.

.

TOTS 21

La consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, amb la rectora de la URV, María José Figueras Foto: Tots21

La consellera de Recerca i Universitats de la Generalitat, Gemma Geis, ha conegut de primera mà aquest dimecres la URV, en un desplaçament territorial ampli, que ha començat a Tarragona i continuava per Reus.

Geis ha recollit de mà de la rectora, María José Figueras, les principals peticions inversores i de personal que té la URV i ambdues han volgut atendre la premsa en un lloc prou simbòlic per la necessitat històrica d’inversió que té, la Facultat de Ciències de l’Educació i Psicologia. Així, el Consell de Direcció de la Universitat li ha exposat els reptes de futur durant la trobada que han mantingut a primera hora al rectorat.

A continuació, els degans i deganes de les facultats i els directors i directores de les escoles s’han reunit amb la consellera en una visita que l’ha portat del rectorat al campus Catalunya i el campus Sescelades, a Tarragona, i el campus Bellissens, a Reus. La millora del finançament ha estat un dels temes tractats per poder donar resposta especialment a les necessitats d’infraestructures i de personal que han de permetre millorar la qualitat de la recerca i la docència de la Universitat, així com la necessitat d’afrontar el canvi generacional.

D’esquerra a dreta, la rectora, Maria José Figueras; el degà de la Facultat de Ciències Jurídiques, Antoni Pigrau; la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis; la degana de la Facultat de Lletres, Iolanda Tortajada, i la directora del Departament d’Infermeria, Maria Jesús Aguarón, durant el recorregut pel campus Catalunya. Foto: URV

Al llarg de la visita, Geis ha vist sobre el terreny les obres pendents per modernitzar les instal·lacions i fer-les més eficients: la construcció d’un nou edifici per a la Facultat de Ciències de l’Educació i Psicologia, que permetria traslladar els ensenyaments al campus Catalunya; la remodelació de l’edifici actual per donar-li nous usos; instal·lacions esportives pròpies; la construcció de l’edifici que hauria de permetre traslladar la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut al campus Bellissens, a tocar de l’Hospital Universitari Sant Joan, i les infraestructures complementàries i urbanitzacions que se’n deriven. Es tracta d’inversions pendents d’executar per valor de 90 milions d’euros.

La consellera de Recerca i Universitats ha mantingut una trobada amb els degans, directors i responsables dels centres del campus Sescelades. D’esquerra a dreta: Joan Josep Carvajal, vicedegà de la Facultat de Química; Manuel Suàrez, degà de la Facultat d’Enologia; Montse Ferrando, directora de l’ETSEQ; Maria José Figueras, rectora; Xavier Vilanova, director de l’ETSE; Gemma Geis, consellera de Recerca i Universitats; Josep Ribas, secretari general del Consell Interuniversitari de Catalunya; Luis Marqués, degà de la Facultat de Ciències de l’Educació i Psicologia, i M. Victòria Girona, directora general d’Universitats.

En declaracions als mitjans, la rectora ha posat de manifest que, a més de les instal·lacions, cal abordar el relleu generacional i la captació i retenció del talent, amb “l’eliminació de la taxa de reposició” i la proposta d’”incloure com a factor el component territorial” a l’hora d’atorgar els ajuts i contractes destinats al personal investigador perquè el talent es distribueixi arreu del país i el permeti fer créixer de manera compassada.

La consellera ha ressaltat, al seu torn, el fet que “la URV és una universitat consolidada, apareix en molts rànquings com una universitat potent en recerca, docència i transferència. És important destacar l’equilibri territorial i l’excel·lència. Des del Govern intentarem estar al seu costat, sabem quines són les demandes, i si volem recuperar-nos d’aquesta pandèmia i preveure’n de possibles, la inversió en recerca és la millor prevenció que podem fer”.

Sobre el retorn a les aules, la Generalitat busca la màxima presencialitat, indispensable en una universitat com la URV, que pot ser del 70%, però aquesta seguirà condicionada als criteris sanitaris derivats de la situació de la àdèmia. Sí ha subratllat la necessitat de vacunar la població de joves que van a la universitat com un dels factors positius de correcció de la pandèmia.

Redacció