.

.

TOTS 21

Foto de l'acte de presentació de les mesures proposades per la CUP

Foto de l’acte de presentació de les mesures proposades per la CUP

La CUP de Tarragona ha explicat aquest matí en una roda de premsa les seves propostes per prioritzar l’ús comunitari de l’espai públic de la ciutat. La formació aposta per “recuperar els carrers i les places per al gaudi de tothom, des dels infants fins a la gent gran”. Aquesta idea segueix el fil de la “Tarragona viva i participativa”, que és una de les apostes principals dels cupaires, i lliga amb la feina que han estat fent a l’Ajuntament els darrers quatre anys ja que consideren “la feina feta és la millor manera de transmetre les propostes polítiques d’una formació.

En primer lloc, la cap de llista de la CUP Laia Estrada ha parlat de la qüestió de les terrasses, de la qual els independentistes han parlat freqüentment els darrers anys. “Nosaltres no estem en contra de les terrasses, de fet considerem que el fet de posar-ne dinamitzaria alguns espais, com per exemple la plaça dels Carros” ha explicat Estrada, aclarint que “el que volem evitar és la mercantilització de l’espai públic com en els casos del carrer Lleida i la plaça del Fòrum, cal garantir que l’ús privat no impedeix l’ús comunitari”. Tal i com ha denunciat la portaveu, “no existeix cap ordenança sobre les terrasses a Tarragona, malgrat el conseller Martín així ho assegurés en un debat” i recorda que formacions com la seva van presentar esmenes al document proposat però que no s’ha tirat endavant. La CUP aposta per una regularització “que permeti a totes les parts gaudir i fer ús de la via pública”.

Per altra banda, Estrada també ha parlat de l’aposta de la CUP per la millora i ampliació dels espais de lleure dels barris de la ciutat. Tal i com ha assegurat la consellera, “els espais per fer vida al carrer són molt deficients, n’hi ha pocs i estan en mal estat” posant per exemple els parcs infantils, que han estat motiu de reivindicació dels veïns i veïnes per exemple de la plaça Corsini, on la CUP ha fet aquest matí la roda de premsa. “Falten espais per la canalla, especialment als barris més cèntrics, cal garantir que n’hi ha a tota la ciutat i també que es mantenen els ja existents, ja que a barris com Campclar o el Pilar n’hi ha de molt malmesos”. Els anticapitalistes també aposten per ampliar les zones verdes a tota la ciutat “per acabar la segregació cromàtica de Tarragona, que mostra clarament que falta verd al centre i, especialment, a Ponent”, i garantir espais per a realitzar activitats esportives o taulells d’escacs “per afavorir a una vida saludable a l’aire lliure”.

L’arquitecta i número 6 de la llista dels cupaires Gemma Vendrell, ha fet insició sobre la “necessitat de facilitar l’ús de l’espai públic a les entitats, que són qui realment dinamitzen Tarragona”. Ha denunciat la “dificultat” de fer activitats a la via pública, amb algunes excepcions com en festes majors o altres moments puntuals, per culpa de “prioritzar un ús turístic per davant de l’ús sociocultural dels carres i les places”. La CUP té dues propostes clares per tal de solucionar aquesta situació, com són, en primer lloc, “agilitzar els tràmits burocràtics, tant per a les entitats com per a les funcionàries que els gestionen” i “que l’Ajuntament compti amb una pòlissa d’assegurança que cobreixi les activitats de les entitats, ja que moltes no en poden tenir una de pròpia”, i en segon lloc, dur a terme el que es ca acordar amb una moció presentada per la CUP de “facilitar recursos com taules, cadires, tendalls i punts de llum”.

Per acabar, el conseller Jaume López que integra el número 5 de la llista de la CUP, ha parlat de l’adequació de l’espai públic per a que “tant l’ús com el simple trànsit siguin molt més fàcils i agradables”. En primer lloc, ha parlat del dèficit de fonts als carrers de Tarragona i també “de la necessitat que hi hagi lavabos públics, un recurs inexistent a la nostra ciutat però que és bàsic i imprescindible tant per al dia a dia de la població com a per a la realització d’activitats” en definitiva, ha afegit, “per la vida al carrer”. En la mateixa línia, López ha reivindicat “el que fa molt temps que els veïns i veïnes i les entitats d’arreu de la ciutat denuncien”, com són “el mal estat i l’abandonament i degradació de la via pública”. La CUP aposta per garantir voreres allà on no n’hi ha i ampliar les que són massa estretes, la millora de l’enllumenat per afavorir a la sensació de seguretat, pacificar alguns carrers per tal de “prioritzar el trànsit dels vianants enlloc del dels cotxes”, garantir el mobiliari urbà com bancs i papereres i, per últim, garantir l’accessibilitat a tots els carrers de Tarragona.