.

.

TOTS 21

Josep Masdeu, atenent als mitjans, junt a l'alcalde de la Canonja, Roc Muñoz, i altres diputats

Les dificultats que tenen els pobles del Tarragonès per tirar endavant la seva feina serà encara més notable enguany. La davallada en els Pressupostos de la Generalitat per 2014 per al Tarragonès “es importantíssima”. En 2010, amb el Govern d’esquerres, les inversions a la comarca van ser de més de 160 MEU, i en 2014 han baixat fins a “menys de 60 MEUR”, han denunciat avui els diputats socialistes de la Diputació, que han mantingut una reunió amb alcaldes i regidors del Tarragonès a la Canonja.

La baixada és “espectacular”, ha destacat Josep Masdeu, secretari de política municipal del PSC al Camp de Tarragona i portaveu del PSC a la Diputació, i afecta polítiques prioritàries principalment en educació, sanitat i les inversions relacionades amb el territori. “Donat el moment que estem vivint és molt preocupant la falta d’inversions per promoure la reactivació econòmica”, ha subratllat Masdeu.

Els socialistes han tornat a denunciar un dels instruments més contundents que s’ha posat en marxa enguany, però des del Govern central, contra l’autonomia municipal i que suposa una fiscalització municipal mai vista, la Llei de racionalització i sostenibilitat de l’administració local.

La llei ‘trinxa’ la democràcia municipal

El PSC espera que els recursos presentats contra la llei al Tribunal Constitucional puguin tenir una sortida favorable. “Més del 60% dels municipis” a Catalunya han presentat el recurs al TC, com també ho han fet diputats al Congrés. “La llei trinxa els ajuntaments i els deixa en indefensió total, i fins i tot trinxa la democràcia municipal”.

Als pobles de més de 20.000 habitants, les úniques competències que tenen els ajuntaments són “el mantenimnt del parc públic, la biblioteca i la festa major. Estem tornant a una pràctica predemocràtica”, ha afirmat el portaveu socialista.

Altrament, a poques hores de l’inici de la campanya europea, els socialistes del territori alerten que “poder passar de l’Europa de les retallades, l’Europa conservadora, a tenir l’oportunitat de comptar amb una Europa social ajudarà als pobles del Tarragonès”. Les europees “són eleccions molt importants. Una victòria conservadora suposaria una major política de retallades i d’austeritat”, que acabaria amb “una baixada de sous dels treballadors”, ha denunciat Masdeu.

D’altra banda, els representants socialistes han abordat també el Pla especial d’inversions sostenibles, que està tirant endavant la Diputació i que suposarà una injecció de subvencions públiques vingudes des d’Europa en un camp, el sostenible aplicat als ajuntaments, on hi ha molt camí a fer. Suposarà “donar una ajuda inversora als ajuntamemts”, i per l’altra part, el Pacte d’Alcaldes per la sostenibilitat impulsat des de la Diputació pot implicar que la Comissió Europea prioritzi les polítiques d’estalvi d’eficiència energètica, amb una font important d’ingrés per als consistoris.

J. Garcia