.

matge de la visita de Jordi Solé a Tarragona el passat 18 de desembre. Foto: ERC

La Comissió Europea, en resposta a preguntes d’Esquerra Republicana, ha anunciat que valorarà les causes de l’accident de gener del 2020 a l’empresa Iqoxe, al polígon petroquímic de la Canonja, una vegada el govern espanyol li hagi traslladat el resultat de les seves investigacions. Al mateix temps, ho tindrà en compte a l’hora d’establir possibles millores en la directiva Seveso III sobre prevenció d’accidents industrials greus. Així mateix, la Comissió Europea també contemplarà el cas d’Iqoxe quan es porti a terme la propera revisió de la directiva sobre emissions industrials i serveis d’inspecció.

L’eurodiputat Jordi Solé i la diputada al Parlament Raquel Sans Guerra van explicar el passat 18 de desembre a Tarragona les dues iniciatives que portaven davant la Comissió Europea, com a conseqüència del greu accident d’Iqoxe i de la preocupació social entre la població del Camp de Tarragona pel control ambiental del complex petroquímic, a les quals ara ha donat resposta.

Esquerra Republicana s’adreçava a la Comissió Europea amb dues peticions, una referida a l’ampliació dels controls ambientals i l’altra a l’actualització de la directiva sobre riscos en indústries químiques. A la primera pregunta, proposava actualitzar la directiva europea coneguda com a Seveso III, que regula els riscos d’accidents greus en la indústria. A la segona pregunta, demanava ampliar els compostos volàtils a controlar i regular. També proposava un control des de la Unió Europea sobre els sistemes instal·lats i sobre els serveis d’inspecció. Les preguntes van ser presentades pels dos eurodiputats d’Esquerra, Jordi Solé i Diana Riba, que formen part del grup parlamentari Els Verds-Aliança Lliure Europea.

Raquel Sans Guerra, que ha format part de la comissió creada al Parlament de Catalunya arran de l’accident de Tarragona, vol visualitzar que les normatives europees existents se centren en les indústries químiques de manera unitària, i caldria donar cobertura normativa a casos com el del complex de Tarragona, on s’hi apleguen tot un conjunt d’indústries, de manera que es multiplica el número de substàncies que intervenen. I amb el factor afegit que, en un radi de tan sols 10 km, hi viuen més de 350.000 persones. “Amb tota la raó, la població demana garanties de seguretat i el màxim control possible sobre les emissions contaminants i els efectes que puguin ocasionar”, ha manifestat.

Redacció