.

La maqueta veurà la llum el 20 d’octubre coincidint amb una acció de neteja del Francolí que comptarà amb la participació de més d’un centenar de voluntaris de Dow.

El proper 20 d’octubre s’inaugurarà un dels projectes més il·lusionants que s’han posat en marxa a Tarragona en els darrers temps: la maqueta de la conca hídrica del riu Francolí. Es tracta d’una iniciativa conjunta de Mare Terra Fundació Mediterrània i Dow Chemical Ibérica, empresa que ha finançat la seva construcció. La maqueta veurà la llum el 20 d’octubre coincidint amb una acció de neteja del Francolí que comptarà amb la participació de més d’un centenar de voluntaris de Dow. A partir d’aquest dia quedarà exposada a l’Escola de Natura Francolí i durant les primeres setmanes es podrà visitar els dilluns, dimecres i divendres des de les 9 h fins a les 12 h.

La maqueta, que té una grandària de sis metres quadrats, representa tota la conca del Francolí i inclou els ecosistemes i pobles que l’acompanyen en el seu camí. En total s’han reproduït 2.400 quilòmetres quadrats de paisatge en una escala 1:20.000 (és a dir, cada centímetre equival a 200 metres reals). Per construir-la s’ha fet servir fusta, suro, guix plàstic, poliestirè i un material especial per protegir-la de possibles desperfectes. La conca del riu està marcada amb una línia gruixuda de color vermell perquè es pugui reconèixer a primera vista. També es poden observar totes les infraestructures del territori, el litoral des de Torredembarra fins a Miami Platja, indrets com la Catedral de Tarragona, el Monestir de Poblet, Port Aventura, el Port de Tarragona, els polígons químics, etc.

El constructor de la maqueta és Elies Torres, que també n’és el responsable de la popular reproducció de la Tarraco Romana. Torres ha trigat un any en elaborar-la i ha invertit més de mil hores de feina. Segons explica ell mateix les dues maquetes són complementàries ja que el naixement i desenvolupament de Tarraco no s’entendrien  sense la presència del Francolí.

Per la seva banda, el president de Mediterrània, Ángel Juárez, afirma que “la maqueta és un projecte del qual ens sentim molt orgullosos. Portem més de vint-i-cinc anys treballant en la conservació i la millora del Francolí, i aquesta nova eina ens serà molt útil ja que permetrà que els tarragonins i les tarragonines entenguin millor com és el riu i què poden fer per cuidar-lo”. Juárez s’ha mostrat convençut que “la maqueta serà un atractiu no només per als ciutadans sinó també per als turistes. Així incrementarem les visites a l’Escola de Natura Francolí, que no hem d’oblidar que és també el centre d’interpretació del riu i un espai únic a Tarragona”.