.

Els cupaires, després d’abandonar el plenari.

Els regidors de la CUP a l’Ajuntament de Reus han abandonat aquest dilluns a la tarda el ple com a protesta davant la “passivitat” de l’alcalde després de la detenció de Mariona Quadrada aquest dilluns al matí. En la primera intervenció en el plenari, la portaveu, Marta Llorens, ha expressat que aquest “no és un ple normal ni ho serà” després de l’arrest de Quadrada, investigada per un suposat delicte d’incitació a l’odi arran d’una denúncia de Ciutadans. Per això, Llorens ha acusat la formació taronja de ser uns “provocadors”. “El feixisme és intolerable”, ha etzibat Llorens.

Aquestes paraules han provocat la reacció dels regidors de Ciutadans, que han contestat també amb crits de “feixistes” als cupaires, que han abandonat el ple davant la “neutralitat” del batlle, del qual han lamentat que no hagi expressat cap mostra de suport o el gest d’ajornar el ple. La picabaralla ha fet que l’alcalde hagi suspès la sessió durant vint minuts.

La CUP defensa que davant del “feixisme” i la “repressió” no es pot restar impassible i lamenta que qui genera conflicte és Ciutadans, que ha interposat la denúncia contra Quadrada. Per tot plegat, carreguen contra l’actitud de l’alcalde, Carles Pellicer (PDeCAT), qui s’ha “tornat a mostrar neutral” mentre el “feixisme” els “apunta”.

En la seva intervenció, Llorens ha interpel·lat els regidors de Ciutadans per preguntar-los “què estan buscant interposant denúncies”. També els ha criticat que celebressin un acte a Reus, fa una setmana, amb Inés Arrimadas i Albert Rivera, i el seu acte a Altsasu. La regidora de Ciutadans, Pepa Labrador, ha retret les paraules de Llorens, a qui ha acusat repetidament de “feixista i mentidera” mentre els cupaires abandonaven la sala de plens.

Des de Ciutadans, consideren que la CUP els culpa a ells de la detenció de Quadrada quan l’única culpable és la mateixa regidora, apunten, per haver faltat dos cops al jutjat quan se l’ha cridat a declarar. D’altra banda, defensen la seva versió sobre els fets denunciats, que es remunten a la jornada de vaga del 3 d’octubre de l’any passat i que Quadrada considera una invenció. La versió de Ciutadans és que tres regidors del partit es van topar amb una manifestació que anava cap a l’hotel Gaudí per protestar per la presència de la policia espanyola i, segons el partit taronja, Quadrada els hauria assenyalat públicament i els hauria cridat “assassins”, la qual cosa va motivar que més manifestants els increpessin.

Aprovat inicialment un expedient de modificació de crèdit de més de 460.000 euros

A banda de la tensió viscuda entre grups, el ple de l’Ajuntament ha aprovat de manera inicial un expedient de modificació de crèdits en el pressupost per un import total de 464.108,97 euros.

L’expedient preveu una despesa de 421.108,97 euros destinats a la construcció del futur centre social El Roser. El centre social El Roser es construirà per fases i, un cop completat, inclourà una cafeteria-menjador social, oberta a la ciutadania; un rebost solidari, que serà el punt de gestió i distribució de la xarxa d’aliments; dependències d’allotjament temporal per a situacions d’emergència; i espais municipals, on s’hi traslladarà el servei del Pla Local d’Inclusió Social de l’Ajuntament i on s’hi ubicarà la seu social de l’associació de veïns de la urbanització Xalets Quintana, a més de disposar d’espais per a aules i sales de reunions.

L’equipament s’obrirà entre l’avinguda de Montblanc i el carrer de Josep Caixès; i recuperarà i farà valdre el patrimoni arquitectònic d’un edifici inclòs en el Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic Historicoartístic i Natural de la ciutat de Reus. L’immoble va ser construït l’any 1929 per acollir l’antiga presó preventiva de Reus i, més recentment ha estat la seu de l’escola bressol El Roser, entre 1979 i 2013.

ACN