.

Imatges del pregó de Luis Fernando Valero. Fotos: Tarragona21

La Festa Major d’estiu de la Canonja va encendre ahir la tronada que marca el seu inici formal poc després del pregó de Luis Fernando Valero. Una combinació que marcava el compte enrere d’un programa d’actes filat al detall per garantir les mesures de protecció contra la Covid-19, però que també viurà pendent de la concreció de les mesures anunciades aquest divendres pel govern central. A l’espera de la publicació al BOE, es restringeix els horaris nocturns de llocs d’oci però també imposa l’obligatòria realització prèvia d’una avaluació de riscos en tota mena d’actes multitudinaris per part de les autoritats sanitàries i l’autorització expressa per part de les Comunitats Autònomes.

Nascut a Plasència l’any 1939, docent que ha passat per totes les escales de la professió ensenyant a rics i pobres fins a esdevenir catedràtic i amb una extensa carrera universitària a Llatinoamèrica, Valero va arribar a La Canonja “gràcies als vincles familiars de la meva dona, Rosa Gils”, de la qual en va parlar visiblement emocionat gairebé dos anys després de la seva mort. Ho va fer tota la família després d’haver de fugir del Salvador, on s’havia instal·lat per participar en un procés de reforma educativa del país i del qual en va adquirir la nacionalitat, “depresa i corrents i només amb els passaports” perquè els paramilitars de dretes “em van intentar matar tres cops i fins i tot em van posar una bomba a casa”.

Amb tanta experiència viscuda als seus 81 anys, el seu pregó (“un relat compost per múltiples ingredients tenyits de subjectivitat”) va tenir diversos eixos. El més proper a la població, a l’hora de rememorar el nom de tots aquells que l’havien ajudat. Un apartat històric, que donava per a molt perquè va arrelar i va acabar sent nou anys regidor de la llavors encara Entitat Municipal Descentralitzada pel PSC. En aquest punt va recuperar les dades d’analfabetisme de la població d’aquell temps i va mostrar orgull per la feina duta a terme des de l’EMD per fer front a la situació dels més humils. “Vam decidir no donar cap subvenció fins que el sector nord no tingués clavegueram. El més important era que la gent pogués estirar la cadena més que no pas cap altra cosa”, explicava mentre apuntava les fites de crear una escola d’adults, els serveis socials i la Ràdio Municipal (de la qual en va deixar anar la necessitat de recuperar-la).

“No és el moment de somiar truites”

El pregó també va comptar amb referències polítiques, més o menys velades. “Quan he conviscut amb persones que pensaven molt diferent mai els he retirat la paraula”, deixa anar abans d’afirmar que la Covid-19 “no distingeix entre els que són d’ERC o de VOX. És el moment d’estar units, no de somiar truites. De solucionar el dia a dia. La democràcia és el respecte a les normes que ens donem tots”. I rescatant les xifres del suport català a la Constitució del 1978 va afegir que “encara està vigent. I les regles del joc són molt clares. Mentre no es canviïn ens regeixen a tots”.

Valero va lligar finalment els records a la necessitat de garantir una educació (“se n’han adonat qui hi ha gent que no vol que la gent pensi?”) i de fer front a la Covid-19 amb solidaritat entre tots. Especialment entre els joves, als quals va demanar un pensament no individualista sinó col·lectiu per fer-los entendre que despres d’anar de festa “li poden donar un petó de mort al seu avi a l’arribar a casa”.

L’afectació causada pel coronavirus ha estat subjacent a totes les festes majors del país. L’alcalde, Roc Muñoz, admetia que el virus “ens ha obligat a renunciar al 80% de la festa. Les circumstàncies són molt difícils, però també hem volgut mantenir l’essència. Avui es fan tres actes, quan en normalitat en faríem dotze. I ja veurem -afegia- amb les noves normes sorgides des de Sanidad si es varia substancialment o no el que es pot fer fins ara”. De fet, “estem a l’espera” perquè “cal veure com adapten les comunitats autònomes el que ha dit el ministre Illa. Si avui o demà es publiquen, caldrà adaptar-nos a la nova situació”.

Muñoz reconeixia l’impacte econòmic i social del coronavirus i assenyalava que des del consistori s’han adoptat un seguit de mesures per ajudar a la població. “A partir de la setmana vinent els vilatans ja podran anar als edificis municipals a demanar aquests ajuts” directes, que sumaran “prop d’1,2 milions d’euros. Això no és fer volar coloms. Són diners que estan ja damunt la taula i que arribaran a la població”. Finalment el batlle recomanava de cara als dies de festa “el que ja estan fent, com és respectar les normes i les autoritats existents als llocs de festa. Si la gent col·labora, tot és fantàstic”.

Els gegants, amb els mocadors de la festa com a mascareta. Foto: Tarragona21

Els gegants amb mascareta i la “il·lusió de presentar els nous nans”

El pregó es va dur a terme al Castell de Masricart sota rigoroses mesures de seguretat, amb invitació a representants de les entitats i invitats. A peu de carrer, la gent del poble s’acostumava a tot i feia front a la festa de la nova normalitat amb somriures que no podien amagar les mascaretes i amb un punt de resignació. El Blai Cano, membre de l’entitat dels Gegants de la Canonja que tenien la boca tapada per ajudar a conscienciar, reconeixia que enguany “tot ha estat una mica més difícil. No hem tingut cap sortida”. Ara bé, també donava moral a la tropa assegurant que aquestes festes “les viure amb més alegria que mai, perquè presentem un nou projecte que a nosaltres ens fa molta il·lusió com és el dels nous nans de La Canonja. Ho viurem amb molta emoció”.

Amb l’Adela calia parlar de com s’adapta la població a les mesures de prevenció de la Covid-19. “Ja hi estem acostumats i ja ho anem normalitzant. Al principi ens xocava molt però ara ja gairebé ens sembla que mai més ho hem de viure de cap altra manera”. Tanmateix, es troben a faltar coses, com “la llibertat d’apropar-te més a la gent, i no haver de pensar si som molta gent i si podem o no fer-nos un petó”.

Enguany l’entitat encarregada de vendre la samarreta de les festes és el club d’hanbol, amb 113 inscrits entre nois i noies. Foto: Tarragona21

L’esforç del Club d’Handbol La Canonja

I una cita obligada era trobar-se amb el president del Club d’Handbol de la Canonja, Óscar Alejandro López. La seva entitat és l’encarregada enguany de la venda de la samarreta oficial de la festa. “En portem venudes més de 500, i la veritat és que estem molt satisfets”. A un preu “accessible per tothom marcat per l’ajuntament de 5 euros”, la recaptació final “ens ajudarà econòmicament en un any tan difícil per poder tirar endavant l’activitat”. A hores d’ara el club compta amb “113 nois i noies inscrits. En l’àmbit esportiu seríem la segona en nombre de participants de la Canonja, perquè el futbol té major volum, però en l’apartat de participació femenina crec que som la primera del municipi”.

La represa es planifica “amb molta cautela. Encara no les tenim totes, perquè els protocols que ens han passat s’han d’aprovar i veure si són viables. Perquè les directives i les condicions que requereixen tenen uns costos, i nosaltres som una entitat de caràcter molt amateur i altruista. Però bé, fer-hi front està sobre la taula no només de les entitats sinó de les famílies. Al final tant nosaltres com la federació va llençant la pilota cap endavant a l’espera del que digui el Consejo Superior de Deportes”. Entre altres coses perquè “en les competicions hi ha un risc”. Com participar de la festa, encara que Alejandro és optimista. “Si a escala de responsabilitat individual som capaços de ser respectuosos, jo crec que es pot fer de tot. S’ha de saber què ens juguem” per intentar recuperar com més aviat millor allò que més es troba a faltar: “El contacte. La proximitat, poder abraçar i ballar aferrats”.

Dissabte 15 d’agost

-Ofici de Festa Major. 

Església de Sant Sebastià. 11 del matí. Toc d’Ofertori a càrrec de So Nat, grallers de Tarragona.

-Concert de Festa Major. Amb l’Orquestra Cimarrón.

Plaça de Catalunya. 20.00 hores. Gratuït amb invitació prèvia.

-Música per a joves de totes les edats. MÁS & MÁS.

Pista esportiva de l’Escola La Canonja. Des de les 12 de la nit fins a les 2.30 de la matinada. Gratuït amb invitació prèvia. Servei de bar a taula.

Podeu consultar tot el programa clicant aquí

J.S.