TOTS 21

El dos de vuit sense folre carregat pels Castellers de Vilafranca. Foto: ACN

Balanç molt discret, especialment pel que fa als castells descarregats, en la diada castellera del primer cap de setmana de les festes de Santa Tecla de Tarragona.

No ha estat la d’aquest diumenge, en el context dels últims anys, una jornada particularment brillant. Especialment per les caigudes, les llenyes generalitzades, que han acabat condicionant de forma considerable el resultat final, malgrat l’ambició exhibida per les quatre colles participants.

Els Castellers de Vilafranca, per exemple, han tancat les tres rondes i la de recuperació sense descarregar cap castell, tot i haver arribat a carregar estructures complexes com la torre de vuit neta o el quatre de nou sense folre. La mateixa construcció, aquesta última, ha estat aixecada per la Colla Vella Xiquets de Valls, que també l’ha aconseguit només carregar.

El tres de deu amb folre i manilles carregat per la Jove Xiquets de Tarragona. Foto: ACN

Quatre de nou amb folre descarregat pels Xiquets de Tarragona. Foto: ACN

Els Xiquets de Tarragona i la Colla Jove Xiquets de Tarragona, al seu torn, han aconseguit descarregar davant del seu públic la descàrrega el tres de nou amb folre o el quatre de nou amb folre.

Amb un quatre de nou amb folre i l’agulla descarregat, que ha trontollat lleugerament en el moment de carregar però defensat de forma sòlida, la Colla Vella Xiquets de Valls ha presentat d’entrada les seves credencials per a una diada que, d’acord amb els resultats dels últims anys, arrencava amb unes expectatives força altes.

Aquest diumenge, però, no ha estat especialment un bon dia per als Castellers de Vilafranca, que han vist com el tres de deu amb folre i manilles, una estructura que havien aconseguit descarregar dos cops ja aquesta temporada, es desplomava mentre descarregaven els cinquens. Aquesta llenya ha deixat tocada la moral dels Verds. Mentre la canalla dels Xiquets de Tarragona es feia enrere a últim moment en l’intent d’un cinc de vuit, la Jove Xiquets de Tarragona descarregava sòlidament el cinc de nou amb folre.

Cinc de nou amb folre descarregat per la Colla Vella Xiquets de Valls. Foto: ACN

Quatre de nou sense folre

Els de la camisa rosada han volgut anar encara un pas més enllà en la segona ronda i han intentat l’espectacular quatre de nou sense folre, que només han aconseguit carregar. En aquest cas, la llenya ha afectat anímicament la Colla Vella. Tampoc els grans dominadors de l’escena castellera dels últims temps, els Castellers de Vilafranca aconseguien descarregar el pilar de vuit net, el dos de vuit sense folre, que ha fet llenya després de carregar. Cap de les colles s’ha lliurat de la dinàmica de caigudes en aquesta segona ronda: els Xiquets de Tarragona han carregat el cinc de vuit, que s’ha trencat quan els dosos es retiraven, i el tres de deu amb folre i manilles carregat per primer cop a la plaça de la Font per la Jove Xiquets de Tarragona, que s’ha ensorrat després de molt de patiment.

La recta final ha permès als de Valls consolidar la seva actuació descarregant un cinc de nou amb folre. Per la seva banda, els Verds no s’han rendit i han optat per aixecar un quatre de nou sense folre que, finalment, han desmuntat. Les colles locals, envalentides davant del seu públic, han pogut descarregar les seves construccions: tres de nou amb folre els Xiquets i quatre de nou amb folre la Jove. En la repetició, Vilafranca ha aconseguit carregar el quatre de nou sense folre, sòlid en la construcció inicial i que ha caigut, desplomant-se progressivament. en la descàrrega. Els nervis han acabat passant factura als Verds, de forma particular, en aquesta primera Jornada Castellera de Santa Tecla. Els Xiquets de Tarragona, per la seva banda, han tancat amb un quatre de nou amb folre molt defensat i celebrat la seva actuació

Envalentides pels resultat satisfactori de les últimes construccions, les colles de la capital del Camp han estat les més ambicioses en la ronda finals de pilars: pilar de set amb folre descarregat per als Xiquets, i pilar de vuit amb folre i manilles per a la Jove. Valls i Vilafranca, molt més conservadores després de superar una jornada amb un resultat discret, s’han quedat amb el pilar de sis descarregat, respectivament. Tancament d’una jornada que molts han qualificat d'»estranya», que s’ha allargat més de quatre hores i durant la qual, puntualment, s’han pogut escoltar crits de «Ballesteros dimissió» dirigits a l’alcalde de la ciutat, impertèrrit al balcó consistorial, exigint-li que l’Ajuntament doni suport al referèndum de l’1-O.