.

La Llibreria La Capona farà un salt en el temps i presentarà aquest divendres dia 10 (19:00 hores) el llibre d’Elies Torres sobre la Tarraco del segle II dC, un relat que té la maqueta feta per l’autor com eix principal.

Segons explica Torres, “amb motiu del nomenament de Tarragona com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l’any 2000, vaig rebre l’encàrrec de realitzar un gran model escultòric de la idealització de la ciutat romana de Tàrraco, capital de la Hispània Citerior. El Museu d’Història de Tarragona -recorda- volia recrear com era la ciutat de Tàrraco del segle II, època del seu màxim esplendor”.

El projecte de construir una maqueta “va ser idea de l’aleshores tinenta d’alcaldia de Patrimoni Històric Maria Mercè Martorell, que em va suggerir la possibilitat d’elaborar una proposta i presentar-la al concurs públic que es pensava realitzar per crear-la. Suposo que el fet que ja havia executat amb anterioritat dues grans obres per la ciutat amb gran èxit de crítica, la maqueta del Setge de Tarragona de 1811 i la maqueta medieval de la ciutat, a més de l’agosarada proposta que havia presentat, va fer que guanyés el concurs per mèrits”, explica Torres.

L’acte comptarà amb la presència de:

Elies Torres Claravalls

En l’àmbit de la museografia, ha treballat durant més de vint anys donant a conèixer la història de les principals civilitzacions de la Mediterrània. En els anys 90 trencà els tradicionals mètodes museogràfics, introduint una nova concepció museística a partir de grans maquetes tridimensionals que, com a eix vertebral, servien per desenvolupar tot el guió didàctic de l’exposició. La maqueta TARRACO S.II (2005) és un clar exemple d’aquest pensament, a més de ser la segona maqueta més gran del món de temàtica romana que la converteix en obra mestra, tant per la mida com per la dificultat tècnica.

Francesc Sech Buera

En l’àmbit de la fotografia, actualment és president de l’Agrupació Fotogràfica de Tarragona. Molt vinculat a la cultura de la ciutat —començant pel món casteller, Carnaval, Setmana Santa, Cavalcada de Reis, Dixieland, Rambla Music…, fins acabar com a fotògraf de recreacions històriques—, ha participat en diverses exposicions en les quals ha guanyat nombrosos premis que acrediten la seva gran professionalitat.

Tot i que moltes de les seves fotografies apareixen en una gran quantitat de publicacions, és en aquest llibre on pot, en solitari, treure el millor d’aquesta única i singular maqueta.

Mercè Martorell

Exregidora de Patrimoni de l’Ajuntament de Tarragona, i responsable de la gestió administrativa de la maqueta.

Lluís Piñol

Exdirector del Museu d’Història de Tarragona, responsable de la coordinació arqueològica i dibuixant de l’entramat urbà de la ciutat.

Redacció