TOTS 21

Una turista, passant per davant d’un rètol de Salou. Foto: ACN

Calma tensa a la Costa Daurada davant la propagació del coronavirus. A un mes de Setmana Santa, no hi ha de moment afectacions en les reserves i en determinats sectors fins i tot es viu un augment, com passa als càmpings. El fet que en la Setmana Santa es mogui sobretot el turisme nacional ajuda a manteir bones perspectives. A Tarragona ciutat, hi ha més preocupació pels efects del temporal Gloria, encara visibles.

A un mes vista de l’arribada de la Setmana Santa, Tarragona21 ha consultat amb diferents associacions empresarials, ajuntaments i patronats de Turisme i hi ha coincidència, no hi ha por, però cal esperar. Divendres passat es reunia la Federació Empresarial d’Hosteleria i Turisme de la província amb els patronats de turisme locals, on es va abordar el cas.

Hotelers i campistes no viuen cap cancel.lació «donat que la situació a Espanya està controlada. Això no vol dir que pugui canviar en funció de com evolucioni el cas», afirmen des de l’Associació d’Hostaleria de Salou, Cambrils i La Pineda. El turisme de Setmana Santa és bàsicament nacional, sense massa turistes de països sensibles com podria ser Itàlia, recalquen, fet que suma a favor. El cas del coronavirus és global, no local, per la qual cosa no afecta a Espanya o Catalunya.

La Federació Empresarial, al seu torn, no es pronunciarà fins 15 dies abans de Setmana Santa donada l’evolució canviant de l’epidèmia.

Els grans esdeveniments esportius que atreuen milers de persones i que ajuden al turisme familiar per Setmana Santa a la Costa Daurada es mantenen. Aquest mateix dilluns, l’organització del Mundialito de futbol de Cambrils -que tindrà lloc a l’abril- emetia un comunicat el seu web en el que informava que es manté la celebració del torneig donat que «a Espanya no existeix risc per al normal desenvolupament de l’esdeveniment», tot i que s’ha hagut de prescindir de països sensibles, com avançava aquest digital.

Tarragona.- El sector del càmping i l’hoteler de Tarragona no ha notat cap afectació quant a cancel.lacions per la por al coronavirus. «Ara estan més preocupats per posar a punt les seves instal.lacions, i especialment de recuperar les seves platges del passat temporal», afirmen fonts de l’Agrupació de Càmpings de Tarragona Ciutat. Confien a arribar a temps a l’apertura a finals de mes, però van a contrarrellotge a la plaja Llarga.

Respecte a Cámpings del Mediterráneo, entitat que aglutina el sector des de Girona a Alacant, tampoc noten afectació. «De moment, els clients no associen càmping a aglomeracions com en una ciutat o un hotel, és vida a l’aire libre i els clients tenen el seu espai», afirmen a aquest digital.

Salou.- L’alcalde, Pere Granados, s’ha mostrat molt crític aquests dies amb el que anomena «pànic virus» i ha subratllat en una trobada amb la premsa que moltes reaccions són desmesurades. Té clar Granados que «hi ha més pànic que no una resposta científica» i el pànic «genera un efecte en l’economia que no és positiu. L’economia està afectada, és una realitat». «Cal afrontar-ho amb normalitat absoluta» , subratllava. «No està justificat científicament el que està passant», destaca.

De manera gràfica i per mostrar que Salou no tem el coronavirus, ha afirmat que els tècnics de Turisme mantenen els viatges previstos a certàmens que se celebraran properament a Rússia i Irlanda.

Altafulla.- «No creiem que el coronavirus ens pugui perjudicar significativament. El turisme d’Altafulla és principalment familiar, de segona residència i sobretot fidel, que valora l’entorn natural i busca l’equilibri entre l’oci i la cultura», ha manifestat la regidora de Turisme, Natalia Sanz.

Roda de Berà.- Calma també a Roda de Berà, on els tres càmpings de la localitat observen més aviat un ascens de les peticions de reserva per Setmana Santa, segons apunta l’alcalde, Pere Virgili. «Ens basem en la primera residència i quant a desplaçaments de masses ens veiem poc afectats. Els tres càmpings segueixen les recomenacions de les autoritats quant a reserves i cancel.lacions de grups d’estudiants italians. Per Sant Josep s’espera que obrin els càmpings, a l’espera de la Setmana Santa i dels protocols de l’Estat i la Generalitat», destaca l’alcalde.

Així, el càmping Parc Platja Berà presenta més reserves de turisme britànic i holandès i es troba a millor ritme. El càmping l’Estel, al seu torn, es nodreix tradicionalment de turisme espanyol i les reserves també van a més. Finalment, al càmping L’Arc no noten cancel.lacions. Es tracta d’un recinte que obre tot l’any i majoritàriament presenta campistes catalans.

Creixell.- «A Creixell no creiem que ens afecti massa turísticament perquè els clients són fidels. No estem excessivament preocupats i de moment no tenim anul.lacions tot i què podriem tenir-ne d’última hora. Penso, personalment, que hi ha una alarma comparable amb la Grip A de la qual se’n va deixar de parlar d’un dia per l’altre. De tota manera no vivim aïllats de les notícies i esperem que es vagi veient què passa i que no ens afecti massa al turisme en general», ha destacat Sílvia Farrero, regidora de Turisme.

Vandellòs  L’Hositalet de l’Infant.- La regidoria de Turisme observa també normalitat: «Catalunya es troba en una zona de baixa afectació. A més, el sistema sanitari català està absolutament preparat per detectar i tractar el Covid-19. Comptem amb els protocols d’actuació en cas que siguin necessari activar-los.Com a destinació no tenim cap motiu sanitari que alteri l’activitat turística de manera que els serveis, els atractius i els establiments turístics funcionen perfectament. El transport també funciona amb tota normalitat. Seguim i informem de les recomanacions de l’OMS i el Departament de Salut», ha afirmat la regidora María José Gómez.

«Des de la destinació estem amatents a l’evolució de la malaltia tant a Catalunya, Espanya com a la resta de destinacions properes. Malgrat tot, esperem que la gent no deixi de fer vacances. Una de les possibilitats és que el turista nacional, principalment, s’estarà de viatjar fora d’Espanya, i practicarà turisme de proximitat, la qual cosa afavorirà les nostres destinacions», conclou.

Els consistoris i patronats de Turisme de Cambrils, Mont-roig del Camp i Vila-seca-La Pineda han declinat fer valoracions. En el cas de Vila-seca centralitzen les declaracions en la Federació Empresarial d’Hosteleria i Turisme.

Redacció