.

.

TOTS 21

El Parlament va acordar destinar les dietes de l’abril a la pandèmia però no s’ha tornat a repetir la mesura.

La Mesa del Parlament ha deixat en mans dels grups i subgrups decidir si destinen part de les dietes dels diputats a la lluita contra la pandèmia de la covid-19. Fonts parlamentàries han explicat a l’ACN, que la Mesa no pot obligar cap diputat a donar part del seu sou i que són els grups qui poden decidir en aquest aspecte. El passat abril la Mesa va acordar donar les dietes d’aquell mes a la lluita contra la covid-19 i també es van donar 2 MEUR del romanent del pressupost de 2019 a Salut. En aquesta segona onada, però, la Mesa no ha tornat a acordar un acord en aquesta direcció.

En roda de premsa aquest dimarts diversos grups parlamentaris s’han posicionat sobre la qüestió. El president del grup de Cs, Carlos Carrizosa, ha defensat que els diputats estan fent la seva feina i que la lògica econòmica porta a pensar que han de cobrar aquestes quantitats.

En cas que es produís un nou confinament, Carrizosa ha indicat que es prendrien les “mesures necessàries” per ajustar els cobraments de les dietes. El diputat de la formació liberal ha explicat que s’ha discutit a la Mesa d’aquest dimarts però que no s’ha arribat a cap acord consensuat.

Per al PSC-Units, la decisió recau en la Mesa del Parlament. El diputat Ferran Pedret ha considerat que els grups haurien de dialogar entre ells però que, formalment, és la Mesa “com a òrgan de govern de la cambra” qui ha de decidir “sobre les qüestions retributives del personal i els diputats”. I ha afegit que al seu grup li semblarà “bé” el que dirimeixi la Mesa. Amb tot, Pedret creu que el context és diferent al de la primavera, quan, de mutu acord amb la resta de formacions del Parlament, els diputats van donar les dietes per desplaçaments a la lluita contra la covid-19.

Pel que fa a CatECP, la seva presidenta, Jéssica Albiach, ha recordat que la formació ja va donar les dietes dels mesos de “març i abril” i, de fet, afegeix que al seu moment van posar sobre la taula que “s’estengués fins al maig”. Una mesura que, sosté, no va tenir el “suport” de la resta de grups parlamentaris. En aquest sentit, també ha subratllat que juntament amb la CUP fins i tot van demanar una rebaixa del 14% dels sous dels diputats i diputades.

Albiach ha explicat que aquest dimarts han tornat a parlar del tema de les dietes a la Mesa. “Cada grup ha de prendre la seva pròpia decisió, en el nostre cas hi renunciarem per destinar els diners a projectes per fer front a la pandèmia i per la lluita contra la crisi social i econòmica” ha assegurat.

Natàlia Sánchez, de la CUP, ha recordat que l’organització fa temps que practica la limitació de sous i que en diverses ocasions han plantejat la limitació i rebaixa del sous dels diputats i alts càrrecs del Govern. Sánchez ha dit que les dietes són “sous encoberts”

Per la seva banda, el grup d’ERC ha acordat tornar a fer aportacions de la retribució dels diputats coincidint amb la segona onada de la pandèmia de la covid-19 i el president del grup parlamentari, Sergi Sabrià, ha demanat a la resta de formacions que també les facin. “Ja ho vam fer el mes de març, coincidint amb la primera onada de la pandèmia”, ha recordat. Uns diners que, tal i com va passar llavors, tornaran a destinar-se a les entitats i col·lectius socials.

Pel que fa a JxCat, Albert Batet ha dit que seguiran “tots els criteris de la Mesa del Parlament” perquè “és l’òrgan competent” i que no faran “ni partidisme ni electoralisme d’aquesta mena de decisions”. Ha assegurat que durant la primera onada van actuar “de forma exemplar” i no ha entrat a valorar les decisions que han pres la resta de grups.

El PPC encara no s’ha posicionat.

ACN