.

El regidor Daniel Recasens i l’artista responsable del cartell d’enguany, Marta Roigé. Foto: Ajuntament

“Sant Pere s’allibera enguany de les cotilles”. La presentació aquest matí del cartell i de la programació de la Festa Major de Reus (24 a 29 de juny) per part del regidor responsable del ram, Daniel Recasens, respirava optimisme perquè després de dos anys reduïts a la mínima expressió “ara recuperem tot allò que havia de ser”. Espais emblemàtics . Fins i tot les tronades dels dos anys de pandemia. “A més de les tradicionals en tirarem dues més els ies 25 i 26 al migdia. Allò que no va poder ser volem que sigui”, afegia Recasens. Les responsables de l’encesa seran les dues pregoneres telemàtiques més que presencials, Coia Ballester i Tània Verge, que es veuran acompanyades dels Trons de Festa dels anys 2020 i 2021.

L’edició d’aquest 2022, amb vocació de “petar fort”, també veurà el retorn de les Barraques, amb 13 entitats i ubicades al Parc de la Festa els dies 23, 24 i 25 de juny (de 22:00 hores a 6 de la matinada) amb programació musical pròpia. En el capítol d’innovacions s’inclou el concert de fi de festa el dia 29 amb Plombier i Fundación Tony Manero (23:30 hores) de cara a solemnitzar al comiat de la festa. L’únic concert de pagament serà el del dia 27 de juny amb Lildami i Lágrimas de sangre (15 euros l’entrada).

Un programa ple de música

El programa de la Festa Major de Sant Pere inclou molta música. Per un costat, el cicle “Música als masos”, que es farà el dia 17 de juny i gràcies al qual 3 masos acolliran un total de 10 grups musicals.

Per un altre costat, Els Vermuts de la Festa Major (que, conjuntament amb les Varietats de Sant Pericu del Bràvium Teatre es traslladaran del Jardí de la Casa Rull a La Palma). Els 4 vermuts aniran a càrrec de Romaní, Carles Belda i el conjunt Badabadoc, la FanFarra i, per acabar, el dia 28, la Banda de la Festa Major.

La plaça de la Llibertat serà un dels grans escenaris dels concerts, amb Pony Pisador i Germà Negre, el dia 21, i pel dia 22, un concert amb un protagonisme del tot femení amb la Suu, Roba Estesa i la Balcan Paradise Orchestra. Encara a la plaça de la Llibertat, hi haurà el dia 29 la Fundación Toni Manero i els Plombiers.

Un altre dels espais de la festa serà la plaça d’Anton Borrell amb: l’Oquestra Montgrins, amb un concert de tarda i un ball de nit; la Revista, i el dia 28 la revetlla amb el grup Los Diablos i l’orquestra Metropol. El Bou i Arròs també es trasllada a la plaça Anton Borrell, amb l’acompanyament de la Reus Big Band, i la nit del dia 27 hi acabarà el Tomet de Sant Ganxet.

Entre les nits importants de festa hi ha la Nit de Fer l’Índiu, organitzada pel Crac i la colla Gegantera, que aquest any tenen com a convidats al Cos de Bastoners de l’Orfeó Reusenc que fa 60 anys. La nit começarà amb el concert a càrrec de la Banda de Fer l’Indiu i la Banda Simfònica i al finalitzar la cercavila i per acabar la nit, el concert de Joan Garriga i el Mariatxi Galàctic. I també la nit de la revetlla que, per completar les actuacions ja anunciades de Los Diablos i la Metropol, inclou també un concert de gralles amb Canya d’Or, seguida pel grup Seguirem (que és un grup tribut d’Obrint Pas) i amb la Ghetto Orchestra que posarà el punt i final a la nit.

A banda dels concerts i les actuacions adreçades a públic familiar, la Festa Major compta amb un important gruix d’actes tradicionals. Els actes previs comencen el dia 10 de juny, amb el repartiment del programa de festes i, l’endemà, el Mercat al Mercadal de la mà del Bràvium Teatre, els Mercats de Reus i els Amics de Reus.

Els actes tradicionals de la Festa Major

L’inici de la Festa Major és el dia 24 de juny, amb la lectura del pregó que, enguany, anirà a càrrec de la directora de cinema i documentalista Alba Sotorra.

Una de les novetats és que les Matinades es faran arribar enguany als barris de la ciutat, des d’on sortiran fins al Mercadal per donar el tret de sortida als actes del dia 29. En total 9 grups reusencs aniran a 9 barris de Reus a fer-hi les tradicionals Matindes.

El regidor de Cultura i Política Lingüística ha volgut detallar, en la roda de premsa de presentació del programa, els actes tradicionals de la Festa Major: Foc del Canigó, sortida del Carrasclet, hissada de la bandera de Reus, ballada de sardanes, encesa de la foguera de Sant Joan, cercavila de foc, Pregó de la Festa Major, la cercavila del Masclet, la Trobada d’havaneres, la diada Castellera de Sant Pere, les ballades de sardanes a la plaça del Prim, el correbars del bou, les cercaviles de les bandes de cornetes i tambors de la ciutat, els Parlaments de dames i Vells, els dels elements petits (Marcos Vicente, Gitanes petit i Pastorets petit), els Cossos, el concurs de Colles Sardanistes (60è), la cercavila del Seguici petit, les cercaviles de gegants, nanos i àliga la vigilia de St Pere, les Completes amb el ball solemne curt de l’Aliga, i el pilar caminant de la colla castellera dels Xiquets de Reus, el Castell de focs tradicional enmig de la plaça del Mercadal, i tots els actes del 29; les matinades galejades (del ball de Pere Joan Barceló) i les matinades tronades (membres i tabalers del Ball de Diables), els 29 avisos pirotècnics, els ball de lluïment al Mercadal, l’exhibició castellera, l’anada a ofici, la professó i l’encesa de la Víbria i Drac i la carretillada de Sant Pere del Ball de Diables.

El pressupost és de 577.000 euros, una xifra “especial” per “poder tornar a fer una Festa Major com pertoca”, en paraules de Recasens.

El cartell, a càrrec de Marta Roigé

El cartell ha estat un encarrec a la ganxeta Marta Roigé. “Hintentat captar un moment quotidià de la festa major, quan et reuneixes en una taula amb amics o familiars a l’hora del vermut” per celebrar el que tots esperàvem, la retrobada amb la normalitat. Damunt de les estovalles estil pop de tota la vida s’hi identifiquen els elements tradicionals tant del seguici com de l’imaginari popular, en figures femenines (inclosa l’Àliga) perquè “de vegades queden en segon terme”.

Roigé va estudiar Belles Arts a la Universitat de Barcelona on es va especialitzar en pintura. A l’acabar la carrera, va començar a treballar de professora de dibuix a secundària i ho va combinar amb la producció d’obra i exposicions.

Va marxar un any a Los Angeles (EUA) amb el Programa Professors Visitants on va treballar de professora d’Art i va pintar per una galeria de Downtown LA, i d’aquesta experiència n’esdevenen una sèrie d’obres.

Des de sempre s’ha considerat una artista Pop, pels colors vius i vibrants de la seva paleta i també pel seu imaginari quotidià. Li inspira el dia a dia, els objectes i les vivències de la gent. Ha exposat sèries com Human Actions, Noctural Actions, Our daily Bread, Welcome to Los Angeles i Absències en diversos espais de Catalunya i Los Angeles.

Consulteu el programa sencer de Sant Pere clicant aquí

J.S.