituts que ja hi ha.

Caldrà prendre decisions i la fórmula d’institut-escola ens va molt bé”, ha comentat el conseller. A més, ha donat per acabada “l’època dels grans instituts” i ha apostat per deixar de concentrar tot l’alumnat al centre de les ciutats i repartir-lo cap als barris, com podria acabar passant en el cas del barri de l’Arrabassada de Tarragona.

Per l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, el nou equipament “és una escola nova, no només de construcció sinó també de concepció”. L’ha presentat com un centre integrat a Llevant i ha destacat que cal que les escoles i la ciutat estiguin integrades. Precisament amb aquesta intenció s’ha dissenyat l’estructura. L’arquitecte del projecte, Santi Vives, ha comentat que hi haurà tres edificis -principal, gimnàs i parvulari- que estaran connectats, amb una gran plaça central al mig i que permetran obrir-se individualment per donar servei a la comunitat. En total seran 12 aules de primària i sis de parvulari.

Sense data per treure els barracons de l’escola Ponent

Una altra escola que porta anys en barracons a Tarragona és la Ponent. Bargalló ha expressat la voluntat és que es construeixi un nou edifici, però no ha posat data. Ha argumentat que els temps variaran en funció de si hi ha una millora del finançament de la Generalitat i de si hi ha un nou pressupost. El conseller ha concretat que a Catalunya hi ha uns 1.000 mòduls prefabricats, dels quals 700 estan ocupats per escoles que haurien de tenir un edifici més nou o més gran. Els 300 restants hi són per causes conjunturals o puntuals. “Els 700 que no hi ha de ser, els traurem tots. Els altres 300 sempre hi seran”, ha concretat. A més, ha recordat el compromís del govern d’eliminar els 700 en un màxim de set anys, i ha valorat que si augmenta el pressupost d’Educació els terminis es podrien reduir fins als quatre anys.

Finalment, en la reunió que han mantingut Bargalló i Ricomà, el conseller ha posat damunt la taula una proposta per incrementar l’ús del Complex Educatiu de Tarragona, l’antiga Laboral, tot posant a disposició del consistori algunes infraestructures que puguin ser útils per a la ciutat.

ACN. Eloi Tost