.

Jaume Recasens, en primer terme, junt a l'Arquebisbe, la consellera i el representant de la Caixa, durant la presentació, aquesta tarda, del projecte

Tarragona disposarà d’un nou Centre Residencial d’Acció Educativa (CRAE). L’actual, gestionat per la Fundació Casa Sant Josep de Tarragona a tocar del Camp de Mart, ha quedat obsolet i, després de diverses obres d’ampliació, s’ha fet necessària la reubicació del centre d’acollida de menors en un altre espai.

Les obres començaran al setembre i en prop de dos anys estaran enllestides. S’ubica al lloc que era conegut com la casa de l’Aigua del Carme.

Es construirà un edifici nou, que s’ubicarà a l’avinguda Estanislau Figueres i costarà 5 milions d’euros. L’equipament, amb una planta soterrani, planta baixa i quatre plantes superiors, ocuparà una superfície de 2.678 metres quadrats. El CRAE de la Fundació Casa Sant Josep acollirà un màxim de 40 infants i adolescents. A la demarcació de Tarragona hi ha 877 infants tutelats per la Generalitat.

La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, el director general de l’Obra Social ‘la Caixa’, Jaume Lanaspa, i el president de la Fundació Casa Sant Josep de Tarragona, Jaume Recasens, han anunciat aquest dilluns a la tarda la construcció d’aquest nou CRAE a Tarragona.

La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha manifestat la seva satisfacció per l’anunci i, especialment, quan es tracta de projectes “tan preparats i estudiats com aquest”. Munté ha posat de relleu el salt qualitatiu que significa l’entrada de la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla i de l’Obra Social ‘la Caixa’ en el CRAE i ha assenyalat la importància de posar la màxima cura en tots els projectes que tinguin a veure amb la cura i protecció dels infants i joves, tot afegint que “és vital que la vida d’aquests infants i joves sigui el màxim de similar possible a la de qualsevol altre”.

Jaume Pujol, arquebisbe de Tarragona, ha destacat l’enorme tasca que du a terme des de fa molts anys la casa Sant Josep i ha elogiat la dedicació del personal que, durant tota la trajectòria de l’edifici, ha dedicat la seva vida a acollir infants.

Els mateixos serveis

El nou equipament permetrà traslladar l’actual CRAE que la fundació gestiona a la ciutat. En aquest sentit, les noves instal·lacions acolliran els mateixos serveis que es presten actualment: servei residencial, d’acolliment familiar preadoptiu i el centre d’acolliments familiars.

Pel que fa a l’edifici actual, encara està per definir l’ús que se li donarà. Per tirar endavant el projecte, les tres parts han subscrit un conveni de col·laboració que permetrà construir i equipar el nou centre. El pressupost d’execució és de 4.993.394 euros, segons el projecte presentat per la fundació.

L’Obra Social ‘la Caixa’ col·laborarà en el projecte de construcció amb una aportació econòmica d’1,5 milions d’euros, una subvenció que es farà efectiva amb quatre anualitats i que s’emmarca en el conveni establert entre el Departament de Benestar Social i Família i l’Obra Social.

40 infants i adolescents acollits

El CRAE de la Fundació Casa Sant Josep acollirà un màxim de 40 infants i adolescents, i estarà dividit en llars independents de 8 a 12 places cadascuna. Així, segons fonts del Departament, “s’aprofundeix en grups reduïts, espais individuals i un model estructural que s’assembla a les condicions familiars i que facilita un treball de relacions afectives i terapèutiques que ajuden a les necessitats personals dels infants”.

Aquest plantejament respon al model educatiu que des del Departament de Benestar Social i Família s’està implementant en els darrers anys: centres petits -10-12 places- i verticals -de diferents edats fins a 18 anys.

La resta de serveis -és a dir, centre d’acolliments familiars i preadoptius- disposaran d’instal·lacions més funcionals per atendre les famílies amb major qualitat i estaran clarament separats dels espais que utilitzen els nois i noies residents al CRAE.

Un projecte de 1912

Jaume Recasens ha recordat en l’acte de presentació del projecte que la Casa de Sant Josep és més que centenària. Va ser fundada en 1912. En 1920 es va crear la tutela de menors i en 1940 els pares franciscans se’n van fer càrrec, incorporant quatre tallers. En 1957 l’Arquebisbat de Tarragona nomenà Perfecte Cabré per dirigir-la. En 1989, el Patronat va fer un gir substancial amb projectes socioeducatius i projectes personalitzats. En 2012 se’n va fer càrrec la Xarxa Santa Tecla.

El que no es coneix és què es farà amb l’actual instal·lació del carrer Pintor Ignasi Mallol. Un anterior projecte podia haver aprofitat el boom de la construcció perquè el solar estava valorat en 9 milions d’euros, però actualment només ho era en un milió, per la qual cosa el projecte, que incloïa habitatges, es va desestimar i s’ha optat per fer l’edifici d’Estanislau Figueres.

877 infants tutelats a les comarques tarragonines


D’altra banda, a la demarcació de Tarragona hi ha 877 infants tutelats per la Generalitat -648 al Camp de Tarragona i 229 a les Terres de l’Ebre. Pel que fa a equipaments residencials, a les comarques tarragonines hi ha 13 centres -10 al Camp, amb 260 places, i 3 a l’Ebre, amb 54 places-, que sumen un total de 314 places.