.

La presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, ha signat el protocol d’intencions. Foto: Cedida

La Diputació de Tarragona se suma a l’acord històric contra la pobresa energètica a Catalunya. La presidenta de la institució, Noemí Llauradó, acompanyada del diputat de Medi Ambient, Salut Pública i Territori de la Diputació de Tarragona, Josep Forasté, ha participat aquest matí a Barcelona en l’acte que ha aplegat tots els agents implicats. L’acord permet impulsar mesures de suport per a les més de 35.000 famílies que es troben en situació de pobresa energètica, i per tant defensar els drets de les persones en situació de vulnerabilitat, protegir-les de cara al futur, i oferir seguretat jurídica als ens locals.

La presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, ha signat el protocol d’intencions que regula el paper de la institució en la condonació del deute contret amb Endesa per part de famílies en situació de pobresa energètica arreu del Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Baix Penedès. En aquest sentit, la Diputació contribuirà a fer front al 50% del deute generat els anys 2019 i 2020 i en un futur, juntament amb la Generalitat de Catalunya i altres administracions locals. El 50% restant l’assumirà Endesa, de la mateixa manera que ho farà amb la totalitat del deute generat entre els anys 2015 i 2018. De fet, durant l’acte d’avui, la Generalitat i la companyia subministradora han signat els acords que ho regulen, així com el conveni per regular el cost de la pobresa energètica que es generi a partir de l’1 de gener de 2021.

En el decurs de l’acte, la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, ha assenyalat que, “avui refermem el suport de la nostra institució al govern de la Generalitat, als municipis i, sobretot, a les famílies que estan vivint moments de dificultat”. Segons ha indicat, aquest suport respon a la nostra “vocació de servei i a la voluntat de ser útils a la ciutadania”. Llauradó ha afegit que, malgrat que la tasca de la Diputació se sol associar als servei als pobles petits, el protocol signat pretén combatre una problemàtica que afecta en bona part a les ciutats, i, en aquest sentit, la demarcació de Tarragona inclou la segona àrea metropolitana del país. L’acte ha estat encapçalat pel conseller de Treball, Afers Social i Famílies, Chakir el Homrani, i pel conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, i hi han participat representants de tots els agents implicats, entre ells totes les diputacions catalanes.

L’acord s’ha treballat conjuntament a través la Taula per abordar la pobresa energètica, formada pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, el Departament d’Empresa i Coneixement, les quatre diputacions, l’Ajuntament de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, la Federació de Municipis de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis, l’Aliança contra la Pobresa Energètica i la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya. L’acord suposa la regulació, per primera vegada de l’aplicació 24/2015, de mesures urgents per afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica, que impedeix la interrupció dels subministraments energètics a les famílies vulnerables.

Redacció