.

.

TOTS 21

Aquesta conclusió s’extreu d’una revisió que investigadors de la Unitat de Nutrició Humana de la URV han fet de 29 estudis científics centrats en aquest patró d’alimentació

Aquesta conclusió s’extreu d’una revisió que investigadors de la Unitat de Nutrició Humana de la URV han fet de 29 estudis científics centrats en aquest patró d’alimentació

Seguir patrons alimentaris correctes com la dieta mediterrània s’associa a múltiples beneficis per a la salut que repercuteixen en una menor mortalitat per totes les causes. Així s’extreu d’una revisió actualitzada sobre adherència a la dieta mediterrània que han fet investigadors de la Unitat de Nutrició Humana de la Universitat Rovira i Virgili i del CIBEROBN. L’equip, liderat pel professor Jordi Salas-Salvadó, ha demostrat que existeix una associació inversa entre l’adherència a aquest patró d’alimentació i el risc de mortalitat, especialment en les regions de l’arc mediterrani. Els resultats es fan públics avui 28 de maig, en el marc de la celebració del Dia Mundial de la Nutrició, que aquest any se centra en informar els consumidors per a que seleccionin els productes més saludables a la seva alimentació diària.

En aquest treball es van analitzar les evidències de 29 estudis prospectius i s’ha elaborat un meta-anàlisi per demostrar les associacions lineals i potencials entre l’adherència a la dieta mediterrània i el risc de mortalitat per diverses causes. “En total s’han estudiat 1.676.901 persones i 221.603 casos de mortalitat per totes les causes en l’anàlisi final. I hem demostrat que els individus amb una major adherència a la dieta mediterrània tenen un 10% menys risc de mortalitat que aquells amb una baixa adherència”, explica la investigadora Nerea Becerra-Tomás.

En aquest sentit, la revisió mostra una associació inversa significativament més forta en els participants que vivien en la regió mediterrània en comparació amb altres àrees, concretament en els Estudis que van utilitzar el barem sobre la dieta mediterrània de Panagiotakos. “Vam concloure que el risc de mortalitat per totes les causes va disminuir linealment amb l’augment de l’adherència a aquest patró d’alimentació”, indica Becerra-Tomás.