.

Imatges de la trobada. Fotos: AEQT

La Jornada Anual AEQT 2021 que s’ha celebrat aquest dimecres al PortAventura Convention Centre ha servit per constatar que la indústria química serà imprescindible en els propers anys per afavorir l’assoliment dels reptes de sostenibilitat als quals s’enfronta la societat. Després de l’edició exclusivament telemàtica del 2020, aquest any la Jornada ha tornat a reunir presencialment els membres de les comissions de treball de l’AEQT, els business partners de l’associació i també representants d’institucions públiques i privades del territori, extremant en tot moment les mesures de seguretat i prevenció anti-COVID.

La part central de l’esdeveniment ha estat un diàleg entre el president de la Federación Empresarial de la Industria Química Española (Feique), Carles Navarro, i la directora del Laboratori d’Ecoinnovació, Alba Cabañas, sota el títol “Agenda 2030: un repte amb química”. En ell, els dos ponents han reflexionat al voltant d’aquests Objectius de Desenvolupament Sostenible i com interpel·len la indústria química.

D’una banda, s’han posat damunt la taula els molts reptes que té la indústria per endavant per adaptar-se a una nova realitat basada en la neutralitat climàtica i l’economia circular. Reptes que el sector està obligat a enfrontar si vol garantir la continuïtat de les seves activitats a llarg termini: transició energètica i reducció d’emissions de CO2, captura de CO2 i utilització com a matèria primera, incorporació de l’hidrogen com a vector energètic, innovació en nous materials que siguin biodegradables o compostables, desenvolupament del reciclatge químic o molecular… Qüestions que, tal com ha remarcat Carles Navarro, la indústria està decidida a aplicar i, de fet, en molts casos ja hi treballa.

Alhora, el diàleg també ha permès constatar que la indústria química serà clau per afavorir l’assoliment dels reptes 2030 per part de la resta de sectors i de la societat en general: qüestions com la potabilització d’aigua, la conservació d’aliments, la generació d’energies renovables i el seu emmagatzematge, la nova economia basada en l’hidrogen, el desenvolupament de materials per a la impressió 3D… són només alguns exemples de solucions que seran possible gràcies a la indústria química. “La Química ara mateix és part del problema i treballa per deixar de ser-ho. Però, alhora, treballa també per ser part de la solució. Ja ho està sent i ho serà. Sense la Química no hi haurà solució als reptes de l’Agenda 2030”, han coincidit tots dos ponents.

El Pla Estratègic com a full de ruta

L’altre gran vessant de la Jornada ha estat el repàs a les tasques, projectes i reptes treballats per part de les comissions de l’AEQT durant l’any, un exercici que ha estat naturalment marcat per la presentació, al març, i posterior desplegament del nou Pla Estratègic 2021-2023 de l’associació. Aquest nou full de ruta ha estat lògicament molt present en la tasca de totes les comissions, i per tant ha estat la gran protagonista d’aquest repàs.

De la mà dels presidents de les diferents comissions, els assistents han pogut conèixer, entre molts d’altres, els importants avenços que s’han fet des de la Comissió de Seguretat en el desenvolupament de l’innovador Sistema Conjunt de Millora Continuada de la Seguretat, la principal acció del nou Pla Estratègic i que es preveu poder implementar el 2022.

El mateix pel que fa a la Comissió de Medi Ambient, que també per mandat el Pla Estratègic està treballant en un sistema conjunt de millora continuada en aspectes de protecció mediambiental, a banda d’haver fet avenços en projectes que ja estaven en marxa, com ara la regeneració d’aigua, l’anàlisi de l’impacte acústic, o la prevenció de la pèrdua o vessament accidental de pellets.

El repàs ha donat compte dels importants esforços que continua fent la Comissió d’Energia per aconseguir la implementació de les xarxes tancades de distribució elèctrica, així com també de cara a la transició de la indústria cap a un model basat en l’hidrogen i l’obtenció de fons europeus per fer-hi front; o el treball de la Comissió d’Activitats Logístiques i Portuàries en la promoció de la intermodalitat en el transport de mercaderies, que incrementa no només la seguretat i l’eficiència d’aquest transport, sinó també l’estalvi de tones de CO2, tal com acredita un estudi recent de la mateixa comissió.

Els assistents també han pogut conèixer les diverses accions en favor de la transparència i la divulgació del sector químic que ha posat en marxa aquest any la Comissió de Comunicació, com ara la nova pàgina web de l’associació, la sèrie de vídeos animats Quimipèdia o la campanya de testimonials “La teva Química”; o el treball conjunt que des de la Comissió de Territori s’ha realitzat amb la Plataforma de Mercaderies per l’Interior.

Des de la Comissió d’Empreses de Serveis s’ha posat en valor que tant el sistema de certificació d’empreses de serveis, com les formacions AEQT-AEST per a treballadors d’empreses auxiliars, dos projectes pioners nascuts a Tarragona, han estat tan exitosos que s’estan “exportant” a altres territoris interessats, mentre que la Comissió Sociolaboral ha treballat en aspectes com la gestió de la pandèmia o l’atracció del talent al sector.

Finalment, també ha presentat els seus avenços la nova Comissió d’Innovació i Tecnologia, creada aquest any com a part del desplegament del Pla Estratègic, i que ja treballa intensament en àmbits com el desenvolupament d’una infraestructura 5G comuna per totes les empreses del sector.

Recuperació i reptes pendents

La Jornada ha començat amb un sentit homenatge a qui va ser president de l’AEQT entre els anys 2012 i 2014, Joan Pedrerol, traspassat la passada setmana, i que ha estat recordat com “un gran líder que va fer molt pel sector i per l’associació, i sobretot una molt bona persona”.

També el president de l’AEQT, Rubén Folgado, s’ha referit a la figura de Pedrerol durant el seu discurs de benvinguda. Una intervenció en què Folgado ha volgut destacar que aquest 2021 per al sector químic de Tarragona ha estat un any trepidant, en especial per l’aprovació i desplegament del Pla Estratègic 2021-2023; i també d’inici de la recuperació després d’un 2020 molt complicat, tant des del punt de vista de la producció i la demanda, després de la crisi econòmica motivada per la pandèmia, com també d’enfortiment dels vincles i la confiança del territori envers el sector.

També ha alertat, no obstant, que aquesta recuperació en l’àmbit productiu i econòmic es veu ara mateix amenaçada per diferents qüestions lligades a la competitivitat, en especial l’alt preu de l’electricitat, sense oblidar d’altres que s’arrosseguen des de fa anys en el mateix àmbit energètic, com les infraestructures elèctriques o la manca de xarxes tancades.

Folgado ha demanat a els presents, tant als representants del sector com també als d’institucions i entitats públiques i privades, treballar conjuntament i en una mateixa direcció per tal de fer avançar el territori i la seva competitivitat, i garantir així un Camp de Tarragona millor per les properes dècades.

Ha tancat l’acte el secretari d’Empresa i Competitivitat del Govern, Albert Castellanos, qui en la seva intervenció ha posat en valor el paper essencial de la indústria química de Tarragona en l’economia catalana i l’ha reivindicat com “una indústria de futur”.

Redacció

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */