.

Un camió amb una pancarta reclamant la gratuïtat de l’AP7 en l’aturada en una àrea de servei de l’autopista durant la marxa lenta en sentit Tarragona de l’11 d’octubre del 2018. Foto: ACN

La Federació Provincial d’Autotransport de la Província de Tarragona (FET) s’ha posicionat aquest dimarts sobre la finalització dels peatges a les autopistes. I ho ha fet per mitjà d’un comunicat que va més enllà de la mitjanit d’avui i obre el debat sobre si s’haurà de continuar pagant per utilitzar-les. Una possibilitat que l’entitat rebutja frontalment. “Les concessions desapareixen i deixem de pagar unes abusives i vergonyoses tarifes -afirmen des de la FEAT-, però no cantem victòria i sobretot que ningú es cregui el missatge que al no pagar peatges circulem gratis. Tant les empreses constructores, com les grans concessionàries i els bancs afins, han detectat el punt feble de les concessions, i és que tenen límits temporals i caduquen. Per això posen en marxa l’operació somiada, que consisteix a fer-nos pagar per sempre per usar una xarxa viària que és nostra” cedint-ne a aquestes empreses l’explotació a canvi d’un cànon.

“Els usuaris paguem una fortuna per circular. Res de circular gratis!”, exclamen des de la FEAT “Paguem impostos per la compra de vehicles i pel seu ús. Més del 50% del cost dels carburants són imposats i per tot això no podem tolerar semblant enfilall de mentides”. En aquest sentit, des de la FEAT es considera que, en comptes d’instaurà vinyetes o cànons, “n’hauria prou amb un ajust de l’Impost Especial d’Hidrocarburs per a aconseguir incrementar els ingressos sense necessitat d’instal·lar una caríssima burocràcia, perquè l’impost fa pagar més a qui més consumeix per circular més quilòmetres”.

A continuació reproduïm íntegrament el comunicat:

“Si creiem que els usuaris, per fi!, hem guanyat la batalla dels peatges, permetin que els desenganyi una mica. Les concessions desapareixen i deixem de pagar unes abusives i vergonyoses tarifes, però no cantem victòria i sobretot que ningú es cregui el missatge que com que no paguem peatges circulem gratis.

Tant les empreses constructores, com les grans concessionàries i els bancs afins, han detectat el punt feble de les concessions, i és que tenen límits temporals i caduquen. Per això posen en marxa l’operació somiada, que consisteix a fer-nos pagar per sempre! Per usar una xarxa viària que és nostra.

És evident que necessiten còmplices, però l’operació és tan lucrativa que hi haurà per a tots. Grans sumes en forma de cànon per a les Administracions, i grans butaques en els Consells per als polítics i Catedràtics que avalin la justícia i idoneïtat de les mesures a prendre, que pretenen justificar sota el mantra de ‘qui usa paga’. Ells parteixen de la premissa que els que usem la xarxa de carreteres no paguem, i que sense peatge explícit, circulem gratis.

Si ens creiem aquesta mentida, la resta és fàcil. N’hi ha prou amb fer frases demagògiques de l’estil ‘per què han de pagar la xarxa viària amb els seus impostos les velletes que no tenen cotxe?’ Una vegada els deixem establir aquestes premisses, totes les altres mentides són bufar i fer ampolles, com per exemple ‘Europa ens exigeix la vinyeta per a circular o no hi haurà fons de recuperació’.

Els recursos que estan emprant per a confondre’ns són grans, totalment d’acord amb els beneficis que pretenen obtenir a la nostra costa. Diran que, per justícia, ha de pagar més qui més quilòmetres recorri, i això obliga a instal·lar milers de pòrtics amb cambres per a captar les matrícules, i que això val molt diners que l’Estat no té, per la qual cosa li cedirà a aquestes empreses l’explotació de la xarxa a canvi d’un cànon.

Amb els enormes ingressos esperen beneficiar-se per partida doble, perquè a més dels seus beneficis, conten que bona part dels ingressos de les Administracions serviran per a continuar executant obra pública, sovint faraònica i sense sentit.

Abans de res aquest muntatge que nosaltres denunciem volem manifestar:

1) La xarxa pública de carreteres és nostra, i bé que l’hem pagat!

2) Els usuaris paguem una fortuna per circular. Res de circular gratis! Paguem impostos per la compra de vehicles i pel seu ús. Més del 50% del cost dels carburants són imposats i per tot això no podem tolerar semblant enfilall de mentides.

3) Fins i tot en el cas que l’Estat justifiqués que l’actual esforç fiscal dels conductors i usuaris no és suficient, i que necessita recursos addicionals per a la construcció i manteniment de la xarxa de carreteres, és innecessari regalar-la-hi a les grans empreses interessades. N’hauria prou amb un ajust de l’Impost Especial d’Hidrocarburs per a aconseguir incrementar els ingressos sense necessitat d’instal·lar una caríssima burocràcia, perquè l’impost fa pagar més a qui més consumeix per circular més quilòmetres.

4) Finalment, tots hem de ser conscients que el que passa amb les carreteres no passa amb l’educació ni amb la sanitat. Potser algú defensa que, per estar sa, tenir mútua, no tenir fills o escolaritzar-los en la privada, puc deixar de pagar impostos per a sufragar educació i sanitat? Veritat que no? Llavors per què passa amb les carreteres quan aquestes són universalment necessàries? Qui pot dir que no es beneficia de la xarxa de carreteres? ‘Les velletes sense cotxe’ tenen pa, roba, llet, medicines i tot el que necessiten gràcies a les carreteres, i tots els habitants del país tenen garantit el seu dret fonamental a la mobilitat gràcies a la xarxa pública de carreteres”.

Redacció