.

Façana d'un edifici deteriorat a Tarragona. Foto: tarragona.cat

Façana d'un edifici deteriorat a Tarragona. Foto: tarragona.cat

Implantar la inspecció tècnica d’edificis no ha funcionat. El seu seguiment fins ara, segons dades del Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Tarragona (COAATT), ha estat molt deficient.

Per tal de millorar-ho el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, amb la col·laboració dels col·legis professionals i associacions, es planteja canvis a curt termini posant especial atenció en aquelles mancances que puguin representar un risc per a les persones, on el seguiment per part de tècnics serà més exhaustiu i on s’obligarà a les comunitats a informar sobre plans d’actuació de manteniment de les finques. Els aparelladors i arquitectes tècnics consideren que al mateix temps és imprescindible una major col·laboració dels ajuntament si es vol aconseguir que la inspecció tècnica d’edificis funcioni.

Paral·lelament des del govern català es volen impulsar línies d’ajuts a la rehabilitació que permetin a les comunitats fer front, a curt termini, a les despeses de millora i rehabilitació de patologies que afecten a la seguretat, salubritat i habitabilitat del parc d’edificis.

L’actual situació econòmica i la manca de recursos de les comunitats i els propietaris, està provocant l’abandonament de moltes finques, especialment dels centres històrics i els barris. Les obres ara es redueixen sovint al mínim imprescindible per solucionar despreniments o desperfectes greus de l’estructura. Això, sumat a l’antiguitat del parc d’habitatge,més d’un 70 % dels edificis de Tarragona tenen més de 40 anys, provoca cada vegada més situacions d’insalubritat, manca de condicions d’habitabilitat i rics per a les persones.

L’antiguitat de la construcció no ha de ser un problema si els edificis són sotmesos a un bon manteniment i si han rebut un bon ús al llarg de la seva història. Cosa que ha passat en molts casos, ja que molts propietaris han optat per la rehabilitació i s’han pogut acollir als programes d’ajuda per aquest concepte. En canvi, pot esdevenir un greu problema en aquells casos en els quals no s’han portat a terme bones pràctiques de conservació.

Però totes les polítiques públiques d’ajuda a la rehabilitació que s’han dut a terme durant més de dues dècades, han estat insuficients, ja que continua existint un percentatge de finques que no han estat rehabilitades ni conservades adequadament, i per tant, continua havent veïns al centre que viuen per sota dels nivells mínims d’habitabilitat com a conseqüència d’una mala o de vegades, inexistent conservació. Cal recordar que correspon als propietaris vetllar i mantenir els edificis en bon estat i a l’Administració, fer-ho complir.

Actualment, una possible via de finançament i que actualment és oberta és el programa PAREER de finançament i subvenció d’obres de millora de l’eficiència energètica de façanes, cobertes i la substitució de finestres, d’instal·lacions i il·luminació, o la utilització de biomassa. Aquestes ajudes poden arribar fins al 3.000 € per habitatge. Per tal d’accedir als ajuts és necessari que l’edifici hagi passat la ITE.

La mala conservació de les finques per part dels propietaris pot desencadenar situacions que poden posar en perill les persones i que obliguen a actuacions d’emergència i al desallotjament de les finques, fet que implica l’aportació de recursos extraordinaris per part de l’Ajuntament per solucionar les situacions d’emergència social que se’n deriven.

Les conseqüències més greus d’aquestes situacions extremes les pateixen  els veïns que, que de cop i volta, han d’abandonar casa seva per situacions de perill o per incidències diverses.