.

Signatura del conveni per recuperar l'edifici

Signatura del conveni per recuperar l’edifici

La Diputació de Tarragona contribuirà al finançament del nou museu dedicat a l’escultor i dibuixant de Banyeres del Penedès Josep Cañas i Cañas (1905-2001), un equipament cultural que s’instal·larà a l’antiga casa Fontanilles, del segle XVIII. En concret, la institució supramunicipal hi aportarà 170.000 euros, segons el conveni signat pel president de la institució, Josep Poblet, i la presidenta de la Fundació Pública Josep Cañas, Núria Figueras.

El Museu Josep Cañas es va instal·lar el 2001 a la seva casa natal, i actualment es troba mancat d’espai. La rehabilitació de la casa Fontanilles permetrà disposar d’un espai en millors condicions per conservar, preservar, exposar i divulgar degudament el llegat de l’artista. Antigament, l’edifici havia estat un hostal. Té un portal de mig punt adovellat i finestres amb llinda i brancals de pedra i un ampit sobresortit. A una de les llindes hi ha la data de 1776 i, a l’altra, la de 1787. El celler és de 1771.

L’any 2008, l’Ajuntament de Banyeres del Penedès va adquirir a la marquesa d’Urquijo aquest edifici, que actualment és el més antic del poble, amb la intenció de traslladar-hi el museu Josep Cañas. L’ajuntament, una vegada feta l’adquisició, va encarregar la gestió de les obres a la Fundació Josep Cañas.