.

Una moto aquàtica de la Creu Roja participant en el dispositiu de recerca d’un banyista desaparegut. Foto: Roger Segura

Els equips de Vigilància, Prevenció i Salvament de platges de la Creu Roja a la demarcació de Tarragona han assistit un total de 4.005 persones durant la temporada d’estiu d’aquest 2018. L’organització ha prestat el servei a sis municipis: Roda de Berà, Tarragona,  L’Ametlla de Mar, L’Ampolla, El Perelló i Deltebre. En total han estat uns 150 professionals els que han tingut cura dels banyistes tant en la funció preventiva com l’assistencial.

Tot i que cada municipi ha establert el seu propi calendari, en línies generals el servei es va iniciar pels volts del 15 de juny i va finalitzar cap al 15 de setembre, de dilluns a diumenge. A la ciutat de Tarragona però, s’ha prestat un servei més ampli que ha inclòs els caps de setmana i festius des del 19 de maig i fins el 30 de setembre.

Durant tot aquest període les assistències a persones s’han elevat fins les 4.005. D’aquestes, la gran majoria, 3.574 han fet referència a assistències sanitàries, mentre que les socials han estat 305. També s’han dut a terme 63 rescats de banyistes i 63 evacuacions. A més s’hi han de sumar 38 assistències a embarcacions en dificultats.

D’entre les més de 3.500 assistències sanitàries, gairebé un terç, 1.185, han fet referència a ferides lleus. Pel què fa a traumatismes, també hi ha hagut 155 contusions i 34 luxacions o distensions. L’altre gran grup d’assistències ha estat el de les picades i al·lèrgies, amb un total de 1.919. D’aquestes, 689 han estat per contacte amb meduses.

Durant tot l’estiu també s’han hagut d’atendre 6 cremades solars, 20 lipotímies i 12 insolacions o cops de calor.

En relació a les assistències socials, la gran majoria han fet referència als serveis que presta la Creu  Roja i que els/les banyistes han reclamat. De les 305 intervencions d’aquest tipus, 131 han estat serveis amb cadira amfíbia, per a persones amb dificultats de mobilitat a l’hora d’entrar a l’aigua, 116 serveis amb crosses de préstec i 21 ajudes a discapacitats.

En  tot l’estiu s’han hagut d’efectuar 23 recerques referents a menors extraviats i 6 de persones grans. En el capítol de rescats, 60 dels/les 63 banyistes presentaven problemes lleus.

Finalment també s’han hagut de realitzar 63 evacuacions a centres mèdics i hospitalaris, 49 de les quals urgents i la gran majoria, 44, realitzades pels mateixos equips de la Creu Roja. Tot i aquests esforços malauradament dues persones van perdre la vida aquest estiu mentre eren a la platja. La primera va ser un home de 84 anys i veí de Barcelona, a Roda de Berà, mentre que la segona va ser un home de 66 anys i nacionalitat francès a Tarragona.

Mesures preventives

Més enllà d’atendre els problemes que les persones usuàries de les platges hagin pogut tenir, els equips de la Creu Roja han realitzat una intensa feina de prevenció. Així, durant tot l’estiu a les platges gestionades per l’organització s’han realitzat un total de 25.901 avisos. D’aquests, un 93% (24.219) han resultat efectius. És a dir, l’avís ha generat un canvi de comportament positiu en l’usuari/ària, fet que ha incrementat la seguretat de la seva activitat a la platja.

Tot i això, encara 1.682 persones han fet cas omís de les recomanacions. Un fet que podia haverdesembocat en una situació de risc no només per al/la banyista, sinó també per al/la socorrista en cas d’haver-se hagut de realitzar un rescat. Del total d’advertiments, 5.557 han fet referència a persones que es trobaven en zones de roques i espigons, 2.475 per  trobar-se fora de la zona habilitada per al bany, 2.596 per factors ambientals i 5.032 han estat avisos arran d’un seguiment previ a persones que presentaven signes de cansament quan eren a l’aigua.

A  banda, els equips de Vigilància, Prevenció i Salvament també han realitzat fins a 348 recomanacions a embarcacions, entre les que hi havia patinets a pedals, motos d’aigua o embarcacions recreatives. En aquest cas el 98% dels advertiments han estat efectius.