.

La regidora de la CUP, Mònica Pàmies, aquest matí en roda de premsa. Foto: Tots21

La CUP de Reus ha posat en coneixement de l’Agència Catalana de Residus (ACR) els “alts nivells de contaminants” que es troben a la zona de La Hispània. Aquesta denúncia (perquè aquesta és la denominació oficial que té) s’ha efectuat a través de la web de l’organisme, adjuntant la documentació de què disposen els anticapitalistes procedent de les analítiques realitzades a la zona anomenada S-4, destinada a acollir l’aparcament soterrani de tres plantes i 340 places que complementa l’edificació de pisos de protecció oficial. La intenció és que l’agència actuï d’ofici i d’urgència abans de l’inici de les obres, que segons la planificació començarien el 2 de novembre tot i que encara no s’ha adjudicat el contracte. La intenció és impedir les afectacions que es podrien produir “als veïns i a les treballadores durant els moviments de terres”, explicava aquest matí en roda de premsa la regidora anticapitalista, Mònica Pàmies.

La cupaire ha anunciat que té agendada per demà una trucada telefònica amb responsables de l’ACR per complementar, en la mesura que calgui, la informació proporcionada. També hi havia prevista per aquest migdia una reunió “bilateral” amb la regidora d’Urbanisme i Mobilitat, Marina Berasategui de cara a debatre les derivades d’aquesta problemàtica. En aquest sentit, Pàmies ha lamentat que a les cinc comissions informatives convocades amb La Hispània dins de l’ordre del dia i en les dues específiques portades a terme sobre aquest projecte, l’equip de govern “no ha informat” de la contaminació existent en cap moment. De fet, Pàmies ha recordat que l’informe mediambiental contemplat dins de l’expedient es diu explícitament que la propietat i responsabilització dels residus contaminants existents és de l’ajuntament, més enllà que després pugui derivar la seva gestió i tractament en l’empresa encarregada de l’obra.

Alhora, ha qüestionat el cost de l’aparcament. La factura puja ja a més d’11 milions d’euros, per sobre fins i tot dels 10 milions que suposa l’aixecament dels pisos. Un sobrecost molt per sobre de la primera estimació i que hauria estat provocat per la necessitat d’instal·lar una rampa molt pronunciada per permetre la seva construcció. Una mesura que esdevé necessària de cara a garantir el manteniment del trànsit pels carrers circumdants durant els mesos d’execució. Pàmies ha afegit que la CUP es troba en contacte amb un advocat mediambientalista per presentar una instància davant intervenció de l’Ajuntament per reavaluar l’obra i determinar si el sobrecost és assumible, tenint en compte que ni planteja tasques de descontaminació ni de la desviació de la mina d’aigua coneguda que passa per la zona.

J.S.