.

.

TOTS 21

Una dependenta i una clienta en una botiga de roba del carrer Monterols de Reus. Foto: Eloi Tost

El registre d’autònoms per demanar ajuts del Govern ha rebut més de 16.114 sol·licituds en el primer matí en marxa, segons assegura el Departament de Treball, encarregat de gestionar l’eina. Segons la Generalitat, la tramitació de peticions per accedir a les ajudes –que encara no se sap quina dotació pressupostària total tindran– ha funcionat correctament. El tràmit es podrà fer fins al 7 de desembre i es tracta d’un procés “simplificat” per accedir a futures convocatòries de subvencions extraordinàries. A diferència de la convocatòria anterior, l’ordre d’arribada de les sol·licituds d’inscripció no atorga preferència, per tant, la inscripció a la plataforma es pot fer durant tot el termini.

Després de dos dies de problemes informàtics i de col·lapse en el web per sol·licitar-les, la problemàtica que va acabar amb la cúpula del Departament de Treball cessada i amb la Generalitat havent de replantejar-se el sistema per concedir les ajudes, evitant tornar a entregar-les per concurrència no competitiva.

Com es pot presentar la sol·licitud?

Per poder presentar una sol·licitud, cal estar en situació d’alta al Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA) o a una mutualitat com a sistema alternatiu al RETA de manera ininterrompuda, abans de l’1 d’octubre de 2020. La Generalitat també especifica que el rendiment net de l’activitat dels tres primers trimestres de 2020 no pot superar els 13.125 euros i exclou a les persones treballadores autònomes col·laboradores.

Finalment, cal tenir un certificat digital o l’idCAT Mòbil per poder demanar la prestació. En aquest sentit, la Generalitat recomana als autònoms que prèviament es donin d’alta a IdCATMòbil, un mecanisme d’identificació i signatura electrònica que s’utilitza en la majoria de tràmits amb les administracions catalanes.

ACN