.

La ministra, amb representants de la indústria química

La ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, va participar aquest dimecres al vespre en una trobada amb l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT), durant la qual se li van exposar les característiques del sector químic local i el paper essencial que juga en l’economia del territori.

En primera instància, Maroto va mantenir una reunió de treball en la qual van participar el president de l’AEQT, Josep Francesc Font, i els vicepresidents, Jaume Sariol i Rodrigo Cannaval, i posteriorment va assistir a una presentació, conduïda pel mateix Font, en la qual es recollien algunes de les necessitats i inquietuds que en l’actualitat afecten les empreses i la seva competitivitat.

En particular, es va insistir en la problemàtica derivada de l’alt cost de l’energia, que les empreses dels polígons tarragonins continuen pagant a preus fins a un 25% més cara que altres competidors dins de la mateixa Unió Europea.

El sector va traslladar a la ministra Maroto la necessitat inajornable de transposar la normativa europea en relació a les xarxes tancades, una reivindicació llargament plantejada des de la indústria química i que es confia que es podrà desencallar amb el nou executiu.

La ministra, durant la seva intervenció, va recollir la demanda i es va mostrar disposada a treballar des de la seva posició per tal d’accelerar la transposició de la normativa europea. “Recullo el vostre plantejament i me l’enduc. És molt necessari per mantenir la competitivitat del vostre sector, que té una importància molt elevada en la nostra economia. Per tant, em comprometo a treballar per aconseguir atendre la petició, amb la qual aquest govern està totalment alineat”, va assegurar.

Durant l’acte es van tractar també altres aspectes que afecten la competitivitat del sector, en relació a infraestructures com el Corredor del Mediterrani o la finalització de l’autovia A-27, i es va parlar també de sostenibilitat i de com les empreses químiques poden i volen jugar un paper de lideratge en la transició cap a l’economia circular.

El president, de l’AEQT, Josep Francesc Font, va mostrar-se molt agraït per la visita de la ministra, i en feia una valoració molt positiva: “Estem molt contents i agraïts que la ministra ens hagi donat prioritat en la seva agenda, tenint en compte que no fa encara dos mesos que va accedir al càrrec. És signe del seu compromís amb el nostre sector”, explicava Font, i afegia: “Amb les xarxes tancades, el sector demana una millora de la seva competitivitat per estar al nivell dels competidors de la resta d’Europa, i el tema ha estat molt ben rebut per la ministra, que s’ha compromès a activar-ho i fer-ne seguiment. Estem molt contents perquè creiem que és una important passa endavant”.

A la trobada, organitzada per l’AEQT i en la qual els membres de l’assemblea de l’associació van exercir d’amfitrions, també van ser convidats els alcaldes dels municipis on la química està present, així com el subdelegat del govern espanyol a Tarragona, Joan Sabaté, i altres autoritats territorials.