.

Foto de família amb el ministre Soria, els alcaldes i representants de les indústries

El Ministre espanyol de Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, ha visitat el Clúster Químic del Mediterrani, ChemMed, acompanyat per la Secretaria General d’Indústria, Begoña Cristeto. El ministre ha estat convidat pel Clúster per tal que el representat del govern conegui les instal·lacions i les seves possibilitats. La visita s’ha iniciat a les 12:30 del migdia quan el ministre ha arribat a les instal·lacions del Complex Industrial de Repsol a Tarragona, on ha format part d’un acte sobre l’energia.

El ministre Soria amb els alcaldes de la Pobla de Mafumet, la Canonja, Perafort, Constantí i Tarragona

Abans de començar la jornada, el ministre ha parlat amb els alcaldes de municipis on hi ha complexos industrials, incloent l’alcalde Josep Fèlix Ballesteros, i amb el Delegat del Govern al Camp de Tarragona, Joaquim Nin, el qual li ha dit al ministre el que Tarragona necessita: “Hem d’intentar desbloquejar uns temes que nosaltres creiem que són el futur i així tenir una energia molt més competitiva”. El Ministre d’Indústria Soria li ha respost que tot això ho parlarien durant el dia.

Durant les ponències han intervingut representants de ChemMed i Feique, els quals han reclamat la importància del complexe de Tarragona, el més important de l’Estat, i les oportunitats i potencial que pot oferir ja que és un polígon eficient, dels únics que ha resistit aquesta època de crisis. A més, han destacat el compromís amb la societat en la que viuen amb la convivència del turisme i la química i les oportunitats que aquest fet suposa. A més, han aprofitat per reclamar més competitivitat ja que sinó, molts dels possibles inversors es fixaran en altres zones com EUA, Orient o Àsia. Antón Valero, president de FEIQUE, s’ha referit a aquesta situació com que “s’ha de fer pinya per potenciar inversions a la nostra zona”. El President de ChemMed, Osorio, ha continuat referint-se a que Espanya necessita una ventatge competitiva per poder estar a l’altura dels altres, reclamant temes energètics, com baixades de preus a energia o matèria prima; o inversió en infraestructures, on no ha passat desapercebuts el Corredor del Mediterrani o l’acabament de l’autovia A-27.

Anton Valero, president de la Federació Empresarial de la Industria Química Espanyola (FEIQUE) i President de Dow Espanya

Soria ha afirmat que, el de Tarragona, és un bon exemple del que ha de ser un clúster, gràcies també a la fortaleses que Tarragona afegeix com “innovació, talent, exportació, productivitat, facturació, competitivitat”; són notes que segons Soria, defineixen i singularitzen el sector químic de Tarragona. És per això que el ministre ha mostrat el recolzament del govern central al sector químic perquè aquest “pugui desenvolupar-se millor davant de les dificultats actuals”. Es farà no només recolzant el sector químic sinó també la indústria.

El representat d’Indústria i Energia s’ha referit a que un dels problemes més importants que sofreix el sector és la caiguda del percentatge que la indústria representa en el conjunt de l’activitat econòmica a Espanya i a Europa, que sempre ha estat una política secundària front a altres com la econòmica.

El ministre s’ha mostrat positiu ja que “encara queden coses per fer però ara tindrem un creixement econòmic que ajudarà a impulsar la indústria”; creixement d’un 1,3% a finals del 2014 i un 2% a principis del 2015. Igualment, s’ha referit a la política energètica, ja que el preu de la energia encara segueix sent alt i poc competitiu, cosa que afecta directament al sector elèctric, el qual segueix en decreixement. Per això ha puntualitzat que uns objectius per intentar canviar la situació és buscar preus més competitius, ajudar a l’energia i procurar que la indústria tingui més pes al conjunt de l’economia. Ha afirmat que ja s’està començant a aconseguir ja que “amb les mesures adoptades en matèria de reformes si podem dir que estem en la vía adequada perquè els preus disminueixin”.

El Ministre d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, avui a Tarragona

Abans d’acabar, també s’ha referit al tercer fil afirmant que l govern d’Espanya té un clar comprimís amb l’impuls del Corredor del Mediterrani per millorar tot allò que té a veure amb la logística i que pugui beneficiar i afavorir a la indústria, ja que “tot això al final suposa competitivitat. Per tant, hem i seguirem recolzant la indústria química perquè ens dona innovació, competitivitat i netament exportadora”.

Ha remarcat a Tarragona exemple clar de convivència pacífica en harmonia en un paradigma d’absoluta compatitibilitat d’un tipus d’activitats amb unes altres, on el sector turístic, sector químic i del sector de la pesca es fan competitius sense destorbar-se.

El ministre Soria ha pogut fer una visita en helicòpter per les instal·lacions químiques tarragonines

Una vegada acabat l’acte, la comitiva ha realitzat una visita privada amb helicòpter a les instal·lacions industrials dels polígons químics tarragonins, on el ministre i la resta d’autoritats ha pogut conèixer de primera mà les potencialitats del Clúster del Mediterrani.

AnnaMG