.

Bombers i Agents Forestals han presentat aquest divendres el pla forestal per aquest estiu. Foto: Cedida

El delegat del Govern a Tarragona, Àngel Xifré, ha presentat aquest divendres a les instal·lacions de l’Edifici 112 a Reus, les actuacions i el dispositiu previst per a la Campanya Forestal 2024 dels Bombers de la Generalitat i el Cos d’Agents Rurals a la vegueria del Camp de Tarragona. L’han acompanyat l’inspector cap de la Regió d’Emergències de Tarragona, Albert Castellet; el cap Regional de Tarragona del Cos d’Agents Rurals, Cándido Rincón; la responsable de risc químic de Protecció Civil a Tarragona, Marta Ortín; i el cap de Regió de Mossos d’Esquadra, l’intendent Vicenç Lleonart, entre d’altres.

Xifré ha destacat que “al Camp de Tarragona, continuem en situació d’alerta per la sequera i tenim un dispositiu robust preparat per afrontar aquesta campanya forestal”. “No obstant”, ha afegit, “fem una crida també a la ciutadania per a que prengui consciència i eviti les situacions de risc d’incendi i extremi les precaucions. La col·laboració de tots ens fa més forts per afrontar aquesta campanya”.

La seguretat, la coordinació i la millora en la robustesa del cos de Bombers són els eixos bàsics de la Campanya Forestal d’enguany. La coordinació, tant interna com amb la resta de cossos operatius que treballen en l’emergència, és bàsica per garantir l’eficiència de la gestió de l’emergència. També ho és la millora en la força del cos de Bombers, amb la incorporació de nous bombers i nous vehicles, però també en la contínua millora del funcionament del centres de comandament que confereixen més intel·ligència, més capacitat estratègica i més capacitat de supervisió, control i seguretat en les intervencions.


Altres notícies:


A més del personal operatiu, funcionari i voluntari, disponible durant tot l’any (i que tot just acaba d’incorporar la darrera promoció de 240 agents), la Campanya de 2024 comptarà amb un reforç de 471 persones en tot Catalunya; 53 d’elles, a la Regió d’Emergències de Tarragona. Totes prestaran servei en diferents àrees operatives del Cos.

La majoria d’aquestes, 375, són ajudants d’ofici forestal (AOF). Distribuïts per totes les Regions d’Emergències, treballaran en dies alterns en guàrdies de 9,5 hores (entre les 11 del matí i les 20.30h). Excepcionalment, el dia de la revetlla de Sant Joan, la prestació del servei s’allargarà fins a les 01h del dia 24 per garantir la cobertura en horari de màxim risc d’incendi forestal, coincidint amb l’encesa de fogueres arreu del país.

REFORÇ AOF (REGIÓ DE TARRAGONA)
Falset 6
L’Hospitalet de l’Infant/ Vandellòs 6
Montblanc 6
Reus 6
Tarragona 6
Valls 6
El Vendrell 6
TOTAL 42

També s’han contractat 48 persones que tindran la funció de conductores. Amb elles es reforçaran diverses àrees:

  • les Unitats de Comandament Mitjà (UCM) en totes les Regions d’Emergències. Les UCM poden fer funcions de Punt de Trànsit o de Centre de Comandament Avançat (CCA) en un gran incendi,
  • les esquadres forestals logístiques; és a dir, el personal que donarà suport a totes les necessitats logístiques de les 7 Regions d’Emergències quan hi hagi un gran incendi. Aquest personal es distribuirà en dos torns en cada Regió. Igual que els conductors i les conductores del grup anterior, el reforç es du a terme entre el 3 de juny i el 30 de setembre,
  • el Grup Operatiu de Suport (GROS), amb base al Parc de Cerdanyola del Vallès. Aquest grup és el responsable de transportar i muntar els mòduls que integren el centre de comandament, i traslladar comandaments, personal operador, l’equip d’enregistrament d’imatges o periodistes. Aquest reforç es du a terme entre el 3 de juny i el 2 de desembre.

El planter de Campanya també inclou un reforç de 30 tècnics especialistes operadors de Control (TEOC) en totes les sales de coordinació. D’aquesta manera s’augmentarà en una les posicions de treball en cada sala de coordinació territorial (SCTE) durant 3 mesos.

Igualment es contracta un reforç de 13 persones per als Equips de Prevenció Activa Forestal (EPAF), que treballen conjuntament amb el GRAF en l’execució de maniobres d’extinció durant els incendis forestals, 4 tècnics especialistes en manteniment d’helicòpters i un tècnic especialista en so i imatge, que reforçarà l’Equip d’Enregistrament d’Imatges del Cos.

PERSONAL BOMBERS CAMPANYA FORESTAL 2024 – CATALUNYA
Funcionari Voluntari Reforç Campanya
2.805 1.845 471

 

REFORÇ ALTRES CATEGORIES REGIÓ TARRAGONA
TEOC Regió 4
Conductors 6
EPAF Montblanc 1
TOTAL 11

 

DOTACIÓ ANUAL BOMBERS REGIÓ DE TARRAGONA

(Funcionaris)

Cambrils 29
El Vendrell 36
Falset 22
Montblanc 22
Reus 91
Tarragona 61
Valls 52
Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant 22
TOTAL 335

 

DOTACIÓ ANUAL BOMBERS REGIÓ DE TARRAGONA

(Voluntaris)

Alcover 18
Cambrils 5
Cornudella de Montsant 18
Falset 7
Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant 3
Montblanc 2
Prades 10
Sant Jaume dels Domenys 14
Santa Coloma de Queralt 19
Sarral 18
Tarragona 2
Valls 7
Vila-rodona 16
TOTAL 139

Vehicles i mitjans aeris

Vint-i-dos mitjans aeris reforçaran la dotació anual dels Bombers de la Generalitat. Així, en total, la flota de Campanya Forestal estarà integrada per 28 màquines: 6 helicòpters de comandament, 3 helicòpters de rescat, 10 helicòpters bombarders i 9 avions de vigilància i atac (AVA). D’aquests últims, 5 són de càrrega en terra (amb base a Òdena, Reus i Alguaire) i 4 són amfibis (situats a Sabadell i Empuriabrava).

A més, en cas d’un gran incendi, els Bombers de la Generalitat també podran sol·licitar al Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) els mitjans aeris necessaris i propers. En concret, 2 hidroavions amb base a Saragossa i Pollença; 2 helicòpters bombarders (bases d’Osca i Daroca-Saragossa), i un avió de vigilància i atac (aeròdrom de Son Bonet, Mallorca).

La flota terrestre està integrada per 821 vehicles, en què ja hi ha inclosos els 29 que s’han anat incorporant al servei en els darrers mesos: 21 vehicles urbans i 8 autoescales.

Creix el cos d’Agents Rurals

El Cos d’Agents Rurals ha passat de tenir uns 500 efectius a un total de 620 per afrontar la campanya d’incendis forestals. Aquest any, s’incorporen 124 agents i 34 sotsinspectors/res. Destaca la recent adquisició d’una nova Unitat de Suport a Actuacions Especials (USAE) i l’adequació de l’actual. Aquesta Unitat, centre de comandament, coordina l’actuació dels Agents sobre el terreny i facilita, entre d’altres, les comunicacions amb tecnologia satèl·lit. Des d’aquesta unitat també es realitza la cartografia d’evolució de grans incendis.

El Cos d’Agents Rurals passa de 500 efectius a 620 per afrontar la campanya i augmentar la prevenció

Per altra banda, s’ha renovat la flota de vehicles, s’han adquirit nous uniformes, equips de protecció individual i material específic que garanteixi la seguretat dels Agents que treballen en incendis forestals, entre d’altres. També es disposa de bufadors d’aire com a mitjans de primera intervenció en cas d’un conat d’incendi.

Actualment la policia del medi ambient a Catalunya compta amb 240 vehicles, 1 helicòpter i 18 drons amb equipament òptic i sensors tèrmics. El 81% de les actuacions que duen a terme l’helicòpter es destinen a la prevenció d’incendis. El Grup Especial Caní (GEK9) disposa de dos gossos ensinistrats per a la detecció de substàncies accelerants en la zona d’inici d’un incendi forestal, durant la investigació de causes.

Previsions de Campanya

Amb els registres dels primers mesos, 2024 es va situar com el tercer any més sec a Catalunya en dècades. Les pluges de la primavera, però, han frenat l’impacte de la sequera estructural a la meitat nord del país. Al sud, però, la situació continua sent molt preocupant. Entre l’1 de gener i el 31 de maig d’enguany, els Bombers de la Generalitat han treballat en 1.835 incendis de vegetació en tot Catalunya; un 33,9% menys que el mateix període de l’any passat (un 24% menys a la Regió d’Emergències de Tarragona).

INCENDIS DE VEGETACIÓ – REGIÓ D’EMERGÈNCIES DE TARRAGONA

(1 de gener a 31 de maig)

2020 2021 2022 2023 2024
AGRÍCOLA 143 234 286 289 207
FORESTAL 30 67 59 137 84
URBANA 84 148 144 164 156
TOTAL 257 449 489 590 447

 

INCENDIS DE VEGETACIÓ – REGIÓ D’EMERGÈNCIES DE TARRAGONA

(1 de gener a 31 de maig de 2024)

2022 2023 2024
Alt Camp 94 94 61
Baix Camp 130 180 134
Baix Penedès 49 98 53
Conca de Barberà 48 46 30
Priorat 21 35 23
Tarragonès 147 137 146
TOTAL 489 590 447

 

Prevenció tot l’any

El Cos d’Agents Rurals concentra la majoria dels seus esforços en la prevenció d’incendis. De les 116.613 actuacions realitzades a Catalunya l’any 2023, el 21% (24.383) estan relacionades amb els incendis. Actualment estem reforçant els controls de les mesures de prevenció obligatòries en construccions aïllades i urbanitzacions que es troben a menys de 500 m dels terrenys forestals, especialment les franges de protecció, en coordinació amb els ajuntaments.

Aquesta tasca preventiva, juntament amb la tasca d’extinció de Bombers, ha permès que tot i que els dies en què hi ha un elevat perill d’incendi ha anat augmentant a causa del canvi climàtic, el nombre d’incendis forestals ha tingut una tendència a la baixa lenta però continuada els darrers anys.

L’any 2024 hi ha hagut 1.456 actuacions del Cos d’Agents Rurals a Tarragona, amb el que portem d’any, fins al 31 de maig.

Pel que fa a les restriccions d’accés als espais naturals a Tarragona l’any passat n’hi va haver a Montmell-Marmellar, 7 dies, a Montsant, 12 dies, i a Tivissa – Vandellòs, 5 dies. Les mesures de restriccions als massissos tenen l’objectiu de protegir les persones per evitar que estiguin en un espai natural en cas de declarar-se un foc, a més de disminuir el risc que es produeixi un incendi.

Pla Alfa amb 5 nivells

L’any 2024 el Pla Alfa s’adapta a la situació d’emergència climàtica i té cinc nivells que van del 0, per a nivell baix de perill, fins al 4 per a un perill de nivell extrem d’incendi forestal.

El Pla Alfa és una eina clau per prevenir els incendis forestals. Es un procediment operatiu de vigilància, prevenció i control de les activitats que poden generar perill d’incendi. Aquest Pla és vigent durant tot l’any i avalua diàriament les situacions de perill.

Fins el nivell 3 els Agents Rurals vetllen perquè es compleixin les restriccions d’activitats que determina la Subdirecció General de Prevenció d’Incendis Forestals del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. Amb el nivell 4 es restringeix l’accés a espais naturals per perill extrem d’incendi forestal i s’estableixen mesures preventives extraordinàries

S’activarà la fase de Pre-alerta INFOCAT quan s’activi el nivell 3 del Pla Alfa, valorat conjuntament amb d’altres indicadors com ara el nivell de Sistema de comandament de Bombers de la Generalitat o la simultaneïtat d’incendis. S’activarà la fase d’Alerta INFOCAT quan s’activi el nivell 4 del Pla Alfa, valorat conjuntament amb d’altres indicadors com ara el nivell de Sistema de comandament de Bombers de la Generalitat de Catalunya o la simultaneïtat d’incendis.

En el nou Pla Alfa, els nivell 3 i 4 s’estableixen per municipis amb l’objectiu d’aplicar les mesures restrictives de les activitats de forma mes precisa.