.

Imatge de les instal·lacions d’Asesa.

La CUP demanarà explicacions a la secretaria d’Acció Climàtica sobre la fuga de nafta que aquest dilluns va patir l’empresa Asesa del polígon petroquímic de Tarragona. L’incident ha provocat un episodi de males olors que aquest dimarts encara es percep a la ciutat i que s’ha arribat a detectar fins el Maresme. La formació ha qualificat de “greu” la situació i ha criticat el paper de Protecció Civil i d’Acció Climàtica “minimitzant l’episodi”. Per la seva banda, l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha afirmat que ha expressat la seva “insatisfacció” per la gestió de la comunicació a la delegada del Govern a Tarragona, Teresa Pallarès, i ha demanat “fer una lectura menys literal del protocol” per informar la població.

Els anticapitalistes entraran preguntes al Parlament per saber “en què es basen per afirmar que la nafta és un líquid no tòxic”, quines concentracions considerarien que sí que haurien estat tòxiques, la concentració emesa a la fuita i perquè un dels bombers va ser traslladat a l’hospital Joan XXIII amb marejos.

Alhora, la diputada Laia Estrada ha denunciat que “la vigilància de la qualitat de l’aire per part de la Generalitat deixa molt a desitjar”, perquè “només se centra en les mitjanes i només en alguns productes”. Per Estrada, “s’obvien pics de contaminació que poden estar malmetent la salut de la població”. El partit ha avançat que portarà al Parlament la necessitat de modificar els paràmetres i metodologia de la Xarxa de Vigilància així com de dur a terme un estudi epidemiològic.

En un comunicat, la CUP de Tarragona ha explicat que aquest dimarts s’ha celebrat una jornada de qualitat de l’aire per als ens locals “on no s’ha fet referència a l’incident a l’empresa Asesa”. La consellera de Medi Ambient de Tarragona, Eva Miguel (CUP), hi ha assistit i ha preguntat a la secretària d’Acció Climàtica sobre l’incident i perquè no es va avisar la població “fins dotze hores després”. Segons la formació, no li han respost perquè aquest tema no es tractava a la trobada.

“Insatisfacció” de Ricomà

Per la seva banda, l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, ha expressat la seva “insatisfacció” sobre com s’ha gestionat la comunicació a la població. El batlle ha reconegut que el consistori va ser alertat de l’incident des del primer moment però ha defensat que des de la corporació municipal no es fes cap avís a la població: “No depèn de l’ajuntament. No estem qualificats ni som competents per donar informació d’una qüestió que deriva del Plaseqta”, ha dit. Seguidament, ha reclamat “que la informació arribi a la població”.

El batlle ha demanat “fer-ho millor” i tenir en compte “no només el que diu el protocol literalment sinó la sensibilitat de les persones”. “Els protocols es fan però després hi ha situacions que malgrat no presentin un perill o gravetat, si per la població es percep com una molèstia o preocupació, potser caldria fer una lectura menys literal”, ha assenyalat.

Reacció d’En Comú Podem

Des d’En Comú Podem Tarragona també han emès un comunicat en el qual han expressat el seu suport al bomber afectat i han lamentat que la població no sabés fins hores després el motiu de la forta pudor que hi havia a l’aire. Amb tot, han reiterat “que es revisin els protocols i la cadena d’informació a fi que la població pugui saber en el menor temps possible i de manera clara què ha passat, per evitar alarmisme, notícies falses i incertesa” per saber “com actuar”.

ASESA exposa la seva versió i demana disculpes a la població

Per la seva banda, ASESA ha fet públic un comunicat en el qual assegura que preveu finalitzar les tasques de transvassament de la nafta “avui mateix, donar així per tancat l’incident, i començar a recuperar la normalitat”.

Segons recorden des de l’empresa, “la fuita va tenir lloc al voltant de les 4 de la matinada d’ahir dilluns, 26 de setembre, i se’n va informar de manera immediata les autoritats, amb les quals va estar en contacte permanent. La quantitat que va fuitar accidentalment van ser uns 150 m3, que van quedar continguts en el sistema corresponent. Gràcies a que les mesures i protocols de seguretat van funcionar correctament, l’incident va quedar controlat ràpidament i restringit a l’interior de les instal·lacions”.

No hi va haver afectació a l’exterior, “llevat dels episodis de males olors, que es van generar a pesar de les mesures que es van prendre per pal·liar-les, a causa de l’augment de la temperatura i el canvi d’intensitat i direcció del vent a partir del migdia”, es pot llegir al comunicat.. L’empresa “lamenta les molèsties ocasionades. Malgrat aquests episodis, els mesuraments de l’aire que es van realitzar durant tot el dia van mostrar en tot moment concentracions per sota dels llindars, per la qual cosa es va informar que l’incident no suposava un risc de toxicitat o perillositat per a la població”.

Des de l’empresa ja s’han iniciat “les tasques d’anàlisi i avaluació de l’incident per determinar-ne les causes i prendre les mesures que siguin necessàries per tal d’evitar que es pugui tornar a produir. La primera hipòtesi apunta a que la causa de l’incident estaria relacionada amb les pluges torrencials registrades el 23 de setembre a Tarragona, tot i que fins que no es completi aquesta anàlisi no es podran determinar”.

ASESA, finalment, “vol reiterar l’agraïment per la seva professionalitat i dedicació als integrants dels cossos de seguretat i emergències que van intervenir en l’incident, en particular els Bombers d’empresa, dels Parcs Químics i de la Generalitat, i reitera les disculpes per les molèsties que s’han ocasionat a la població”.

Medi Ambient assegura que la qualitat de l’aire a Tarragona és “bona”

Un dels tècnics de l’Oficina de Gestió Ambiental dels serveis territorials d’Acció Climàtica mesurant la qualitat de l’aire a l’entrada de l’empresa Asesa. Foto: Mar Rovira

El Departament d’Acció Climàtica ha afirmat que la qualitat de l’aire és “bona” a Tarragona. Els tècnics del Departament han fet mesuraments aquest dimarts a l’interior de la companyia i als seus voltants i han assegurat que els nivells dels contaminants -sulfhídric i compostos orgànics volàtils- han donat valors per sota dels límits permesos. Segons el responsable de l’Oficina de Gestió Ambiental dels serveis territorials, Pere Poblet, el valor màxim de sulfhídric s’ha registrat a les quatre d’aquesta matinada i s’ha xifrat en quinze micrograms per metre cúbic. El límit legislat és de 100, ha indicat Poblet.

ACN / Redacció