.

Laia Estrada, diputada de la CUP-NCG al Parlament de Catalunya; i Eva Miguel, portaveu del grup municipal i consellera de l’Ajuntament de Tarragona, davant de la indústria petroquímica. Foto: Mar Rovira

La CUP ha denunciat que no s’han implementat les conclusions presentades en la comissió d’Estudi del Parlament sobre la Seguretat del Sector de la Petroquímica d’ençà que es van aprovar el desembre passat. Els anticapitalistes s’hi van abstenir perquè van considerar que les accions eren “insuficients”. “Esperàvem que en tractar-se d’unes conclusions tant de mínims almenys s’haguessin dut a terme, no hi ha hagut avanços en matèria de seguretat”, ha lamentat Laia Estrada, diputada de la CUP-NCG aquest dijous des del barri de Bonavista de Tarragona. A més, la portaveu del grup municipal i consellera de Medi Ambient, Eva Miguel, ha avançat que a finals de setembre s’enllestirà el ple de condicions per licitar l’estudi de la Qualitat de l’Aire.

Els cupaires han denunciat que no s’han revisat els plans d’actuació de la indústria química des que es van aprovar les conclusions de la comissió al Parlament. Tampoc, asseguren, han augmentat les inspeccions ordinàries per garantir el compliment de les normatives ni s’ha començat a redactar una llei especifica en la gestió de les emergències. “Es va introduir l’obligació de bunqueritzar les sales de controls properes als reactors i fer obligatori la presència de caixes negres a sales i no s’ha introduït cap canvi perquè sigui una realitat,”, ha desgranat Estrada.

Els anticapitalistes també han lamentat que no s’hagin incrementat els punts del mesurament de la qualitat de l’aire al complex petroquímic i que des de la indústria no s’expliqui amb més transparència els riscos que comporta viure a prop de les plantes químiques. “L’única cosa positiva que destaquem és l’augment de sirenes, dues més, i cinc més pendents de licitar-se i ubicar-se, però, en canvi, els sensors encara no han arribat”, ha afegit la diputada.

Així mateix, Estrada ha recordat que IQOXE acumula “moltíssimes” denuncies a Inspecció de Treball i fins i tot “sancions”. “Arribem a la conclusió que al final li surt a compte pagar-les que no pas complir la normativa”, ha dit. Per tot això, l’anticapitalista ha indicat que la “manca de seguretat” al complex petroquímic de Tarragona ha de ser una “prioritat de país”. “Quan parlem de seguretat laboral significa garantir la seguretat del conjunt de la població i no només la dels treballadors; que no es faci més al respecte és una temeritat i una falta de responsabilitat”, ha tancat Estrada.

Licitació de l’estudi de la Qualitat de l’Aire

En comissió sobre la Seguretat del Sector de la Petroquímica del Parlament també es va incloure la recomanació de fer un estudi sobre la qualitat de l’aire. La portaveu del grup municipal i consellera de Medi Ambient recorda que l’Ajuntament de Tarragona té una partida pressupostaria per dur-lo a terme i que va ser un dels punts d’acord per a la investidura de l’alcalde Pau Ricomà.

“Estem a més de la meitat del mandat i encara no hem començat a fer aquest estudi, aquesta dilació en el temps no ens agrada, però d’ençà que hem agafat la regidoria de Medi Ambient estem intentant entendre perquè s’ha donat aquesta dilació”, ha assenyalat Miguel. La regidora ha explicat que la redacció del plec de condicions per licitar l’estudi de la Qualitat de l’Aire estarà acabat a finals d’aquest setembre. Així, apunta, l’adjudicació es farà l’estiu vinent.

“Es farà un contracte per a quatre anys, és a dir, tindrem un històric que comptarà amb unes mediacions prologades en el temps, que ens donaran una panoràmica de pics i mitjanes; un estudi complet que ens donarà una mica de llum a la foscor al voltant de les emissions que patim i estem respirant”, ha detallat.

A banda, Miguel també ha lamentat que no s’hagin redactat les conclusions del ple monogràfic de la petroquímica després de mig any. “Des que hem entrat al govern estem insistint en la necessitat que les conclusions surtin al més aviat possible, les quals s’hauran de votar, ser de consens, i hauran de traçar un full de ruta que marqui un abans i un després en la relació i fiscalització que ha de tenir l’Ajuntament vers la petroquímica”, ha indicat.