.

La presentació de l’alternativa seleccionada ha tingut com escenari la seu de la Diputació, en una roda de premsa conjunta entre els alcaldes de la Selva del Camp i Almoster i el vicepresident de l’ens provincial. Foto: Tarragona21

L’alcalde de La Selva del Camp, Jordi Vinyals, ho titllava de “solució a un problema històric” que inclou fins i tot “referències a l’època republicana” espanyola. El seu homòleg d’Almoster, Àngel Xifré, parlava de “necessitat vital per al municipi”. I el selvatà vicepresident de la Diputació i responsable de la xarxa viària de l’ens, Josep Masdeu, ho definia com “un projecte molt volgut per les dues poblacions i molt treballats pels serveis tècnics” de l’àrea d’Assistència al Territori. El protagonista de tant d’elogi era la nova carretera que ha d’unir totes dues poblacions i que substituirà a l’actual traçat de la T-3231, poc més que un camí asfaltat i que passarà a ser considerat un vial de servei segregat que permetrà l’accés a les finques.

La presentació de l’alternativa seleccionada finalment entre totes les opcions plantejades ha tingut com escenari una roda de premsa conjunta aquest matí a la seu de la Diputació, titular de la infraestructura des del 2007 i que preveu una inversió de prop de 5 milions d’euros (3,6 milions pel que fa estrictament als aspectes constructius més el cost de les expropiacions) per posar-la en marxa en un temps mínim de dos anys. “Després de l’aprovació definitiva de l’alternativa escollida el passat divendres en plenari de la Diputació -explicava Masdeu-, ara s’inicia el període de redacció del projecte constructiu”, que es preveu estigui llest a la tardor. El següent pas serà l’apertura de tota la tramitació administrativa que permet la presentació d’al·legacions, i que explica la calendarització final aproximada.

El disseny escollit passa per la construcció d’una rotonda al punt quilomètric 1,400 de la carretera TV-7048 a la intersecció del camí de la Creu, a Almoster, mitjançant un tram de 1.480 m de longitud en variant per eliminar el trànsit de pas per la travessera d’Almoster. Aquest tram passa pel nord del camí de la Creu i arriba a una rotonda de 40 m de diàmetre exterior, que permetrà l’accés a Almoster per un tram de l’actual traçat de la T-3231, que quedarà com a vial de servei. El segon tram en variant d’aquesta alternativa, per tal d’evitar el pas per lleres de barrancs de l’actual carretera, acaba en la intersecció amb el camí de la Llebreta i té una longitud de 1.160 m. En aquest tram hi ha dos encreuaments de barrancs: el de la Conca al punt quilomètric 1,820 i el torrent d’en Bartra, al punt quilomètric 2,090. Des del camí de la Llebreta s’inicia un tercer tram de condicionament fins al punt on hi ha la rotonda existent en l’entrada al municipi de la Selva del Camp per la carretera C-14, amb una longitud de 1.060 m. Tot plegat suma una longitud de tres quilòmetres.

Masdeu ha valorat amb detallisme els avantatges del vial, davant les crítiques sorgides a les darreeres setmanes. En primer lloc n’ha destacat la tria més òptima des del punt de vista de seguretat viària, econòmic i mediambiental d’acord ambls estudis realitzats i a la tutela dels diversos departaments de la Generalitat implicats en la seva concreció. I tot plegat s’ha fet “sense amagar res” i entenent que “els polítics han de respectar els criteris dels tècnics”. De fet, des del govern català se’ls va fer entendre que calia elaborar diverses alternatives de traçat i l’elaboració d’un estudi d’impacte mediambiental. I per refermar l’aposta final, el vicepresident de la Diputació ha xifrat en gairebé 900.000 euros els sobrecosts que es derivarien de fer coincidir el traçat de la nova carretera amb l’actual per la necessitat de traslladar els serveis soterrats que es veurien afectats per les obres (des de la canonada del CAT fins a les derivacions del canal dels regants).

El selvatà també s’ha referit als problemes que causa periòdicament una carretera superada per les circumstàncies, les pluges i les esllavissades parcials que provoquen i que acaben afectant el transport escolar i el deriva cap a Reus provocant demores de més d’una hora. Una sèrie de maldecaps que provoquen migranyes a una artèria vital en la connexió entre totes dues poblacions, aguantant una intensitat mitjana diària de pas de 1.500 vehicles (1.700 en dies laborables). “Hem d’esperar que hi hagi un accident de gravetat per actuar?”, ha etzibat. “Algú haurà d’explicar perquè vol perjudicar a tota aquesta sèrie d’usuaris”, deixava anar com avís per a navegants.

Xifré donava suport a l’argument (“és una millora per a la seguretat de les persones”) i posava l’èmfasi en el fet que la desaparició de l’actual traçat deixarà de “desvertebrar el poble” perquè passa pel nucli de la població. El trasllat fora vila permetrà, de fet, dur a terme “una actuació urbanística més amable per al vianant” als voltants de la plaça Josep Rosselló. El batlle d’Almoster destacava la necessitat de millorar la connectivitat amb la Selva, zona de destí per als seus convilatans “en qüestions de serveis” com “el CAP, la zona esportiva, l’escola de música i l’institut”.

Per la seva banda, Vinyals reclamava el “dret a tenir infraestructures dignes i segures” que, a més d’estimular el contacte entre els dos municipis, pot beneficiar a indústries, empreses i comerç local.

J.S.