TOTS 21

Les dues regidores de la CUP, Eva Miguel i Laia Estrada, en una roda de premsa

Malgrat el conseller Fortuny havia promès fa un mes un debat sobre les ordenances municipals, la reunió que han tingut avui les conselleres cupaires amb ell s’ha realitzat a petició de les primeres, encapçalant, segons la consellera Eva Miguel, «una proactivitat que no ens correspon» i fent evident que no és possible un debat real sobre les ordenances «perquè anem tard».

Les cupaires consideren que s’hauria d’haver començat a treballar ens les ordenances molt abans i que tot plegat evidencia la limitació de la participació de la CUP en el debat sobre ingressos. La consellera Laia Estrada apunta que aquest és un mal senyal i que «esperem que això no es repeteixi en el debat sobre despeses».

La formació anticapitalista explica que la reunió d’avui no ha permès el debat, sinó que més aviat ha estat una taula de treball, on el conseller Fortuny ha fet evident que el veritable debat sobre les ordenances no tindrà lloc fins l’any que ve. És per aquest motiu que la CUP lamenta que s’estigui perdent 1 any de «canvi» a la ciutat ja que les modificacions que es duran a votació en el proper Consell Plenari són mínimes.

Les propostes de cara la modificació de les ordenances municipals, que la CUP volia implementar el més aviat possible i que han presentat avui al conseller Fortuny es centren, sobretot, en les relacionades amb l’IBI, la plusvàlua, la taxa d’escombraries i l’IAE.

Pel que fa a l’IBI, algunes de les mesures proposades al conseller Fortuny ja les van explicar ahir les cupaires en roda de premsa, com és el recàrrec del 50% dels immobles d’ús residencial que es trobin desocupats permanentment. Algunes de les altres propostes passarien per bonificar l’ús d’energies renovables, bonificar el lloguer social i masoveria urbana o modificar la bonificació per família nombrosa, tenint en compte, no només el valor cadastral, sinó també la renda familiar i entenent que la bonificació s’aplica per igual a tota família que tingui tres o més criatures. Mentre que per a la plusvàlua, la CUP ha proposat al conseller Fortuny que les persones desnonades no la paguin.

Quant a la taxa d’escombraries, la formació anticapitalista ha proposat gravar menys als establiments que realitzin accions per la reducció de volum de residus. I, pel que fa a l’Impost sobre Activats Econòmiques, la CUP ha plantejat incrementar-lo al màxim.

Aquestes mesures, malgrat ser vistes amb bons ulls, no podran ser debatudes, i molt menys implementades, per manca de temps i no s’abordaran fins l’any que ve.