.

La narració està dedicada a un dels elements del seguici popular de Tarragona, en aquest cas la Moixiganga. Foto: Ajuntament

La col·lecció Els Contes del Seguici de Tarragona presentarà el seu novè volum, Els angelets de Santa Tecla, de Jordi Bertran i Yvonne Fuster, dijous 16 de setembre a les 19 h, a l’església de Sant Miquel del Pla, plaça de Sant Miquel 1, a la Part Alta de Tarragona, dins les Festes de Santa Tecla. Es tracta d’una coedició de l’Associació d’Amics de la Colla Jove de Tarragona i d’Insitu Comunicació. L’acte serà conduït per la comunicadora audiovisual Marta Ferré Oller. A més, l’endemà, dijous 17, es durà a terme una festa infantil al local de la Colla Jove, carrer Cós del Bou, 23, amenitzada pel polifacètic conta-contes Joan Reverté. Per a aquests actes, seguint les directrius de les autoritats sanitàries, caldrà inscriure’s a inscribirme.com/PresentacioAngelets pel dia 16 de setembre, i a inscribirme.com/FestaAngelets pel dia 17 de setembre (17:30 hores).

Per primer cop la col·lecció té un doble protagonista. Per una banda, com ha estat habitual, la narració està dedicada a un dels elements del seguici popular de Tarragona, en aquest cas la Moixiganga. Per altra, per primer cop el volum té com a epicentre un acte concret: l’Entrada del Braç de Santa Tecla, de la qual aquest 2021 es compleixen 700 anys (1321-2021). L’obra compta amb el suport de la Diputació de Tarragona i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Els autors

Jordi Bertran és llicenciat en Filologia catalana, gestor cultural i professor associat de la Universitat Rovira i Virgili, on imparteix classes sobre patrimoni material i immaterial al Màster Erasmus Mundus en Innovació en Enoturisme des de 2016, programat junt amb la University of Bordeaux (France) i University of Porto (Portugal), i hi codirigeix el Postgrau en promoció i gestió dels actius locals. Actualment dirigeix les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela de Valls 2021 + 1. És col·laborador de diferents mitjans de comunicació, entre els quals per la periodicitat estable destaquen la revista Fiestacultura, el Diari de Tarragona i el Canal Reus Televisió. Des de 1984 ha publicat un ampli conjunt d’assaigs, obres i capítols sobre la festa, la cultura popular, els castells i la gestió cultural, així com diversos contes per explicar als més petits les celebracions patrimonials tarragonines: El capità de les il·lusions (Columna-Vilatana, 1998), El Negrito de la Pau (Associació d’Amics de la Colla Jove Xiquets de Tarragona-Insitu, 2013) i El Maginet de les timbales (Associació d’Amics de la Colla Jove Xiquets de Tarragona-Insitu, 2017)

Per la seva banda, Yvonne Fuster és graduada en Tècniques i Procediments Pictòrics a l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació de Tarragona i a l’escola Llotja de Barcelona. Ha estat professora de dibuix en diferents escoles i tallers de les comarques tarragonines, i actualment treballa com assessora de plàstica de l’Institut Municipal d’Ensenyament de l’Ajuntament de Tarragona. Com a il·lustradora ha publicat diversos llibres: la portada del llibre Teatre per a nens i no tan nens de Vicenç Cañón.(Edicions 62, 2012), La princesa i el pèsol (Barcanova, 2013), Si vols t’ho explico (Insitu Comunicació, 2017), LEO, leo. Cuentos para primeros lectores (Círculo de Lectores, 2018), La Pedra d’un Poble (Insitu, 2018), Fila que fila. La fàbrica del Plà (Insitu, 2019), L’ermita d’un Poble (Insitu, 2020), Bocins de memòria (Insitu, 2020), La Princesa i el pèsol (ANAYA, 2020), Un drac a Botarell (Insitu, 2021), El Monstre de la por (Auto-edició, 2021) i Bufarem ben fort (Insitu, 2021).

La Moixiganga

La Moixiganga de Tarragona fou un dels elements que sortí aviat al carrer després de la fi de la guerra del Francès, perquè el 1844 se’n té constància, junt amb els gegants vells, els nanos anteriors als de l’escultor Bernat Verderol, el Magí de les timbales, el ball de gitanes, els balls de valencians de pagesos i de pescadors, i les dames i vells. La primera descripció de l’Entrada del Braç de Santa Tecla realitzada per qui fou cronista de la ciutat, Joan Salvat i Bové, a “Tarragona en la historia general” referent a la primeria del segle XX rememora la pervivència de pilars amb ciris a les mans, aixecats per la moixiganga o mantinguts pels castellers com a llegat. Aquestes atxes de foc en són un element molt característic.

Es tracta de la representació de la Passió de Jesucrist a través de dotze quadres plàstics, que va néixer a partir de la voluntat de les autoritats de finals del segle XVIII per substituir el progressiu creixement en alçada dels balls de valencians, objectiu que el poder no aconseguí. Per contra, pervisqueren tres manifestacions amb arquitectures humanes: els primitius valencians fossilitzats, la moixiganga de nova creació i els castells com a evolució de tot plegat. La Moixiganga de Tarragona fou recuperada per Santa Tecla de l’any 2000.

La presentadora

La conductora de l’acte de presentació del conte serà la comunicadora audiovisual vallenca Marta Ferré Oller. Ha estat guionista i redactora del programa “Divendres” de Televisió de Catalunya, produït pel Terrat de Produccions; ajudant de producció del Telenotícies Vespre (Informatius – TV3) i de programes especials informatius a la mateixa cadena; i directora del magazine Va com Va de Canal Reus Televisió. També ha realitzat presentacions de diferents esdeveniments i actualment és la responsable de comunicació, premsa i màrqueting a Imatge 9 SL.

Els vídeo contes.

Dins la pàgina de crèdits trobarem un enllaç que ens permetrà accedir als vídeos llibres de la col·lecció. Els vídeos llibres s’han enregistrat als estudis MBG audio sota el suport tècnic de Miquel Àngel Barberan. Els narradors són Joan Rioné, Muntsa Plana, Joan Reverté, Rat Cebrián i Evan Dedes.

La col·lecció

La col·lecció ‘Els Contes del Seguici de Tarragona’ surt des de fa nou anys cada Santa Tecla i s’adreça al públic familiar interessat en el patrimoni immaterial de la festa gran de Tarragona. Coeditada per l’Associació d’Amics de la Colla Jove Xiquets de Tarragona i per Insitu Comunicació, compta amb nou volums. El primer fou dedicat al gegantó Negrito, amb textos de Jordi Bertran i il·lustracions del tarragoní Dídac Francisco. Els següents volums han estat: L’Àliga de Tarragona (escrit per Bienve Moya i il·lustrat per Marta Contreras), Alça l’aleta! (Jordi Cubillos i Marta Contreras), Corre, corre, Cucafera! (Montserrat “Rat” Cebrián i Armand), El Maginet de les timbales (Jordi Bertran i Armand), El Drac vermell (Noemí Sans i Edu Polo), Serrallonga, Déu vos guard! (Pau Torres i Eric Martínez), i El barret del Nano Capità, amb els textos de Foix Huguet i les il·lustracions d’Octavius. Aquest 2020, i malgrat les dificultats derivades del context de la pandèmia, la col·lecció arriba al seu novè volum: Els angelets de Santa Tecla, amb els textos de Jordi Bertran i les il·lustracions Yvonne Fuster.

Els contes es poden trobar a la llibreria Adserà, a la llibreria la Capona, a la llibreria Abacus. al Patronat Municipal de Turisme al carrer Major 39, a la Tradillibreria (on line i en fires de cultura popular) i al local social de la Colla Jove Xiquets de Tarragona.

Els Angelets de Santa Tecla és una edició de l’Associació d’amics de la Colla Jove Xiquets de Tarragona i d’Insitu Comunicació, amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Redacció