.

Turistes russos pel carrer Major de Reus. Foto: Enrique Canovaca

Turistes russos pel carrer Major de Reus. Foto: Enrique Canovaca

Les males previsions estivals s’han confirmat i la caiguda del visitant rus al conjunt de la Costa Daurada ha castigat els resultats de la temporada turística a Reus. El conjunt patrimonial que gestiona Reus Promoció –Gaudí Centre, Institut Pere Mata i Casa Navàs– ha patit la davallada del 26% de russos. Amb tot, la regidora de Promoció Econòmica de Reus, Alícia Alegret, ha defensat l’increment del turista de la resta d’Espanya i el francès: “Ara ens toca treballar amb nous mercats per corregir aquestes dinàmiques”, ha resolt.

El turisme rus s’ha desinflat i això ha trencat dos anys de creixement positiu en la temporada estival. Les dades “no són positives però ja treballem per millorar-les”, ha assegurat responsable de l’Agència Reus Promoció, Alícia Alegret. La primera tinenta d’alcalde ha detallat els resultats dels principals indicadors turístics a la capital del Baix Camp. Reus també ha notat la inèrcia negativa de la Costa Daurada, on fins ara els russos havien inflat les xifres, però en un estiu en què s’han registrat descensos de fins a un 30%.

El Gaudí Centre ha rebut 38.636 persones, un 16% menys dels visitants que s’havien rebut per aquestes mateixes dates, ara fa un any. Del centre d’estudi i homenatge a Gaudí en destaca que el 86% dels visitants són internacionals; el 6% espanyols; 6% catalans i 2% reusencs. La principal causa d’aquesta davallada són el 26% menys de turistes russos respecte fa un any; tot i que també s’ha incrementat en un 11% el visitant de la resta de l’Estat. El descens de l’Europa de l’est ve motivat per “la política entre Rússia i Ucraïna, la crisi del ruble i la situació econòmica en aquest país”, ha argumentat Alegret.

En el cas del Pavelló dels Distingits de l’Institut Pere Mata, el total de visitants ha estat de 2.157, incrementant les dades en un 13% respecte l’any passat. A proporció, el turisme ha estat més repartit en funció de la seva procedència: 41% internacional, 33% catalans, 23% espanyols i 3% reusencs.

Per últim, la Casa Navàs és l’espai més visitat pels reusencs. Un 30% dels ciutadans de Reus han visitat aquest emblemàtic edifici modernista de Lluís Domènech i Montaner; que també han freqüentat un 31% de catalans, un 24% de turistes internacionals i un 15% d’espanyols.

Reusdigital/Grup de Diaris Digitals de Catalunya