.

Joan Figueres, president de la Cooperativa del Morell, amb el seu oli. Foto: Tarragona21

La Festa de l’Oli es troba plenament consolidada al calendari festiu i de celebracions del Morell, que avui ha arreplegat unes 400 persones, que al voltant de la plaça de la Font han pogut consumir l’oli de la Cooperativa Agrícola i l’oli del Molí Mas Montseny, amb torrades, cansalada i llangonissa amb butifarra cuinada a la brasa, fruita, aigua i vi, tot productes de producció km 0. Com sempre, ha estat un esmorzar solidari, ja que l’import íntegre del tiquet, que tenia un cost de 3 euros, anirà destinat a La Marató de TV3, dedicada a les malalties minoritàries.

Un esdeveniment organitzat des de la regidoria de Promoció Econòmica del consistori municipal, amb la col·laboració de la Cooperativa Agrícola Sant Isidre i el Molí d’Oli Mas Monsteny, amb l’objectiu de “promocionar un producte del territori i a més, d’alta qualitat, com és l’oli, i donar a conèixer la tasca i el producte dels nostres productors locals”, exposava la regidora Mònica Casas.

L’alcalde, Eloi Calbet, apuntava que cada any incrementa la participació, ‘no només ve gent del Morell sinó d’altres poblacions i fins i tot de fora de la província que solen fer rutes de les festes de l’oli’. Una festa vinculada al Mercat de Nadal ubicat a la plaça de l’Era del Castell: ‘Tot anima’, deia la regidora Mònica Casas.

Fruit de l’èxit de la darrera edició amb el I Concurs d’Allioli, enguany tenia lloc el II Concurs d’Allioli, obert a tothom i completament gratuït. Durant aquesta quarta no hi han faltat els Gegants del Morell, amb una plantada a la Plaça de la Font, on hi col·laboraran l’Associació Cultural Embruix i l’Escola Municipal de Música.

Era moment per recordar que la Cooperativa farà cent anys l’any vinent. Joan Figueres, de Cal Toi, destacava a Tarragona21 que ‘va néixer exclusivament per al vi, i el procés del premsat d’oli era només per als socis’.

Actualment, la Cooperativa només es dedica a l’oli. ‘En altres temps es feia vinya al terme i es plantaven oliveres d’antara, és adir, al perímetre exterior de les finques, separant-les de les finques del veïnatge’. La vinya va desaparèixer i es va reconvertir en avellaners, que van entrar també en crisi. Els productors d’avellana del Morell venen el producte a la Unió de Cooperatives, a la seu de Vilallonga del Camp. Els temps han canviat, dels més de 200 pagesos cooperativistes que hi va arribar a haver s’ha passat a una trentena. Això sí, l’oli té una qualitat insuperable.

Imatges de la jornada:

J. Garcia