.

Imatges de la inauguració de divendres, a càrrec de la diputada Laura Borràs, i de l’espai de la Gastrofira ple de públic per la nit. Fotos: Ajuntament

La Fira de l’Avellana de Riudoms encara aquest diumenge l’últim dia amb una agenda d’actes farcida i amb un bon regust entre els expositors. L’objectiu de centrar progressivament la cita en la gastronomia local, heretant i modernitzant així l’esperit inicial del certamen mentre es manté un cert esperit multisectorial amb venda de cotxes i maquinària agrícola, deixava ahir dissabte cares satisfetes entre els participants.

La Pilar, riudomenca que defensava la plaça de l’empresa Mas de Santa Creu. Foto: Tots21

La Pilar, riudomenca que defensava la plaça de l’empresa Mas de Santa Creu, oferia “oli ecològic i variat, així com crema d’avellana i garrofa i olis aromatitzats”. La seva aposta era la Gastrofira que incorpora, enguany, un espai Gastromarket. Tot plegat ajuda a vendre productes de la terra, tan elaborats com no, i visualitza l’esforç dels productors de quilòmetre zero.

Ester Gomis, de Rosset. Foto: Tots21

A poca distància s’hi trobava l’Ester Gomis, que es definia com a “pagesa del Camp de Tarragona. Nosaltres som productors d’avellana de l’empresa Rosset, de Vilallonga del Camp i de la Selva del Camp. Oferim orxata d’avellana i gelat d’avellana, que ens l’elabora amb les nostres avellanes l’Antonio Plá Ferrándiz del Xixona de Reus”. El fet d’estar present a Riudoms “ens permet promocionar la nostra producció, integrada dins de la DO Avellana de Reus”. Un bon complement a la seva presència a xarxes i a diferents botigues del territori. En aquest sentit, l’aparador del Gastromarket “és una sortida molt bona per una fira a la qual cal donar-li el prestigi que li correspon”. I ella era la primera a donar un argument que s’anava repetint després entre diferents expositors. Si bé era aviat per fer un balanç d’assistència, “la veritat és que si comparem el divendres (dia tradicional d’inauguració de la fira) del 2019 amb el d’enguany, el resultat és molt millor. I si el temps ens respecta aquesta nit, ens farem mal de la gent que vindrà aquí”, afegia.

El Ramon, responsable de la marca d’oli L’Amagat. Foto: Tots21

El Ramon era el responsable de l’estand que acull les marques d’oli L’Amagat i l’Horta de la Vall. La clau en aquest cas demana generar sinergies, “molt necessàries”, entre les dues empreses. “Jo produeixo oli d’oliva ecològic, i l’altre company fa verdures i cistelles. Llavors ell ven els seus productes i el d’altres productors, com el meu oli, i jo, quan vinc a alguna fira, promociono tant el meu oli com la seva verdura”. Una actitud que dona peu a parlar de la perspectiva de “les noves generacions de pagesos del Camp de Tarragona. Venim amb una consciència de col·laboració en comptes de sentir-nos com a competència. Hi ha mercat per a tothom”, explicava. El Ramon, que aposta “per crear l’economia a partir dels productes de la nostra terra i fugir de la dependència de països tercers”, parla mentre cuina unes broquetes a la brasa de verdures amb el seu oli. Tan bones que “tothom que passa les acaba tastant”, com pot donar fe Tots21.

El Jesús Torres, riudomenc de Càtering JJJ. Foto: Tots21

El Jesús Torres, riudomenc de Càtering JJJ, explicava per què ha trobat encaix en la Gastrofira. “És un espai de promoció tant de productes com de productors locals. Nosaltres seríem un altre pas, els que elaborem els productes d’aquests productors en forma de plat. És la cuina que treballem nosaltres, amb arrossos i fideuades que sempre fem per esdeveniments multitudinaris, i hem fet també algun producte en format tapa tot d’aquí, des del pa fins embotits, llonganissa, botifarra, la verdura de l’horta riudomenca i l’oli d’oliva extra verge de la Cooperativa de Riudoms”. Sobre la creixent especialització de la fira en gastronomia, Torres reconeix que “sempre havia anat en la línia de fer valdre l’avellana. Sí que és cert que el pes que tenia l’avellana s’ha anat perdent malauradament, es continua promocionant, certament, i de fet moltes de les nostres produccions incorporen avellanes. Però també és cert que hi sumem molts altres productes, i per això la fira és un bon aparador”.

Les cares de La Cuina de la Montse. Foto: Tots21

Per la seva banda, la Montse Montalbo dona la cara per La Fira de la Montse. “L’empresa és de Riudoms i fa un any que l’estem tirant endavant. Ara volem obrir un nou camí i marxar cap a Reus en un local que obríem a finals d’octubre, principis de novembre. La nostra oferta és la de menjar per emportar i càtering”, assenyalava, reconeixent que com a riudomenca i relacionada amb el sector gastronòmic no podia faltar la fira. “Ens permet donar-nos a conèixer”, ratificava.

La validesa del rumb que està agafant el certamen la certificava precisament qui en va ser durant 8 anys el seu director, Ramon Margalef. Això ho afirmava mentre esperava l’arrossada al punt que se servia ahir per dinar i envoltat per la música d’un DJ agraït. Bàsicament perquè fugia de tòpics i apostava per un gènere ‘surf’ i ‘soul’ que generava ambient de costellada. “L’enfocament de la Fira ha canviat. Abans era més multisectorial i cada cop més les fires es van transformant cap a una especialització. I veig molt oportú i encertat que la Fira de Riudoms, a Riudoms, hagi canviat cap al sector de la gastronomia. Això comporta fer valer l’economia del territori i la feina dels pagesos. Perquè cal tenir present que, com es diu ara, sense pagesia no hi ha economia”. Al seu costat el Josep Àvila, que baixava des d’Alforja, també reconeixia que el nou enfocament donava més joc: “Ara pots venir, prendre una copeta, fer un tast, escoltar una mica de música, et permet passar-hi un mica de nit i una mica de dia. L’experiència és més completa”.

L’entrada de la Fira, que reprodueix la façana d’una típica masia del Baix Camp, dona peu a presenciar una exposició de fotografies i al tas de multisectorial amb expositots de cotxes i maquinària agrícola. Fotos: Tots21

La zona de comerços i entitats

La Noemí Ramos, de Koko roba infantil. Foto: Tots21

Però no tot és menjar. La Fira també ha habilitat l’espai del pati de l’escola Beat Bonaventura per acollir els estands de comerços i entitats del poble. Una manera de mantenir fidel d’ADN riudomenc. La Noemí Ramos regenta la botiga Koko Roba infantil i està al peu del canó des del minut 1. “Aquesta edició l’hem agafat amb moltes ganes perquè després de la pandèmia ja tocava. De moment pinta bé. Els divendres eren fluixets, però enguany i va haver-hi força moviment. Suposo que és perquè la gent tenim ganes de sortir de casa”, admet. La Noemí creu que la decisió de reassignar entitats i locals en un mateix espai “no està malament. Estem tots més agrupats. Ara bé, sembla que tot es fa a la Gastrofira i nosaltres aquí sembla que estiguem una mica apartats”.

Mónica Mestre, de La Plaça. Foto: Tots21

La seva és una opinió compartida per Mònica Mestre, propietària de la llibreria, papereria i regals La plaça de Riudoms. És una veterana que porta ja sis edicions consecutives (el parèntesi de la pandèmia no compta) aixecant la paradeta i adaptant la seva oferta, durant els tres dies de certamen, a la joguina infantil educativa. La seva és una veu de pes per estudiar l’evolució. “El concepte de la Fira ha fet un canvi. Jo soc de Riudoms de tota la vida i els meus records estaven lligats a una fira multisectorial, on tot a l’entrada era maquinària agrícola i les típiques bicicletes, que esperaves que el padrí te la firés. La d’ara ja no té res a veure i, com moltes altres, la fira ha fet un canvi cap al tema gastronòmic. Que es pot adaptar amb l’avellana, fantàstic. El que passa és que la producció ja no és la que era abans”, explicava. “Soc filla de pagesos i a casa meva tot estava destinat a l’avellana: cinc màquines per a recollir i plegar avellanes. I ara no n’hi ha ni una, ni per torrar. Així que tot el que es faci per promocionar la gastronomia ho trobo bé”.

Tanmateix, “enguany s’ha canviat la ubicació i ens han situat junts al comerç i les entitats al pati de l’escola. I sí que sembla que siguin dos àmbits diferents” malgrat estar a tocar. “Jo potser soc més partidària de compactar més els dos sectors. Barrejar-los més. I també crec que s’hauria de canviar una mica el concepte. Si la Fira obre a les deu del matí, aquí tothom ha d’estar obert a la mateixa hora. I s’hi han de fer actes. I si no, que s’obri a la tarda, perquè si no queda molt pobre. Jo hi soc ara perquè vull complir l’horari i tinc, a més, molt producte a vigilar, però cal definir-ne la mentalitat. Si és només per a la gent de Riudoms, doncs no patim. Ara bé, si volem atraure gent de fora del poble no podem deixar-los decebuts veient que hi ha alguns estands oberts però la majoria no”.

Valoració molt positiva de l’assistència per part de l’alcalde

L’alcalde, Sergi Pedret, agafava el repte. Si bé a l’espai del pati de l’escola “és cert que ahir (en referència a divendres) no passava gran cosa, aquest dissabte i diumenge ja s’hi han programat des de concerts a diverses activitats i jocs d’aigua. I cal tenir present que aquest espai del pati de l’escola és el centre neuràlgic de la Fira, Era una reivindicació històrica dels comerços i de les entitats estar-hi agrupats i enguany l’hem entomat amb força, perquè és per exemple on s’entreguen els premis de la cursa de sacs d’avellanes, la cantada d’havaneres que tanca la fira i les relacionades amb la canalla”.

Ampliant la visió i fent un repàs d’urgència a l’equador de la Fira, Pedret es mostrava molt satisfet. “En tenim una valoració molt positiva de la inauguració i de l’assistència de divendres. Hem de tirar molts anys enrere per trobar un divendres amb tanta gent. Perquè al final la importància rau en el fet que la Fira tingui públic. D’aquesta manera tots els expositors poden oferir el seu producte i l’espai Gastrofira es pot promocionar”.

Podeu consultar el programa d’actes complet clicant aquí

J.S.