.

Pedro Sánchez i Pere Aragonès. Foto: ACN

La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha assegurat que el president espanyol, Pedro Sánchez, no tindria inconvenient en mantenir una conversa amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, per abordar el ‘Catalangate’, perquè “parla habitualment amb tots els presidents autonòmics”. Ha insistit que arran del ‘Catalangate’ l’executiu ha detectat un atac “extern” als mòbils de Sánchez i de Margarita Robles. Malgrat els errors de seguretat, “en aquests moments” el president espanyol manté el suport dona “suport total” a Robles i a la directora del CNI, Paz Esteban. Amb tot, Rodríguez no ha tancat la porta a futures dimissions. “Estem en la fase de saber què ha passat i no podem passar a la següent fase sense saber-ho”.

L’executiu espanyol manté que malgrat el ‘Catalangate’ i el cas d’espionatge a Sánchez i Robles sempre ha fet “el que havia de fer i el que s’espera d’un Estat democràtic”, perquè “des del primer moment” ha “posat a l’Estat al servei d’aclarir les circumstàncies perquè tots puguem estar tranquils sobre el fet que l’Estat i els seus mecanismes funcionen”.

Recorda a ERC que cal desplegar els fons europeus

Pel que fa a un hipotètic trencament del suport d’ERC fruit del ‘Catalangate’, Rodríguez ha recordat que després de gestionar “moments molt durs” per la pandèmia i la crisi, aquest govern encara té “projectes molt importants com el desplegament dels fons europeus” que suposen “més llocs de treball, modernitat i cohesió dels territoris”. “Volem culminar aquesta feina”, ha sentenciat.

“Aquestes coses passen”

Rodríguez ha assegurat que malgrat les actualitzacions de seguretat, el govern espanyol no ha descobert fins ara el cas d’espionatge al president espanyol i a la ministra de Defensa que haurien tingut lloc el maig el juny del 2021. “Tots els dispositius estan essent analitzats de forma permanent amb els mitjans de què es disposen”, i “les amenaces són per a tothom, també per a les administracions”, de manera que “estem reforçant les capacitats per donar respost a aquesta amenaça”, perquè “aquestes coses passen”.

“Altres trencaven ordinadors”

Rodríguez també ha retret al líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, que hagi posat en dubte la “casualitat” de l’aparició de l’espionatge a Sánchez just quan s’està posant al descobert el ‘Catalangate’. Ha criticat el que considera una manca de “responsabilitat institucional i de lleialtat” que al seu entendre qüestionen el canvi d’actitud del PP de Feijóo respecte al de Pablo Casado. “Als que han iniciat la campanya electoral, se’ls farà llarga”, ha dit.

En aquest marc, ha contraposat la “transparència” del govern de Pedro Sánchez amb l’actitud dels executius del PP respecte a casos de corrupció. “Mentre altres trencaven ordinadors, nosaltres ens posem a disposició de la justícia per aclarir-ho tot” i “apostem per la transparència perquè no tenim res a ocultar”.

No és l’hora de les dimissions

ERC i la resta de socis d’investidura reclamen que s’assumeixin responsabilitats pels casos d’espionatge, però de moment l’executiu sosté que caldrà esperar a esclarir els fets. “És el moment d’aclarir el que ha passat, i quan es determini el que ha passat haurem de valorar que cal millorar, que cal canviar, i ho farem al moment oportú, però és molt important posar en valor l’exercici de transparència que és el que s’espera d’un govern democràtic”, ha dit.

En aquest sentit, ha apuntat que “per descomptat, en aquests moments”, tant la ministra de Defensa, Margarita Robles, com la directora del CNI, Paz Esteban, disposen del suport del president del govern espanyol. En tot cas, no ha descartat dimissions en el futur. “Estem en la fase de saber què ha passat i no podem passar la següent fase sense saber-ho”.

S’estan analitzant els telèfons dels ministres

L’executiu espanyol no informa per ara de si altres membres del govern espanyol han estat informats o de si té constància que els seus terminals no han estat atacats. “En aquests moments estem analitzant els telèfons dels membres de l’executiu actual, i estem reforçant les capacitats per a les CCAA, parlaments i ajuntaments”.

Segons Rodríguez, l’anàlisi dels terminals és “un tràmit complex perquè requereix temps físic”. “En el moment que acabi farem públic el resultat final, també per respecte al procediment judicial”.

Un “atac extern”

L’executiu sosté que el CNI no té cap responsabilitat ni en el ‘Catalangate’ ni en l’espionatge a membres del govern. Rodríguez ha insistit que es tracta d’un “atac extern al marge dels mitjans de l’Estat i il·lícit, sense autorització judicial”.

Autor desconegut

Rodríguez ha evitat apuntar a possibles autors de l’espionatge al president espanyol, perquè “no podem parlar de futuribles”. Ha promès que el seu govern anirà fent pública la informació a mesura que l’obtingui, però ha insistit que ja s’ha constatat que és “un atac extern i il·lícit que hem posat en coneixement de la justícia”.

ACN