.

.

TOTS 21

Imatge del Passeig de Gràcia abans de l’inici de la manifestació. Fotos: ACN

La manifestació de la ‘Diada del Sí’ organitzada per Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural ha congregat al voltant d’un milió de persones al Passeig de Gràcia i el carrer Aragó de Barcelona, segons dades de la Guàrdia Urbana. El Govern central ha rebaixat la xifra fins a 350.000 assistents.

Milers de persones han ocupat el centre de la capital catalana des de quarts de quatre, formant un símbol de la suma, entre crits de ‘Votarem!’. La mobilització ha esdevingut un clam en favor de la campanya pel ‘sí’ a la independència en vistes al referèndum de l’1 d’octubre.

La cruïlla entre dos dels principals carrers de la ciutat de Barcelona s’ha convertit en un mosaic de colors, on han destacat les estelades i les senyeres, moltes penjades al coll com a capa. Els quatre braços de la ‘Diada del Sí’ estan s’han dividit en 48 trams, cadascun corresponent a una comarca.

La reivindicació independentista ha protagonitzat grans manifestacions a l’entorn de l’11 de setembre. La primera va tenir lloc el 2012, i segons xifres de la Guàrdia Urbana va congregar a l’entorn d’1,5 milions de persones sota el lema ‘Catalunya, nou estat d’Europa’.

Un any més tard la manifestació de la Via Catalana recorreria el país de punta a punta i trauria 1,6 milions de persones al carrer, segons el Departament d’Interior de la Generalitat. La V de la Diagonal del 2014 arribaria a 1,8 milions, també segons la Guàrdia Urbana, i la ‘Via lliure a la República Catalana’ del 2015 a 1,4, segons la mateixa font.

El 2016 es van organitzar diferents actes a Berga, Lleida, Salt, Tarragona i Barcelona. La capital catalana va congregar 540.000 persones, segons xifres de la Guàrdia Urbana.

El groc fluorescent de les samarretes de la Diada del 2017 ha teniy la concentració després que a les 17.14h les pancartes han començat a avançar per damunt dels assistents.

Des dels quatre extrems de la concentració s’han desplegat quatre lones de 16×16 metres que han recorregut els quatre eixos del signe de suma fins a acabar al punt central, a la cruïlla entre el Passeig de Gràcia i el carrer Aragó.

El Govern central treu pes a la marxa

D’altra banda, el govern espanyol ha tret pes a la manifestació de la Diada i han assegurat que ha estat “la menys nombrosa dels últims anys”.

Fonts de la Moncloa, a més, valoren que “la majoria dels catalans han renunciat a participar com a coartada d’un procés il·legal liderat pel sector més radical de la política”. Les mateixes fonts no consideren que la imatge donada als carrers de Barcelona sigui una representació de la voluntat dels catalans perquè, segons apunten, “la societat catalana està representada al Parlament i no al carrer”. “El que es va veure al Parlament la setmana passada és que la majoria independentista ha silenciat i atropellat els drets dels ciutadans”, valoren fonts de l’executiu de Rajoy.

ACN