.

.

TOTS 21

La regidora cupaire Marta Llorens i la parlamentària Laia Estrada. Foto

La CUP de Reus ha denunciat aquest matí que el Centre Mèdic Quirúrgic CMQ, les restes del naufragi de l’entramat Innova que encara resten en mans municipals, està duent a terme la seva activitat de manera “alegal”. Una afirmació basada en l’informe elaborat per la Sindicatura de Comptes sobre l’activitat de l’Hospital Sant Joan de Reus (HSJR) l’any 2018.

Tal com es recull en una de les 23 observacions crítiques sobre el funcionament d’una estructura llavors encara completament municipal, “per promoure un model sanitari que possibilités la prestació d’assistència sanitària privada per part del sector públic (…) caldria (…) adaptar el marc jurídic vigent a aquesta opció no prevista actualment”. La regidora cupaire, Marta Llorens, ha afirmat que cinc anys després -i malgrat la integració de l’hospital al departament de Salut-, les condicions són les mateixes tenint en compte que la principal funció del CMQ és donar servei a les mútues, i ha qüestionat “la privatització de la sanitat amb mitjans públics” que només ajuda a “eternitzar les llistes d’espera” per no destinar aquests recursos en benefici de tota la ciutadania. “A la sanitat pública falten mans”, ha deixat anar. L’anticapitalista ha recordat que el model defensat per la seva formació és la de centralitzar la sanitat en l’Institut Català de la Salut i ha etzibat que en el moment en el qual CMQ compartia edifici amb l’hospital, “hi havia professionals que durant el matí treballaven per la pública i a la tarda baixaven les escales per fer-ho per la privada”.

Llorens també ha criticat que, més enllà del debat de fons sobre models, des del punt de vista estrictament econòmic el CMQ tampoc funciona perquè “la previsió de dèficit a finals d’enguany és d’1,5 MEUR. És que ni des del punt de vista mercantil genera diners per a l’ajuntament”. En aquest punt, ha criticat el fet que, tot i ser membre del consell d’administració de la clínica, “la manca d’una comptabilitat analítica ens impedeix conèixer els costos derivats dels serveis que s’ofereixen”, per la qual cosa és difícil d’establir (parlant en termes capitalistes) el marge de benefici final respecte les tarifes ofertes. És a dir, tot plegat suposaria la preeminència del principi “d’arbitrarietat”.

“Censura política”

Llorens s’ha fet acompanyar de la diputada de la CUP al Parlament, Laia Estrada. La seva presència ha donat peu també a un capítol inesperat de “censura política”, tal com l’ha considerat la consellera anticapitalista, perquè la roda de premsa va ser desconvocada ahir des del consistori al·legant que els grups municipals no podien fer ús de les instal·lacions de l’ajuntament amb persones que no fossin regidores. Una actuació que no ha impedit finalment la celebració del contacte informatiu a la sala de premsa del consistori, però que ha obert el debat sobre l’existència o no d’un reglament escrit sobre aquesta qüestió, i més tenint en compte que fa un mes i mig no hi va haver cap problema perquè dos membres de l’assemblea local cupaire participés en un contacte informatiu en el mateix espai. Tot i que l’han demanat, la CUP no l’ha rebut, amb la qual cosa Llorens ha tingut legitimitat per asseverar que la intenció de l’equip de govern era impedir la difusió del contingut de l’informe de la Sindicatura.

La presència d’Estrada estava justificada perquè l’informe es va presentar dimarts passat al Parlament en presència de representants dels grups que integren la cambra. En la seva intervenció ha considerat que el document “reforça la denúncia presentada per la CUP de Reus sobre Innova”, entre altres coses perquè les observacions de la Sindicatura són especialment demolidores en matèria de descontrol administratiu, com la manca de contractes pels arrendaments de dependències de l’hospital públic. La parlamentària ha criticat, a més, que les intervencions dels seus homòlegs socialistes i de Junts fossin de sorpresa davant les resolucions fixades a l’informe “quan ells governaven tant la ciutat com la Generalitat el 2018”, i a tirat per cara dels republicans que es limitessin a llegir les al·legacions no aprovades ni incorporades, per tant, a les observacions finals en un intent de diluir les conclusions.

J.S.