.

.

TOTS 21

Sergi Pedret i Francesc Xavier Bonet davant la reproducció de la façana d’una masia que servirà de porta d’entrada a la fira enguany. Foto: Tots21

La Fira de l’Avellana de Riudoms inaugurarà aquest divendres la seva 40 edició i superarà definitivament el parèntesi de la pandèmia amb gairebé un centenar d’expositors ja compromesos, una xifra «molt similar a la del 2019. La resposta està sent millor de l’esperada», reconeixia el vicepresident de la Fira, Francesc Xavier Bonet. La cita, que s’allargarà tot el cap de setmana, vol ser una «reivindicació» del producte de la terra, de proximitat, i dels productors que hi ha al darrere», afegia l’alcalde, Sergi Pedret.

Tant un com l’altre han posat l’accent en la segona edició de la Gastrofira, un espai que motiva la majoria de les novetats d’enguany i que enceta el camí cap a la futura especialització del certamen. «Enguany hi haurà una recol·locació d’espais -avançava el batlle-. Les entitats i el comerç local passaran a ser ubicats al pati de l’escola Beat Bonaventura, centre neuràlgic de les activitats, l’escenari amb la carpa, concerts, zona d’entrega de premis i tallers infantils. I a plaça de la Palmera acollirà la Gastrofira, amb showcookings a càrrec de persones de renom, així com venda de productes locals ja elaborats» i la seva derivada d’enguany, «un Gastromarket que servirà per a la venda de productes locals«, segons apuntava Bonet. Centrar-se en la gastronomia -i en els seus productors- és la tendència que acabarà definint l’esperit dels anys vinents d’un certamen consolidat com pocs fora de Tarragona i Reus. Un èxit que té més mèrit encara si tenim en compte que continua mantenint el seu esperit original, que no és altre que garantir un aparador al que ara s’anomena producte de quilòmetre zero.

Malgrat tot, Pedret feia valdre que la fira «mantindrà un cert caràcter multisectorial amb exposició de cotxes i atraccions«. Tot plegat amb una ampliació d’horaris que permetrà que tant dissabte com diumenge s’hi pugui dinar«. La voluntat d’assegurar una experiència completa que serveixi per aprofitar tot el dia a Riudoms es complementarà amb el servei de canguratge amb monitors adreçat a nens i nenes d’entre 3 anys i 12. La canalla disposarà d’activitats específiques per les seves edats. A més, s’han habilitat espais d’aparcament, degudament senyalitzats, al voltant del recinte firal.

L’alcalde també ha destacat l’esforç dut a terme per la Brigada Municipal per aixecar el que serà la porta d’entrada al recinte de la fira, lligada a la simbologia de la pagesia. Enguany s’ha reproduït la façana d’entrada a una masia del Baix Camp amb safareig i un petit hort, que servirà suport per a l’exposició de fotografies sobre masies de Verònica Moragues. Alhora, Bonet ha remarcat que el cartell de la fira d’enguany és l’escollit al concurs dut a terme per l’edició del 2020 (que no es va poder fer per culpa de la covid) i refrendat en votació popular el 2021.

Entre els atractius d’una figura que dona per a molt s’hi troben els showcookings, entre altres, de Moha Quach, xef del restaurant El Terrat de Tarragona, i Sergi Margalef, cuiner riudomenc amb dilatada experiència que presentarà una recepta creada per a la Gastrofira 2022: Faixa de pollastre amb llagostins. El menú també es compon de degustacions acompanyades amb DJ, havaneres, el tradicional concurs de portadors de sacs d’avellanes, cercaviles amb batucades, competicions esportives, vins maridats amb música, arrossada popular.

Podeu consultar el programa d’actes complet clicant aquí

J.S.