.

Laia Estrada i Eva Miguel. Foto: Cedida

Laia Estrada i Eva Miguel. Foto: Cedida

La Candidatura d’Unitat Popular ha presentat aquest matí en roda de premsa a Bonavista propostes per caminar cap a una indústria “veritablement verda” i situant la qualitat de l’aire com una qüestió estratègica dins la lògica de la salut pública.

Eva Miguel, cap de llista de les anticapitalistes, ha explicat que totes les persones “tenim dret a respirar un aire net” però que malauradament aquesta és una qüestió “que no podem assegurar vivint al costat del Complex Petroquímic més gran del sud d’Europa”. És per això que des de la formació sempre han insistit en la necessitat d’un estudi independent de la qualitat de l’aire, “que és competència de la Generalitat”, però davant la seva inacció “és des de l’Ajuntament que l’estem tirant endavant i ben aviat estarà adjudicat”.

Miguel també ha assenyalat que aquest estudi ha d’estar acompanyat d’un altre d’epidemiològic i s’ha mostrat molt crítica amb la proposta d’imposar la Vall de l’Hidrogen Verd, ja que la descarbonització “no pot ser a costa de trinxar el territori amb una tecnologia que no està demostrada la seva eficiència” i ha insistit que cal caminar cap a una indústria “que sigui realment verda” tenint en compte no només les emissions i immissions de la mateixa “sinó també els processos, materials i productes que produeix i el seu impacte global”. És en aquest sentit que la CUP proposa que els diners públics previstos per la Vall de l’Hidrogen vagin a crear alternatives industrials realment verdes, com és la implantació d’una planta de reciclatge de metalls, “un producte que és finit i que utilitzem en el nostre dia a dia”. 

Al seu torn, la Laia Estrada, diputada de la CUP-NCG, ha insistit en la necessitat d’establir una coordinació entre els ens locals propers al complex i la Generalitat per tal de tenir un control de les emissions de la petroquímica i els seus efectes sobre la salut de la població. A més, la diputada cupaire ha tornat a reclamar que s’adeqüi a legislació a tots aquells compostos químics perillosos per a la salut i el medi derivats d’aquesta activitat industrial química, incorporant tots aquells que no estan previstos, “com és el cas de l’òxid d’etilè, el benzè i I’l-3 butadiè” i es controlin les seves concentracions de mitjanes “com els episodis puntuals”. En aquest sentit, Estrada ha exposat que cal sancionar les empreses “quan pertoqui” i modificar la normativa en matèria de condicions laborals, així com garantir les mateixes condicions “de les persones subcontractades que les que treballen per l’empresa principal”.

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */