.

Un moment de l'acte celebrat a la Canonja

Un moment de l’acte celebrat a la Canonja

“Davant el discurs dels partits unionistes que intenten separar els catalans i catalanes d’origen espanyol de la resta del país, la CUP aposta per la independència” com un instrument al servei dels treballadors i les treballadores, independentment del seu origen, i alhora creuen que és indispensable per avançar cap a una major cohesió social.

La CUP-Crida Constituent ha presentat avui a La Canonja el seu posicionament respecte la persones migrades, tant immigrants com emigrants, en relació al procés constituent que vol impulsar després de les eleccions del 27S per construir la nova República Catalana.

Ha obert el torn d’inversions el número 21 de la llista, regidor de la CUP a la Canonja i membre del Consell Comarcal del Tarragonès, Joan Pons, el qual ha destacat que «si bé sempre es parla de la immigració, en els darrers anys s’ha produït una fuga de cervells de persones joves, que després d’acabar els estudis universitaris han hagut d’emigrar per poder trobar un lloc de treball». Pons ha denunciat que davant d’un 50% d’atur juvenil «s’evidencia que el mercat laboral només necessita mà d’obra desqualificada, i que aquest 50% restant que sí que treballa, majoritàriament ho fa en condicions precàries i realitzant tasques per sota de la seva formació».

Davant d’aquest realitat, Pons aposta «per un procés constituent que qüestioni el model econòmic i productiu caduc i insostenible actual i plantegi una diversificació de l’economia que permeti la generació de llocs de feina de qualitat per canalitzar la inversió en ensenyament superior que s’ha realitzat en les darrers dècades, i que alhora generi llocs de feina estables, a partir d’un nou marc de relacions laborals català».

Per la seva banda, el número 3 de la llista de la CUP – Crida Constituent a la demarcació de Tarragona, Jaime Rodríguez, s’ha centrat en la immigració. De fet, Rodríguez tot i néixer al barri de Bonavista és d’ascendència andalusa, va viure la construcció d’aquest barri i va participar en les lluites socials dels anys setanta i vuitanta per l’accés als serveis públics.

Rodríguez ha criticat contundentment a aquells partits unionistes «especialment els que es fan anomenat d’esquerres perquè s’adrecen als catalans que van venir de l’Estat espanyol a treballar aquí». I, sentencia que «diuen que els independentistes volem dividir la societat quan són ells els qui ens neguen als castellanoparlants a sentir-nos una comunitat diferenciada del poble que ens ha acollit».

A més, Rodríguez, també s’ha referit a la nova onada migratòria que ha viscut Bonavista i d’altres barris perifèrics de les ciutats, tot afirmant que «el que planteja la CUP és que enlloc de separara-nos per la nostra llengua o el nostre color de pell, ens unim plegats com a treballadors i treballadores per articular un poder popular que ens permeti viure amb dignitat».

Com a síntesi de les dues intervencions, el cap de llista de la CUP-CC Sergi Saladié, ha comentat que «més enllà del tòpic -que és cert- que els Països Catalans som un lloc de pas i una terra d’acollida, el procés de construcció de la nova República Catalana ens ha de permetre trencar amb aquesta divisió social que en han imposat des de l’Estat espanyol a través de la divisió per llengua i la política racista que pateixen les persones que han vingut a viure darrerament al nostre país».